0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Ali ni tako, da so podgane škodljivci, ne pa ljubljenčki?

Ali ni tako, da so podgane škodljivci, ne pa ljubljenčki?

15.11.2010
So bile res podgane tiste katerih nečistoča je bila vzrok za bolezen človeka ali pa je bila situacija obratna? V preteklosti se je podgan trdno oprijel negativen sloves. Če nam kdo očita, da smo podganji, naj bi to pomenilo, da smo hinavski. Ne vem, zakaj so bile podgane označene kot hinavska bitja. Vendar vem, da sem v življenju spoznala mnogo več hinavskih ljudi kot podgan.

Na žalost pa podganam sreča ni zelo naklonjena. Približno 200 let nazaj so se že pojavile kot ljubljenčki, če lahko temu tako rečemo, saj so jih vzrejali predvsem za popularen angleški “šport”, ki to ni bil. Ljudje so v prostor z večjim številom podgan spustili terierja in lastnik tistega, ki je najhitreje pobil največ podgan, je zmagal. Hura! Gotovo so s tem športom resnično poskrbeli za svojo atletsko postavo in karmo.
Danes pa jih zlahka najdemo v laboratorijih kot poskusne živali ali pri lastnikih kač kot hrano.

Podgane so čiste, inteligentne in ljubeče živali. Vez med podgano in njenim lastnikom je lahko prav tako močna kot je vez med psom in njegovim lastnikom, če ji lastnik nameni dovolj pozornosti. Podgane, ki jih dobimo v trgovinah s hišnimi ljubljenčki, so pravzaprav iste vrste kot tiste divje rjave podgane pred katerimi bežijo vreščeče dame, kadar jih zagledajo v parku ali na ulici, vendar so bile selektivno vzrejane v zadnjem stoletju na podlagi videza in temperamenta, zatorej naj bi se sedaj precej razlikovale od svojih prednikov. Podgane se na svoje lastnike izredno navežejo in običajno se lastniki nanje navežejo prav toliko. Podgane so preprosto prikupne. So zelo učljive in inteligentne, ter so jih zato tudi nekoliko manj ambiciozni lastniki sposobni naučiti različnih trikov. Večina podgan se že zelo hitro začne odzivati, če jih pokličemo po imenu, kar nam lahko olajša iskanje te precej majhne živalice.



Eno bolečih dejstev o podganah je to, da njihova življenjska doba traja le 2-3 leta. Prav zaradi tega razloga je priporočljivo, da si omislimo že mlado podgano. Podgane se običajno oddajajo pri starosti 4-8 tednov.

Če jih primerjamo z ostalimi glodalci so podgane ene bolj “zahtevnih” ljubljenčkov. Medtem ko nam bodo na primer hrčki precej hvaležni, če jih pustimo pri miru, bodo podgane sanjarile o naši pozornosti in igri z nami. Če jim nismo pripravljeni zagotoviti vsaj ure ali dveh igranja na dan, se torej raje ne spuščajmo v nakup podgane saj bomo s takim ignorantskim obnašanjem postali le vzrok za depresijo in tesnobo naše male sostanovalke. Kupite ali naredite ji še kakšno igračo ali pa družabnico, da bo lažje preživela čas, ko vas ne bo ob njej. Kadarkoli pa si boste zanjo vzeli čas, ste lahko prepričani, da vam bo vsako majhno pozornost vaša podgana poplačala z brezpogojno ljubeznijo.