0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Ali ste prepričani, da vaša mačka zaužije zadosti tavrina?

Ali ste prepričani, da vaša mačka zaužije zadosti tavrina?

07.10.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, zdravje mačke

Tavrin je ena od ključnih aminokislin. Za razliko od psov in ljudi, ga mačke ne morejo zadostno proizvajati same, zato ga morajo dobiti iz zaužite hrane. Ste prepričani, da ga vaša mačka dobiva dovolj?

 

Kaj je tavrin in zakaj je pomemben?

Tavrin je aminokislina, te pa so glavni gradniki beljakovin. Tarvin najdemo izključno v beljakovinah živalskega izvora. Tavrin je pomemben za dober vid, zdravo prebavo, normalno delovanje srca, za zdrav razvoj zarodkov in za trden imunski sistem. Pomanjkanje tavrina ima lahko za mačko hude posledice.

 

Tavrin je esencialna aminokislina – kaj to pomeni?

Aminokisline se delijo v dve skupini – tiste, ki jih telo zadostno proizvede samo in ostale, ki jih imenujemo esencialne aminokisline. Te moramo pridobiti s hrano. Različne živalske vrste imajo različne potrebe po aminokislinah.

Večina vrst sesalcev je sposobna sama proizvesti dovolj tavrina za normalno delovanje telesa. A mačke so izjema – za njih tavrin spada med esencialne aminokisline. To pomeni, da ga morajo zadostno količino zaužiti v hrani.

 

Kaj se zgodi, če mački primanjkuje tavrina?

Klinični znaki pomanjkanja tavrina se razvijejo počasi. Traja lahko od 5 mesecev do 2 let, da postane vidno, da mački njena dotedanja dieta ne zadostuje. Postopoma prihaja do degeneracije mrežnice in mačkin vid se poslabšuje, v skrajni fazi lahko pride do popolne slepote. Zaradi oslabljenih mišičnih celic v srcu pride do dilatativne kardiomiopatije. Pogost znak pomanjkanja tavrina so tudi prebavne težave. Če se znake odkrije zgodaj, jih je možno omiliti in do neke mere pozdraviti.

Zadostna količina tavrine je še toliko bolj pomembna pri brejih mačkah, saj vpliva na rast in razvoj mladičev. Pomanjkanje tavrina se kaže v maloštevilčnem leglu, majhni teži ob rojstvu in prirojenih anomalijah. Vedno zagotovite, da breja mačka dobiva kvalitetno hrano polno živalskih beljakovin.

 

Kvalitetna prehrana je vir tavrina

Če mačka redno uživa kvalitetne živalske beljakovine, to zadosti potrebam po tavrinu večine mačk. Večini mačk zadošča med 75 in 100 mg zaužitega tavrina dnevno. Ker ga telo mačke ne skladišči, je pomemben stalen in reden vnos. Če mački hrano pripravljamo sami doma, se mora tavrin dodajati, saj se pri kuhanju izgubi polovico (ali celo dve tretjini) vsebnosti tavrina. Pasja hrana ne vsebuje zadostne količine tavrina, ki jo morajo zaužiti mačke.

Hrana Canagan za mačke vsebuje 70 oziroma 75 odstotkov kvalitetnega svežega mesa. To zagotovi mački zadosten dnevni vnos tavrina, da ostane zdrava in vitalna. Sladek krompir je lahko prebavljiv vir energije. Dodano morsko rastlinje, ognjič, brusnice in kamilica oskrbujejo telo z naravnimi viri vitaminov in mineralov. Vse sestavine so pridelane po standardih za človeško prehrano. Brez dodanih umetnih barvil, okusov, konzervansov ali gensko spremenjenih sestavin.

Vaša mačka lahko izbira med okusi Canagan Country Game – z raco, divjačino in zajcem, Canagan Škotski losos s slanikom in postrvjo ter Canagan piščanec iz proste reje. Pa naj jim tekne, da bodo zdrave in srečne!

 

Preberite si tudi: