0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Čivave in otroci

02.12.2013
Čivave so s svojo majhnostjo, prikupnostjo in navihanim karakterjem pogosta izbira bodočih pasjih lastnikov. Njihovo največjo skrb pa velikokrat predstavlja vprašanje, če se čivave razumejo z otroci in lahko oboji varno sobivajo skupaj. Čivave so na lastnika močno navežejo in so do njega zaščitniške ter hitro ljubosumne, poleg tega pa so znane po svojem temperamentu in da hitro ugriznejo, kadar se počutijo ogrožene. Zato v opisu pasem velikokrat zasledimo, da čivave niso primerne za družine z (majhnimi) otroki.

Res je, da so čivave najprimernejše za družine z večjimi otroki ali brez otrok. Čivave so izjemno občutljive in hitro ugriznejo, kar zna biti ob majhnih otrocih nevarno, če ti še ne vedo in ne razumejo, kako se s psom pravilno ravna. A vseeno je odgovor na vprašanje, če je možno sobivanje čivave in otroka – SEVEDA! Je pa res, da moramo psa in otroka vzgojiti in navaditi eden na drugega. Če temu nismo pripravljeni posvetiti kar nekaj časa, rajši ne razmišljajmo o nakupu čivave kot življenjskega sopotnika ob otroku.

Z dosledno vzgojo čivave moramo začeti, ko je še mladič. Prvo leto svojega življenja je pes najbolj dovzeten za vse zunanje dražljaje, vse pozorno spremlja in se uči reagirati. Zato moramo že mladiču določiti meje in omejitve ter jim pokazati, kakšno je zaželjeno in dovoljeno obnašanje, sploh okoli otrok.


Nekaj napotkov za vzgajanje čivave

Čim je otrok dovolj velik, da razume kako pravilno držati psa, poskrbimo za čim več interakcije med otrokom in psom. Dokler je pes še mladič, otroku ne predstavlja skorajda nobene nevarnosti, seveda pa smo ob njunem druženju vedno navzoči in vse spremljamo. Otrok in pes se morata navaditi drug na drugega in za to je potrebno čimveč druženja. Pomembno je le, da druženje ne postane stresen in negativen spomin, ki bi lahko ogrozil njun nadaljen odnos v prihodnosti. Druženje naj bo nadzorovano, na začetku kratko z veliko pozitivne motivacije in pohval za mladička in otroka.

Otrok in pes morata biti eden z drugim nežna. Čim mladiček ugrizne ali to poskuša, četudi igrivo, ga opozorimo z glasnim “NE”. Veliko lastnikov čivav in drugih psov tem dovoli drizenje rok v obdobju, ko jim rastejo zobje, a zaradi tega je psa kasneje težje odvaditi grizenja. Raje bodimo dosledni že od malih nog. Psu raje ponudimo igračo za žvečenje.

Pozorno spremljajmo psa za vsakimi znaki agresije. Če ob otroku začne renčati ali pokaže zobe, jo takoj opozorimo z “NE” in jo za nekaj časa umaknemo na samo. Pomembmo je, da smo sami samozavestni, odločni in dominantni v očeh čivave. Ko imamo sami to pozicijo, lahko začnemo z nadzorovanim navajanjem čivave na otroka. Vsako neželeno obnašanje zaustavimo z odločim “NE”. Druženje lahko prvič traja manj kot minuto in če se čivava vede, kot od nje pričakujemo in ne kaže znakov agresije, jo pohvalimo in se z njo umaknemo oz. počnemo kaj zanjo manj stresnega (igra, masaža,itd.).

Nekaj napotkov za otrokovo vedenje ob psu

Veliko lastnikov pa spregleda obraten problem, da bi tudi otrok lahko ranil čivavo. Čivave imajo izjemno krhke kosti, ki se ob nepazljivem ravnanju hitro zlomijo. Zato je pomembno, da čim je otrok dovolj star, se z njim usedemo in se pogovorimo.

Na začetku vedno skupaj držimo in božamo čivavo. Otroku pokažemo, kako naj z roko nežno drsi od glave preko hrbta. Ne podcenjujmo moči majhnega otroka in ga popravimo, če se nam zdi premalo nežen. Vse dokler otrok in pes ne vzpostavita tesnega in ljubečega odnosa, moramo biti pri njunem druženju vedno blizu. To lahko traja od nekaj mesecev pa tudi do več kot leto.

Otrokom bodimo sami za vzor. Otroci opazujejo in oponašajo vedenje staršev. Zato jim sami pokažimo, kake se nežno in mirno ljubkuje psa. Vsakršno nasilje nad psom bi bilo izjemno slab vzor, poleg tega da ima tudi negativni učinek na nadaljnje šolanje in poslušnost psa.


Skrbi glede nemožnosti sobivanja čivave in otroka so torej odveč, se pa moramo zavedati, da bomo temu morali posvetiti več časa in pozornosti kot pri kateri drugi pasmi. Na forumih iz tujine smo zasledili nemalo primerov lastnikov čivav, ki poročajo o izjemno tesnem odnosu njihovega otroka in čivave. Vsi pravijo isto, da je na začetku potrebna doslednost in postavljanje pravil na obeh straneh, kar se hitro razvije v pravo prijateljstvo med psom in otrokom.