0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Ali nam mačke kdaj lažejo?

17.03.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, vedenje mačke

Mačke so zvite in inteligentne živali, ki po navadi vedno dosežejo, kar si želijo. Za prepričevanje ljudi v svoj prav uporabljajo nešteto igralskih trikov, se pretvarjajo in igrajo na naša čustva. Prepoznajte, kdaj gre za mačjo lažnivko in kdaj je vaše mačke sama iskrenost.

 

Ko pride čas večerje, nam znajo mačko to kaj očitno namigniti. Lahko, da boste kar naenkrat deležni neizmerne pozornosti in vam bo mačka sledila na vsakem koraku. Mnoge mačke grejo še dlje in zahtevajo svoje z oglašanjem – morda mjaaaaav kot vljudni mačji »Prosim.« ali mjav mjav kot mačji »Daj že!«. Zvite mačje igralke pa obvladajo še en trik – pretvarjanje, da so sestradane, kot da ne bi jedle že več dni skupaj. Žalosten sestradan pogled, zvijanje, otožnost… Le kakšen brezsrčen lastnik ne bi pohitel napolniti posodice s hrano?

 

Še en odličen primer je mačje pretvarjanje »Sanja se mi ne, kaj se je tu zgodilo.« oziroma »Jaz nisem nič kriva.« Saj veste, ko jo zasačite ob prevrnjeni vazi, ona pa vas mirno in hladno gleda s svojim nedolžnim pogledom. Mačke so mojstri hlinjenja brezbrižnosti in zagotovo nas mnogokrat namenoma zavedejo, da izpadejo manj inteligentne kot v resnici so. V mnogih situacijah jim je vse popolnoma jasno, a zakaj bi prevzel odgovornost in sprejel posledice, če si lahko ljubek mačji lažnivec in jo odneseš z visoko dvignjenim repom.

 

Mačke v resnici obožujejo pretvarjanje. Dajejo celo vtis, kot da živijo v svojem svetu domišljene realnosti. Sebe (in nas) prepričajo, da je vse tako, kot so si one zamislile. Prav to je razlog, da lahko tako iskreno uživajo v igri lovljenja plastične miške. Sebe prepričajo, da gre za resničen in zvit plen in se nato podajo v divji lov. Kaj ni takšna navidezna resničnost veliko zabavnejša od realnosti?

 

Mnoge mačke si rade domislijo svoje lastne igrice, ob katerih se neizmerno zabavajo. Na primer skrivanje na (vedno istem) mestu, samo zato, da jih mi lahko najdemo in zaigramo začudenje. Kar predstavljamo si lahko, kako se ob tem same pri sebi hahljajo in zabavajo. Ali pa igra lovljenja, kjer bežijo pred nami in se skrivajo, medtem, ko smo se mi samo mirno odpravili skozi hišo do kopalnice. Mačke se znajo odlično zaposliti že same in se ob tem neizmerno zabavati.

 

Obstajajo pa situacije, v katerih mačke nikoli ne lažejo. Nikoli ne pretiravajo v kazanju svojih čustev naklonjenosti, zato so ta vedno iskrena in jih ne smemo dajati v nič. Ko nam mačka pokaže naklonjenost, gre za iskreno gesto ljubezni in zaupanja. Ti znaki so po navadi komaj opazni, a imajo veliko globine v svetu mačje komunikacije, zato jih cenimo in vzemimo resno, ter se počutimo počaščene.

 

Še eno čustvo, ki ga mačke nikoli ne hlinijo, je strah. To je čustvo, ki ga mačke nerade pokažejo, zato gre vedno za iskreno in resno reakcijo. Tudi nezaupanje ob nečem novem je delno strah, zato mačke nikoli ne silimo v nekaj, kar ji je neprijetno.

 

Imate tudi pri vaši mački vtis, da želi delovati bolj sposobna in močna, kot v resnici je? Tu ne gre za igranje ali laž, temveč za osnovni instinkt preživetja. Na primer nerodna hoja po drsečih kuhinjskih tleh. Mačka ne bo želela izpasti nerodna in nespretna in bo storila vse, da svoj sprehod zaključi kar se da dostojanstveno. Tudi če nas njeno pretvarjanje zabava, se v tem v resnici skriva globlji razlog. Nespretna in nerodna mačka v divjini bi plenilcu dala zelo očiten signal, da je lahek plen. To je razlog, da želijo mačke v vsaki situaciji delovati mirno, kot da imajo vse pod kontrolo in je vse točno tako, kot so načrtovale.

 

Kadar se mačke pretvarjajo in pretiravajo s svojimi reakcijami, gre torej le za namen bolj jasne komunikacije z nami. Nekako tako, kot pri komunikaciji ljudje povzdignemo glas, če mislimo, da nas nekdo ni slišal ali razumel. Mačke so nam v tem prav podobne, le da morajo one za enak namen uporabiti tudi nekaj svojih igralskih sposobnosti. Le kako bi lahko drugače svoje enostavne ukaze razložile nedojemljivim človeškim podanikom? Seveda pa je to velik plus tudi za nas, saj lahko uživamo v privatnih predstavah naše mačje zvezde, ki igra le za nas.

 

Vsaka mačka kdaj pa kdaj igra in se pretvarja. Kako pogosto in izrazito pa bo to počela, je v veliki meri odvisno od nas, njenega cenjenega občinstva. Bolj navdušena, odzivna in sprejemajoča publika bomo, bolj vživeta bo naša mačja igralka. Zato se sprostimo, uživajmo in se skupaj z našo mačko vživimo v njen svet navidezne realnosti, ki je še kako zabaven in poln dogodivščin.

 

Preberite si še: