0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Bo naš kuža nehal gristi, ko zraste?

Bo naš kuža nehal gristi, ko zraste?

20.10.2010
To vprašanje sem kot lastnica odraščajočega kužka dobila prejšnji teden od novopečene lastnice. Zavedla sem se, da lahko grizenje pri odraslih psih postane resen problem, če se z njim ne soočimo že ko so psi še kužki. Vrgla sem se torej v raziskovanje te teme, upajoč, da pomagam še komu s podobnimi težavami.

To kdaj bo naš kuža nehal gristi je popolnoma neodvisno od starosti. Odvisno je od vzgoje. Če ne bomo pri vzgoji vztrajni, naš pes ne bo nikdar prenehal z grizenjem.

Vsi lastniki kužka se zavedamo, da najbrž naš mali prijatelj resnično ne misli nič slabega kadar nas ugrizne. Vendar se moramo zavedati tudi dejstva, da ima precej ostre zobe in da bo z leti rastel in da bo z leti primež njegove čeljusti vse močnejši. Najverjetneje si ne želimo, da bi nas igra z našim psom bolela. Kot otroci smo se naučili, da igra ali druženje ni stvar, ki boli in prav to modrost bomo morali prenesti na našega psa.
Kužki z usti raziskujejo svet in jih uporabljajo za igranje s svojimi bratci in sestricami takoj ko začnejo zaznavati svet okoli sebe. Rast pasjega zobovja naj bi se nehala pri osmemu mesecu starosti. Vseeno jih moramo navaditi na to, da ne bodo grizlo, že prej. To naj bi bilo priporočljivo že med osmim do štirinajstim tednom starosti.

Nekaj nasvetov za prijetnejše oralno izražanje vašega psa:

1. Naj žveči stvari, ki so temu namenjene. Vaš kužek naj ima na razpolago vedno igrače za žvečenje. Vedno. Ne samo, ko mu rastejo zobje.
2. Auuu! Kužki prenehajo z grizenjem med igro kadar drugi kužek zajavka. Če zajavkate kot majhen kužek kadar vas ugrizne bo preverjeno vaš mali prijatelj postal mnogo bolj nežen.
3. Recite odločen NE. Takoj ko pes spusti vašo roko iz ust, recite Ne medtem ko ga gledate. S tem boste odločno pokazali, da njegovo vedenje ni odobravano. Pri tem ne bodite agresivni ali jezni, ker bi to vplivalo slabo na psa in na vas. Bodite odločni.
4. Naj bo grizenje povod za konec igre. Če vas kužek ugrizne med igro, ga začnite ignorirati. S tem mu boste pokazali, da grizenje ni ena od metod s katero si lahko pridobi pozornost.
5. Pohvalite ga. Kadar žveči igračo, ki je temu namenjena ali kadar je res nežen, mu pokažite, da ste z njegovim vedenjem zadovoljni.

Majhni kužki so za učenje najbolj dojemljivi in se učijo najhitreje zato je najbolje če s treningom začnemo že zgodaj. Če za kaj takega niste imeli prilike to ne pomeni, da je pes neučljiv. Vse kar se lahko nauči mlad pes, se lahko nauči tudi star pes, le več časa in potrpežljivosti potrebujete vi in tudi on.

Rebeka Žvagen