0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Mačja hierarhija

31.01.2011
V primeru, da svoj dom delite z dvema ali več mačkami, ste zagotovo lahko imeli priliko opazovati njihovo vedenje. S človeške perspektive lahko morda opazimo, da se tudi mačke držijo določene družbene strukture. Ena od naših mačk ima morda status “Alfa mačka”. Druge mačke pa so ji podrejene. Morda boste opazili dve mački, ki sta se poparčkali in sedaj čas preživljata skupaj, stran od ostalih mačk. Morda pa ima vsaka od vaših mačk svoj teritorij, ne glede na to kako majhen je.

Za mačke se nikdar ni zdelo, da so socialna bitja
Do nedavnega so bile mačke vedno obravnavane kot samotarske živali. Socialne živali razvijejo stabilen odnos, kot to storijo psi v svojem tropu. Dolga leta so znanstveniki menili, da so levi edini socialni predstavniki mačje vrste, ker tvorijo hierarhijo znotraj svojih skupin. Kasneje so ugotovili, da tudi gepardi sledijo edinstveni družbeni strukturi. V zadnjem času pa so ugotovili, da lahko tudi v družinah domače mačke opazimo socialno hierarhijo.

Kljub temu, da nekatere mačke zahtevajo samotarsko življenje, so druge mačke zelo zadovoljne, če živijo v majhni skupnosti, še posebej, če so vse kastrirane ali sterilizirane. Veliko hišnih mačk živi spokojno v družbi drugih, sploh če so že odraščale med drugimi mačkami. Morda je bilo življenje njenih prednikov res asocialno, vendar se je mačka do današnjega dne razvila v precej družabno žival, ne glede na to ali je divja ali pa udomačena.

Še leta 1970 so znanstveniki opazovali divje mačke in kot rezultat ugotovili, da je višek družabnega življenja teh živali, kadar je več individualnih mačk pripravljeno obiskati področje na katerem je hrana ob istem času. Le tako so bile mačke pripravljene tolerirati bližino pripadnic iste vrste. Prevladujoča teorija je bila, da lakota premaga instinkt, ki mačkam zapoveduje pregon drugih mačk. Ker mačke pri izražanju svojih socialnih sposobnosti niso tako očitne kot so psi, so znanstveniki preprosto domnevali, da niso družabne. Številni lastniki mačk so vedeli, da se motijo.

Kolonije divjih mačk so dober primer kompleksne matriarhalne hierarhije
V začetku opazovanj, s katerimi raziskujejo socialno ureditev pri mačkah, so takšno obnašanje najprej zasledili pri levih. Levi so mačke s trdno zastavljeno mačjo socialno strukturo, ki je pogosto zelo kompleksna in matriarhalna. Opazovalci so med svoje ugotovitve pogosto zabeležili, da so levje samice, ki so si v sorodu, pogosto zelo povezane. Kadar ena od njih rojeva, druga pri porodu opravlja vlogo babice. Prav tako levinje skrbijo za vse mladiče skupaj. Matere levinje celo združijo svoje moči, kadar njihovi levji koloniji grozi nevarnost ali kadar je potrebno odgnati nepovabljenega gosta, ki je prestopil mejo njihovega teritorija.

Ali tudi hišne mačke sledijo socialni hierarhiji?
Najverjetneje se je tudi v vašem gospodinjstvu oblikovala prava mala mačja hierarhija, če si ga delite z več mačkami. Običajno pa je ta lahko še bolj zapletena kot v divjini. Če so mačke kastrirane ali sterilizirane, sistem običajno ni omejen na mačke, ki so si v sorodu in prav tako se zdi, da so razlike glede na spol mnogo manjše.

Študije zadnjih trideseth let kažejo, da mačke razvijajo kompleksne matriarhalne hierarhije in da imajo v skupini večih mačk, mačje prijatelje, ki jih dajejo prednost pred ostalimi pripadniki skupine. Tudi mačke, ki celo življenje preživijo v stanovanju ali hiši, poznajo hierarhijo in teritorije. Na primer: Morda imate mačko, ki vlada kavču in drugo mačko, ki vedno zavzame okensko polico. Nikdar ne bo nobena izmed njiju prestopila meje v kraljestvo druge mačke, če nista medsebojno tesno povezani.

Eden najvecjih pretresov se za takšno mačjo skupnost zgodi, ko se gospodinjstvu pridruži nova mačka in si poskuša pidobiti nov teritorij zase. Take okoliščine običajno zahtevajo, da prebivajoče mačke prilagodijo svoje meje - včasih so v to tudi prisiljene. Ko ena od mačk umre ali odide, bo njen teritorij običajno prevzela mačka, ki je na nižjem položaju od nje. Morda bo zaradi takšnih hierarhičnih zakonov po odhodu ene od vaših vodilnih mačk njen položaj prevzela muca, ki je bila vedno tiha in sramežljiva in vas nenadoma presenetila s svojim drznim vedenjem.

Drgnjenje je znak hierarhije
Kako pogosto se zgodi, da vas mačka pozdravi tako, da se s svojim telesom podrgne ob vaše noge? S tem vam mačka pokaže, da ste na višjem rangu od nje v hierarhiji vašega gospodinjstva.

Mačke se drgnejo ter tako družijo svoje vonjave in s tem okrepijo medsebojne vezi. Brez težav boste odkrili na kakšnem položaju med mačkami je individualna mačka, če boste pozorno opazovali kolikokrat se bodo ostale mačke podrgnile ob njo. Mačke na višjem položaju bodo običajno prejele veliko prijaznih drgnjenj od ostalih mačk, medtem ko se bodo mačke na nižjem položaju večinoma drgnile ob druge.

V vašem domu lahko tako brez ovir opazujete svet svojih malih levov, s katerimi si delite svoj teritorij. Razumevanje njihovih medsebojnih odnosov se bo gotovo izkazalo za koristno, ko ne boste znali ustaviti neprimernega vedenja ali sporov za ozemlje med vašimi mačkami. Dremajoča kepica dlake na koncu vašega kavča najverjetneje pogumno in predano brani svoj teritorij na severnem koncu dnevne sobe. In mala muca na vaši omari se je najverjetneje pripravljena bojevati do smrti, če bi ji ena od mačk poskušala prevzeti njeno odejico. Z vašim spoštovanjem, ki ga boste izkazali njihovim pomembnim nalogam, bo v vaši hiši naraščala tudi harmonija.