0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Bruhanje pri mačkah

12.03.2013
Iščite po ključni besedi: mačka, zdravje mačke

Bruhanje je pri mačkah lahko povsem normalen pojav, lahko pa je tudi pokazatelj kakšnega bolezenskega stanja.

Najpogosteje mačke bruhajo zaradi zauživanja svoje dlake, ki je neprebavljiva in draži želodčno sluznico. Če vaša mačka bruha kepice oz. daljše gmote dlake, ki kot posledica umivanja nastajajo v prebavilih, potem je to normalen pojav. Njegovo pogostost lahko preprečimo z večkratnim krtačenjem, predvsem, če ima mačka dolgo dlako. Mačke z dolgo dlako, tiste, ki jih ne krtačite tako pogosto, oz. tiste, ki ne uživajo paste proti oblikovanju kepic dlak, bruhajo veliko pogosteje od drugih mačk. Proti kepicam dlak pomaga tudi hrana za mačke Sanabelle, ki vsebuje posebna rastlinska vlakna, ki preprečujejo nastanek kepic, obstoječe pa potisnejo naprej.

Tako kot pri ljudeh, pa je lahko bruhanje tudi pri mačkah posledica nenadnega stresa, ki nastane na primer pri selitvi, vključevanju nove živali v domače okolje, vožnji, itd. Lahko pa je tudi posledica bolečine.

Prehranjevalne težave lahko povzročijo bruhanje v primerih, ko mačka preveč poje ali to stori prehitro, kar je pogosto predvsem pri mladičih, ki jedo iz iste sklede, zaradi sprememb v prehrani, uživanja trave, rastlin ali druge za mačke neprebavljive hrane, uživanja pokvarjene hrane.

Tudi gliste ali drugi črevesni paraziti lahko povzročijo bruhanje. Morda boste celo opazili vašo mačko pri bruhanju črvov. V tem primeru ji morate aplicirati tablete za razglistenje.

Poleg tega pa bruhanje povzročajo tudi različni strupi, zdravila, različne želodčne ali črevesne težave, virusne in bakterijske okužbe, nekatere presnovne bolezni, bolezni centralnega živčnega sistema, nekateri črevesni ali želodčni tumorji. Najpogostejše mačje bolezni, ki so povezane z bruhanjem, so mačja panlevkopenija, tonzilitis, vnetne bolezni črevesja in maternice.

Kako ločiti normalno od nevarnega bruhanja?
Če vaša mačka bruha le občasno in se potem normalno prehranjuje, je živahna, normalno urinira in iztreblja, potem ni razloga za skrb.

V primeru, da mačka poleg bruhanja kaže še druge bolezenske simptome, npr. ne je, je manj živahna, ima drisko, bolj smrdeč urin, povišano temperaturo, bruha kri oz. se obnaša drugače kot sicer, so to lahko znaki bolezni kot posledice raznih okužb, zaužitja tujkov ali strupenih snovi, parazitov, itd.

Če pri svoji mački opazite zgoraj naštete simptome obiščite veterinarja. Vsekakor pa poskrbite, da bo imela vedno na voljo dovolj vode in primerne hrane.

Najbolje je, da mačko opazujemo, kako pogosto bruha, kako hitro po zaužitju hrane pride do tega in ali je v izbruhani vsebini prisotna kri, fekalni material ali kakšen tujek.

Če je v izbruhani vsebini prisotna kri, to pomeni aktivno krvavitev nekje med usti in zgornjim delom tankega črevesja. To je najpogosteje posledica kakšnega tujka. V primeru, da del izbruhane vsebine izgleda kot mleta kava, je to delno prebavljena kri. Vedno, ko je prisotna kri, je potrebno nujno obiskati veterinarja.

Za mačko, ki bruha umazan material, ki diši in izgleda kot blato, je najbolj verjetno, da trpi zaradi črevesne zapore ali peritonitisa. Tudi v takem primeru se je nujno posvetovati z veterinarjem.