0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Borderski ovčar (Border Collie)

Borderski ovčar (Border Collie)

26.05.2014

Od kod prihajam…

 

V 19. stoletju so v Veliki Britaniji pri delu uporabljali različne ovčarske pse z različnimi značilnimi načini dela. Pogosti so bili ovčarski psi, ki so čredo držali skupaj in jo pripeljali k pastirju. A večina teh psov je bila zelo glasnih in so pri svojem delu glasno lajali. Leta 1873 so v Walesu tako izvedli prvi uradni preizkus ovčarskih sposobnosti pri psih. Na ta način so želeli selektivno izločiti in vzrejati najbolj uspešne pastirske pse. In to jim je tudi uspelo, kar je pripeljalo do nastanka pasme borderski ovčar. Eden od psov po imenu Hemp, se je namreč izjemno izkazal s svojimi ovčarskimi sposobnostmi. Imel je drugačen način usmerjanja ovac, brez laježa le s strmečim pogledom, na kar so se ovce zelo ubogljivo odzivale. Hemp je dobil širšo prepoznavnost, zaplodil nemalo mladičev in njegov način dela je postal značilen način pasme borderski ovčar. Še danes bi lahko skorajda vsakega borderskega ovčarja preko prednikov povezali s Hempom. Leta 1906 so zapisali prve standarde za pasmo, a v nasprotju z ostalimi pasemskimi standardi, so pri teh ovčarjih postavili standarde glede njihovih delovnih sposobnosti in ne videza. Šele leta 1915 je James Reid, sekretar mednarodnega združenja ovčarjev, prvič uradno poimenoval pasmo v "Border Collie" oz. borderski ovčar, glede na njihov izvor z območij ob škotsko-angleški meji.

 

 

Kako izgledam…

 

Borderski ovčar, ki mu rečemo tudi škotski mejni ovčar ali angleško "Border Collie" je srednje velik pes mišičaste, atletske, nekoliko podolgovate postave. Njegovo telo je ustvarjeno za hiter in vzdržljiv tek ter eksplozivne spremembe smeri in obrate, je izjemno agilen in okreten. Najpogostejše so temno rjave oči, z izjemo marmoriranih psov, ki imajo včasih modre oči (samo eno ali obe). Ima debel dvojen in nepremočljiv kožuh, ki nudi dobro izolacijo tudi v hladnih dneh. Dlaka je lahko krajša ali daljša, mehka ali groba. Imajo tudi kratko, mehko in gosto poddlako. Najbolj prepoznavni so črno-beli, drugače pa borderske ovčarje najdemo v pestri paleti različnih barv in sicer black/white, red, blue (dilute-razbarvana črna), lilac (dilute-razbarvana rjava). Poznamo še sable, ki je lahko clear ali shadded in ee-red oz. australian red.

 

Kakšen sem…

 

Izjemno inteligenten in hiperaktiven – zmagovalna, a zahtevna kombinacija

Skozi desetletja so se ti ovčarji s pašnikov preselili v domove in postali priljubljeni domači ljubljenčki. A njihov ovčarski in delovni nagon ostaja in se ga iz njih ne da izbiti. Ta pasma se na večini lestvic uvršča v sam vrh najinteligentnejših pasem, poleg tega so delovni, učljivi, poslušni, pozorni in zelo aktivni, lahko rečemo celo hiperaktivni. Dnevno potrebujejo veliko gibanja in aktivnosti, ter poleg še psihično zaposlitev. To so psi, ki zahtevajo ves lastnikov prosti čas in več ur aktivnega ukvarjanja dnevno. V nasprotnem primeru lahko postanejo hudo uničevalni, saj bodo svojo energijo stresli nad predmeti v hiši in to ne le nad čevlji.

