0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Ali imajo psi smisel za humor?

12.09.2012
Ena od lastnosti, ki je ljudi najbolj povezala s psi, je igrivost, ki jo ljudem pogosto primanjkuje. Psi nas nikdar ne bodo obtožujoče gledali, če bomo napravili kakšno neumnost. Nasprotno. Običajno se nam bodo pridružili in storili vsaj eno še sami. Naš vsakdan nam napolnijo z različnimi zabavnimi pripetljaji, vragolijami in smehom in zato se mnogi sprašujemo, od kod našemu psu tako izrazit smisel za humor?

Mar ni smisel za humor človeška lastnost? Res je. Pri odgovoru na vprašanje, če lahko to lastnost razvijejo tudi naši pasji prijatelji, pa moramo biti previdni, saj svet doživljajo precej drugače kot mi. Vaš pes se zagotovo ne smeji šalam, ki si jih pripovedujete s prijatelji. Pogosto pa kaj ušpiči, se razposajeno igra ali pa si vas celo privošči z navihano potegavščino.

Mnogo lastnikov je prepričanih, da jih njihov pes, kdaj pa kdaj, namerno potegne za nos. Eden od pasjih lastnikov ima precej zanimivega psa, ki ga pogosto s povodcem v gobcu prepričuje, da bi ga odpeljal na sprehod. Lastnik se odloči, da bo pasji prošnji ugodil, zato prekine s svojim delom in poskuša prijeti za povodec. Takrat pa njegov pes "z nasmehom na obrazu" navdušeno steče stran. Smeji se cela družina in "smeji" se tudi pes. Ali vaš pes kdaj ušpiči kaj podobnega?

Mnogi raziskovalci so se že ukvarjali z vprašanjem, ali imajo psi smisel za humor in nobena raziskava še ni zmogla ponuditi jasnega odgovora.

V eni od raziskav je Patricia Simonet raziskovala pasji smeh. Odkrila je, da psi sopejo na prav poseben način, kadar se igrajo ali pa kadar vstopijo v interakcijo s priljubljenim človekom ali psom. Način tega sopihanja je drugačen od tistega, ki ga opazimo pri psih, kadar jim je vroče ali kadar so nekaj časa tekli. Obstoj pasjega smeha je torej potrjen. Ali ima bitje, ki se "smeje" tudi smisel za humor?

Če humor opredelimo kot presežek zabave ali pa namerno spreminjanje običajnih dogodkov v zabavne dogodke, ki povzročijo smeh, potem je vsak pozoren lastnik psa lahko prepričan, da ima tudi njegov pes smisel za humor.

Tak sklep se bo marsikomu zdel prenagljen in morda celo nesmiseln. Pripisovanje človeških lastnosti našim pasjim prijateljem je namreč povsem neutemeljeno, če sami še nikdar nismo gledali na svet skozi pasje oči. Vendar pa lahko k takšnim vprašanjem pristopimo s širšo pozornostjo in se zavemo, da kljub različnosti naše in pasje vrste obstajajo vzporednice, ki nas povezujejo, če si jih le želimo videti.