0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Anksioznost pri psih

26.01.2011
Velika večina vedenjskih težav pri psih je povezana z anksioznostjo. Anksioznost se lahko manifestira na več načinov. Vaš pes se bo morda začel predano ukvarjati z uničevanjem vaših stvari s pomočjo svojih zob. Morda bo začel opravljati potrebo tam, kjer je ta najmanj potrebna. Ali pa bo preprosto pretiraval z lajanjem, renčanjem ali pa hiperaktivnostjo. Posledica njegove anksioznosti bi lahko bil tudi napad na drugega psa ali pa celo človeka. Od najboljšega prijatelja vašega psa, torej vas, je pričakovano, da boste videli skozi pasje neprimerno vedenje in v njem prepoznali klic na pomoč.

Toliko kot je vedenjskih težav je tudi vzrokov za njih. Lastnik, ki na svojega psa ves čas kriči, ima neverjetno sposobnost, da tudi najmirnejšega psa spremeni v živčno razvalino. Večno spreminjanje dnevne rutine lahko resno škodi pasjemu občutku varnosti. Prav tako lahko na vašega psa vpliva prihod novega družinskega člana ali pa bolezen v družini. Vznemiri ga lahko že rojstni dan, bučna proslava, počitnice ali pa nenavaden obisk. Ne pozabite, da je tudi on član vaše družine.

Lastnik mora poskrbeti za to, da se bo njegov pes počutil varnega in bil miren. Ne glede na vse dogodke in okoliščine. Za pomoč pri skrbi za psa prosite celotno družino. Kadar boste prirejali veliko zabavo, naj vsi skrbijo tudi za to, da se bo zabaval tudi vaš pes. Če je nagnjen k anksioznosti, je pravzaprav bolje, da ni prisoten na glasnejših dogodkih z večjim številom gostov.
Kadar lahko predvidite dogodek, ki bo stresen za vašega kosmatinca, mu priskrbite njegov lasten prostor, v katerem lahko počaka dokler se stvari ne umirijo. Da preprečite pasji dolgčas v tem času, pa mu ponudite mnogo igrač in predmetov za žvečenje.

Mnogo psov gre skozi “kritično fazo” pri starosti od šest mesecev do enega leta. Torej, takrat, ko se naš kužek spremeni v psa. Če bi psi še vedno prebivali v divjini, bi ob tej starosti našli partnerja. Vendar so psi sedaj udomačene živali in posledično se bodo močno povezali z nami. Najverjetneje, se bomo sicer prav tako močno mi povezali z njimi. Vendar, lahko tudi prevelika vez na lastnika povzroči vedenjske težave. Takšni psi pogosto razvijejo separacijsko anksioznost. Poleg separacijske anksioznosti poznamo še dve najpogostejši vrsti anksioznosti pri psih. Socialno anksioznost in anksioznost, ki jo povzroči hrup.