0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / 9 znakov, da morate svojo muco takoj peljati k veterinarju

9 znakov, da morate svojo muco takoj peljati k veterinarju

06.01.2011
Moja muca ima Z, Y in x simptom, vendar se ne morem odločiti ali jo je potrebno peljati k veterinarju ali se bo sama “zlizala”.

Najverjetneje je to ena pogostejših dilem mačjih lastnikov. Odgovor na žalost nikakor ne more biti univerzalen. Vse je odvisno od vzroka, ki je pri vaši mački povzročil drugačno obnašanje in pri vas povzročil skrbi. V tem članku vam bomo predstavili 9 simptomov, pri katerih razmišljanje ni več potrebno. Naša muca potrebuje veterinarja.

1. Bolečine v trebuhu. Vaša muca bo več časa sedela sama v neobičajnem položaju. Drža vaše muce bo pokrčena, namesto da bi bila sproščena. Nikakor vam ne bo dovolila, da bi se dotaknili njenega trebuščka. Tak simptom lahko nakazuje na okužbo sečil, bolezen notranjih organov, blokado njenega prebavnega trakta ali pa na notranje krvavitve.

2. Krvavitev. Če je krvavitev močna jo povijte in pokličite veterinarja, medtem ko jo nameščate v avto.

3. Oslepitev. Slepota lahko nastopi tudi nenadoma. Opazili boste, da se vaša muca zadeva v stvari, ki ji stojijo na poti. Ali pa boste opazili, da je zelo nesigurna ali celo prestrašena med premikanjem po prostoru.

4. Težave z dihanjem. Če je dihanje vaše muce očitno oteženo npr. če muca sope ali lovi zrak, jo nemudoma peljite k veterinarju. Muca lahko doživlja napad astme ali pa anafilaktični šok. Prav tako niso izključene niti morebitne težave s srcem.

5. Težave pri uriniranju. Če vaša muca veš čas hodi na mačje stranišče, kjer ne urinira ali pa urinira zelo malo. Če “joka” od bolečine med uriniranjem ali pa si manično liže mednožje po poskusu uriniranja, ste lahko prepričani, da je z njo nekaj boleče narobe. Pri samcih lahko takšni znaki pomenijo celo usodno blokado sečil. Tukaj si preberite več o obolenju spodnjega dela sečila pri mačkah.

6. Šepavost. Mačke nagonsko skrivajo svojo bolečino. Zato smo, kadar muca šepa lahko prepričani, da je bolečina huda. Huda bolečina pa je pogosto simptom resnih poškodb.

7. Epileptični napad. Če ima vaša muca krče, trza ali pa so njeni gibi preprosto nenaravni, je to lahko znak epileptičnega napada ali zastrupitve.

8. Opotekanje.
To je lahko znak okužbe srednjega ušesa, nevroloških motenj ali pa zastrupitve.

9. Večkratno bruhanje. Bruhanje je za muce pravzaprav običajna “dejavnost”, ki sama po sebi ni bolezenska. Če pa naša muca bruha več kot enkrat v eni uri, smo lahko upravičeno zaskrbljeni. Vaša muca je morda pogoltnila kaj nevarnega ali pa trpi za boleznijo jeter ali ledvic. Tudi črevesne motnje in zastrupitve pogosto povzročijo pretirano bruhanje. Če v bruhanju opazimo sledove krvi, je stanje še bolj zaskrbljujoče.

Najverjetneje niste izvedeli veliko novega med prebiranjem tega članka. Našteti simptomi, so brez dvoma nevarni in zaskrbljujoči. Vendar, še vedno veliko mačjih lastnikov od svoje muce pričakuje večjo sposobnost preživetja kot od samega sebe. Recept je preprost: Uporabite zdrav razum. Če bi vi šli na urgenco ob takšnih simptomih, vsekakor poiščite enako oskrbo tudi za svojo mačjo prijateljico.

Veliko zdravja želi vaši mački in vam,

Rebeka Žvagen