0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

7 najpogostejših mačjih bolezni

28.10.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, zdravje mačke

Mačke poznamo sicer kot trpežne in odporne živali, vendar pa se tudi med njimi pojavljajo nekatere zdravstvene težave, ki jim včasih same niso kos. Zato je pomembno, da smo na svoje ljubljenčke pozorni in da ob pojavu znakov bolezni primerno ukrepamo. Med najpogostejšimi težavami, ki se pojavljajo med mačkami, so naslednje bolezni.

 

1. MAČJI PREHLAD

Mačji prehlad je okužba zgornjih dihalnih poti, in sicer nosne in obnosnih votlin ter grla. Okužbo povzročijo bakterije ali virusi, ki se prenašajo z mačke na mačko preko osebnega stika, kihanja in s hrano ali vodo. Najbolj nalezljivo obliko bolezni povzročita mačji kalicivirus in mačji herpes virus. Znaki prehlada so kihanje in kašljanje, poln nos, izcedek iz nosu in oči, očesne razjede in razjede v ustni votlini, vročina, izguba apetita in hitro dihanje. Čeprav se lahko prehladi vsaka mačka, so nekatere pasme, kot je perzijska mačka, bolj nagnjene k prehladu. Stanje je nevarnejše pri mladih mačkah, saj nimajo še dovolj razvitega imunskega sistema. Poleg pasme in starosti pa na pojav bolezni vplivajo tudi okoljski dejavniki, kot sta stres in prenatrpanost.

 

2. BOLEZNI SPODNJIH SEČIL MAČK

S tem izrazom označujemo številne zdravstvene težave, ki se pojavljajo pri mačkah na spodnjih sečilih, se pravi na sečnem mehurju in sečnici. Med njimi so vnetje sečnega mehurja, sečni kamni in zamašitve sečnice. Vzroki so pogosto okužbe z bakterijami, vnetje, dehidracija ali prevelika količina mineralov v suhi mačji hrani. Bolne mačke imajo težave z uriniranjem, urinirajo zunaj mačjega stranišča, v urinu pa se pogosto pojavlja kri. Poleg tega včasih opazimo, da si mačke ližejo spolovila, so depresivne, dehidrirane, nimajo apetita in bruhajo. Največkrat se težave pojavljajo pri notranjih in predebelih mačkah srednje starosti, k pojavu bolezni pa prispeva tudi stres. Pomembno je, da mačko peljemo k veterinarju, takoj ko opazimo znake. Preventivno vedno skrbimo, da so mačja stranišča čista, imajo mačke vedno na voljo dovolj sveže vode in da jih hranimo s kakovostno hrano z dovolj vlage.

 

3. ODPOVED LEDVIC

Odpoved ledvic je eden najpogostejših razlogov za smrt mačk in se pojavlja predvsem pri mačkah s spremenjenimi ledvicami, avtoimunskimi boleznimi ali rakom, vendar pa lahko zbolijo vse mačke. Poznamo akutno in kronično odpoved ledvic. Akutna nastopi hitro in je posledica delovanja nekega strupa, največkrat antifriza ali mikroorganizmov. Kronična odpoved ledvic pa nastopi postopoma, pri starejših mačkah, zaradi propada ledvičnih telesc. Kot posledica obeh oblik odpovedi nastopi zastrupitev telesa z odpadnimi snovmi, ki jih v normalnih pogojih ledvice izločijo. Znaki vključujejo bruhanje, zaspanost, izgubo teže, spremembe v vedenju, povečano pitje, bolečine v hrbtu, povečano uriniranje in slab zadah. Zdravljenje je zapleteno in težavno, kot lastniki lahko mački pomagamo s prilagojeno hrano.

 

4. BOLEZNI DLESNI

Mačke si ne umivajo zob, zato se pogosto pojavljajo zobne bolezni in bolezni dlesni, najpogosteje vnetje. Težave se začnejo z zobnimi oblogami iz bakterij in delcev hrane, ki sčasoma tvorijo zobni kamen. Ta je trdnejši, saj se znotraj oblog naberejo tudi minerali. Zobni kamen nastane tudi pod dlesnimi in s tem ločuje zobe od tkiva. Mačke lahko zato tudi izgubijo zobe in so bolj dovzetne za okužbe z bakterijami in virusi, ki lahko pridejo tudi do organov v telesu in tam povzročijo škodo.

Vnetje dlesni nastopi kot zatekanje in rdečina dlesni. Pogostejše je pri starejših mačkah. Znaki, ki se pojavljajo, so slab zadah, rdeča sluznica ustne votline, krvaveče dlesni, rumen ali rjav zobni kamen, izguba zob. Mačke težko jedo, si drgnejo usta in se slinijo. Pomembno je, da mačke hranimo s kakovostno hrano. Za čistost zob je najbolj primerna suha hrana, saj drgnjenje zob ob brikete mehansko čisti zobe. Bolj dovzetne so mačke, ki so bile hranjene z dieto z veliko ogljikovimi hidrati.

 

5. HIPERTIROIDIZEM

S tem izrazom označujemo povečano delovanje ene ali obeh žlez ščitnic. Razlog je pogosto tumor ščitnice. Ščitnica izloča ščitnične hormone, ki usmerjajo presnovo v telesu. Zadolžena je za ohranjanje primerne telesne temperature, krvnega tlaka, delovanja srca in želodca ter črevesja. Neprimerno delovanje tako vodi do shiranosti, odpovedi ledvic in številnih drugih težav. Zato je zelo pomembno zdravljenje in skrb za živali. Pri mačkah s to boleznijo opažamo izgubo teže, bruhanje, drisko in agresijo. Dlaka je v slabem stanju, mačke so žejne, imajo težave z dihanjem. Opažamo tudi vedenjske spremembe, kot so živčnost, prepogosto čiščenje dlake in oglašanje. Bolezen se večkrat pojavlja pri starejših mačkah, prav tako je bolj pogosta pri mačkah, ki jih hranimo s hrano iz pločevink, ki vsebujejo veliko rib ali perutnine. Ker ščitnica potrebuje jod za proizvodnjo hormonov, lahko znižamo njeno delovanje tako, da mačko hranimo s hrano z manjšo količino tega elementa.

 

6. BOLEZNI OČI

Vnetje očesne veznice, siva mrena, zelena mrena, virusne okužbe in bolezen očesne mrežnice so najpogostejše bolezni oči. Bolne mačke imajo rožnate, otekle oči, polne solz. Vidna je tretja veka, rob vek pa je pogosto rdeč ali bel. Živali pogosto škilijo in pogosteje mežikajo. Najpogostejša težava je vnetje očesne veznice, ki pokriva zadnji del vek. Dovzetnejše so mlade živali, saj imajo šibkejši imunski sistem.

 

7. DEBELOST

Med vsemi domačimi živalmi, tudi mačkami, je vedno bolj razširjena debelost, ki je posledica čezmernega hranjenja. S tem izrazom označujemo stanje, ko je telesna teža živali močno prevelika za predvideno težo glede na velikost telesa. To vodi v različne zdravstvene težave, kot so vnetje sklepov, dihalne bolezni, sladkorna bolezen in druge. Živali so zaspane, težko se gibajo in težko dihajo, njihovo telo nima oblike značilne za vrsto oziroma pasmo. Kot skrbniki živali smo odgovorni, da svoje ljubljenčke hranimo s primerno hrano in da jim dajemo primerne količine. Prav tako moramo poskrbeti, da se živali dovolj gibajo.

 

Preberite si tudi: