0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Ali je vaša Pikica breja?

18.10.2010
Mačke dosežejo spolno zrelost med starostjo 6 in 10 mesecev.

Kako boste opazili, da je vaša mačka, ki je bila prejšnji teden le še prikupen mačji mladiček, sedaj v paritvenem obdobju?


Pričakujete lahko navdušeno valjanje po tleh, drgnjenje svojega zadnjega dela ob vas ali katerokoli drugo bližnje bitje; glasno mijavkanje v vrata ali okno; sprožitev njenega repa navzgor in napenjanje zadnjih nog kadarkoli se je kdo dotakne.
Mnogi veterinarji priporočajo sterilizacijo vaše mačke še preden pobegne skozi okno in najde sosedovega mačkona, če si seveda ne želite mladičkov.
Če se še niste odločili za sterelizacijo boste lahko od trenutka ko spolno dozori priča njenemu paritvenemu obnašanju, ki je opisano malo prej. Tako obnašanje traja od 4 do 7 dni in bo postalo daljše in pogosteje, če mačka ne bo dosegla svojega.

Če se ji nekako uspe izmuzniti ven in osvojiti mačkona (najverjetneje imate približno 5 minut, da jo najdete in ulovite preden to stori), bo breja približno 9 tednov (od 58 do 65 dni). Mačka ima lahko od enega do osem mladičkov naenkrat (povprečno od 2 do 5). Vaš veterinar lahko predvidi število mladičkov ali celo naredi ultrazvok, če je to potrebno.V svojem paritvenem obdobju se lahko (in se tudi bo) mačka pari večkrat (z vsakim voljnim partnerjem). Zatorej imajo mali mucki lahko različne očete.

Kako lahko veste, da je Pikica breja?
Razen če niste bili vi tisti, ki ste poskrbeli za paritev vaše mačke, so možnosti, da boste izvedeli, da je breja že kaj prej kot nekaj tednov pred prihodom malih novih kosmatih članov vaše družine zelo majhne. Vseeno je tukajle nekaj znakov, ki jih boste morda opazili:
• Bradavičke na njenem trebuhu se bodo povečale in postale mehkejše in bolj roza.
• Povečanje telesne teže okoli petega tedna brejosti.
• Povečanje apetita, ki se pojavi precej pozno.
• Nekatere mačke postanejo bolj pozorne in prijazne kot ponavadi.
• Tudi mačke imajo jutranjo slabost.
• Začnejo iskati in pripravljati “gnezdo”.

Za brejo mačko ne potrebujete narediti ničesar posebnega razen tega da skrbite, da je varna, da ji je udobno in da ji ne povzročate preveč stresnih situacij. V zadnjem tednu pa vam bo hvaležna, če ji zagotovite več hrane (kupite lahko hrano, ki je priporočljiva za breje muce). Samostojno bo začela iskati prostor za svoje novo “gnezdece”. Zato ji lahko pomagate s tem da ji pripravite majhen, skrit prostorček v škatli, omari ali kleti, da je ne boste odkrili (sploh če bo tokrat prvič mamica) kako rojeva v vaši postelji.

Porod


Znaki, ki vas bodo obvestili o tem, da bo vaša mačka kotila:
• Iskanje gnezda
• Pomanjšana aktivost
• Odtakanje mleka iz bradavic
• Nemir
• Glasno paritveno mijavkanje
• Lizanje mednožja

Tudi ko izveste, da bo pravkar rodila je najbolje kar lahko storite zanjo to, da ji zagotovite mir in privatnost. Sveža hrana in voda naj bosta blizu. Premaknite mačje stranišče tako, da ji bo dosegljivo vendar ne preblizu. Ob rojevanju bo glasno sopla in takoj ko bo prispel prvi mladiček, ga bo očistila in prelizala ter tako stimulirala njegov dihalni in cirkulacijski sistem. Med prihodom malih mladičkov lahko preteče nekaj minut ali celo ur. Ne vmešavajte se, vaša mačka ima vse kar potrebuje. Po porodu ali celo med porodom bo jedla in pila..Cel porodni process lahko traja od 2 do 6 ur. Odvisno od tega koliko je mačka stara, koliko mladičkov bo rodila in ali je to njeno prvo leglo ali ne.

Vaša pomoč ne bo potrebna razen če mami muci ne uspe očistiti posteljice z mladička. V tem primeru prebodite posteljico s svojimi prsti in očistite celotno stvar iz mladičkovega obraza in nosnic s koščkom sterilnega bombaža. Zavežite sterilno vrvico okrog popkovnice približno 3 centimetre stran od mladičkovega telesa in odrežite popkovnico na strani vozla, ki je stran od mladičkovega telesa. Potopite konec popkovnice v majhno količino joda in hitro podajte mladička mami muci, da ga poliže. Če tega ne želi, nežno podrgnite mladička z suho brisačo.

Kdaj poiskati pomoč veterinarja?

Najverjetneje je da bo vaša muca imela popolnoma normalen porod. Vseeno so tukaj našteti primeri, ko je najbolje poklicati veterinarja:
• Med prihodom posameznih mladičkov je čas daljši od treh ur
• Mladiček se zatakne v porodnem kanalu in se ga ne da odstraniti
• Mama muca je v težkih porodnih bolečinah že več kot eno uro o prihajajočem mladičku pa ni sledu.
• Zelenkast izcedek ali velike krvavitve (če kadarkoli vidite zelenkast umazan izcedek med porodom pokličite veterinarja)
• Zdi se, da je Mama muca zelo šibka ali bolna.
• Posteljica ni vidna ob vsakem rojstvu.

Skrb za novorojene mucke
Mamo muco in njene mladičke moramo pustiti pri miru vsaj tri dni po porodu. Zadržite svoje navdušenje in željo, da bi jih držali v rokah, dokler niso stari vsaj en teden. Njihovo škatlo pustite nekje na temnem dokler niso imeli mali mucki odprtih oči že vsaj kakšen teden. Mama bo skrbela za vse njihove potrebe: čiščenje, umivanje in stranišče, prvih 4 do 8 tednov. Morda je bolje da kupite nižje stranišče za mačke, da bodo mladički lahko lažje splezali navzgor. Ko se bodo mucki začeli plaziti po prostoru bodo morda želeli poskusiti hrano svoje mami. Ko bodo dopolnili štiri tedne jim lahko ponudite mehko hrano ali suho hrano, ki je bila namočena v vodi ali v nadomestku materinega mleka. Mucki se bodo navadili jesti popolnoma samostojno nekje med sedmim in desetim tednom starosti.

Pripravljeni za oddajo bodo s svojim 12 tednom starosti.