Vdan in pozoren ter dober čuvaj

So vdanega, nežnega in pozornega karakterja. Do tujcev pa so po navadi nezaupljivi. Niso nagnjeni k pretiranemu lajanju, a so vseeno dobri čuvaji in ščitijo svojo družino. V odnosih z otroki in drugimi živalmi prevlada njihov ovčarski nagon – vsakega želijo nadzorovati in postaviti na svoje mesto v čredi. Niso napadalni, a njihovo usmerjanje in nadzorovanje drugim živalim po navadi ni po godu. Tudi majhne otroke imajo radi na očeh in jih varujejo ter usmerjajo, kar pa moramo nadzorovati in omejevati. Drugače se lahko celo zgodi, da bi pes otroka za nogo zvlekel nazaj na »svoje« mesto. Drugače pa so svoji družini neomajno zvesti, predpogoj za dobre odnose in ubogljivost pa je seveda dovolj dnevnih aktivnosti.

Svojemu lastniku berem misli

 Svojega lastnika vedno spremljajo in opazujejo, nekateri pravijo celo, da mu lahko berejo misli. Tudi pri delu ob čredi, so bili ti psi poznani kot zelo ubogljivi in poslušni, a poleg tega tudi dovolj samostojni in inteligentni, da so sami opravljali potrebne naloge. Njihova posebnost je strmenje, ko so pozorni in osredotočeni imajo namreč zelo intenziven strmeč pogled. Prav ta pogled jim omogoča vodenje  ovac brez laježa ali grizenja. Zaradi delovne, aktivne in poslušne narave so ti psi izjemno uspešni v skorajda vseh kinoloških disciplinah in aktivnostih - poslušnost, lovljenje frizbija, agility… Vsekakor jih je potrebno primerno zaposliti, le tekanje po dvorišču za njih ne bo dovolj. Kljub njihovi učljivosti pa so primerni za izkušene lastnike, saj imamo lahko ob neprimernem šolanju veliko težav.

Nisem mestni pes, bolj sem srečen v naravi

To ni najbolj primeren pes za življenje v mestu in v stanovanju, veliko bolj srečnejši so nekje, kjer imajo veliko prostora za neomejeno gibanje. Primerno je vsaj veliko dvorišče s pesjakom, za idealne pogoje pa bi ti psi vedno izbrali življenje na kmetiji. Paziti moramo tudi na to, da radi tečejo in sledijo vsemu, kar se premika. Zato to najbrž ne bo največji prijatelj sosedovih mačk, nevarnost pa predstavljajo tudi vozeči se avtomobili, ki jih borderski ovčarji prav tako radi lovijo. Navkljub svoji visoki inteligenci so to psi, ki pozno dozorijo (celo šele pri 3 do 4 letih) in celo življenje ostanejo igrivi kot mladiči.

 

Koliko dela je z nego…

 

Na dlako se prime malo umazanije. Pri daljši dlaki je vseeno potrebno redno česanje, da se ne naredijo vozli. Drugače pa je priporočljivo le tedensko krtačenje, ki naj bo pogostejše v obdobjih, ko menjajo dlako. Kopamo jih po potrebi in ne prepogosto.

 

Kako je z mojim zdravjem…

 

So zdrava pasma z zmerno dolgo življenjsko dobo. Nagnjeni so k alergijam na bolhe, gluhosti, epilepsiji ter displaziji kolkov.  Težave z očmi jim lahko povzročajo progresivna atrofija mrežnice in očesne anomalije ovčarjev - CEA (Collie Eye Anomaly ).

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • zelo aktivne ljudi,
  • športnike,
  • ljudi, ki so psu pripravljeni nameniti veliko časa,
  • izkušene lastnike,
  • ljudi, ki bi se radi ukvarjali s katero od športnih kinoloških aktivnosti,
  • družine z večjimi otroki,
  • ljudi, ki živijo na kmetiji…

 

Hrana, najboljša za optimalno zdravje, kondicijo in razvoj borderskega ovčarja...

GO! Fit+Free brez žit

Symply Lamb&Rice - jagnjetina in riž

Canagan Free Run Chicken - piščanec iz proste reje

 

Znani predstavniki pasme…

 

Chaser - borderski ovčar, ki je pri 6 letih razumel več kot 1000 ukazov, vključno s preprostimi stavki, Bora – psička Amadee Colja, skupaj sta nastopili v prvi oddaji Slovenija ima talent (2010), poleg tega sta uspešni tekmovalki v pasjem frizbiju in agilityju, Fly – borderska ovčarka iz filma Pujsek Babe ("Babe"- 1995).

  

Chaser                 Bora                     Fly