0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Črna mačka

30.10.2014
Iščite po ključni besedi: mačka

Črne mačke so v ljudeh od nekdaj vzbujale močna čustva. Od nekaterih so bile ljubljene, od drugih sovražene. Marsikateri so jih žrtvovali in mnogi so že obstali, ko so jim prekrižale pot. Danes črne mačke vse težje najdejo nove domove. V starem Egiptu pa so črne mačke častili kot božanstva.

Na žalost pa je, tako kot marsikateri lepi stvari, tudi črnim mačkam njihov videz večkrat prinesel nesrečo kot pa srečo. Najverjetneje nikdar ne bomo zagotovo vedeli kdaj in kje so črne mačke pridobile svoj slab sloves, saj za to obstaja nešteto možnih razlag. Vsekakor pa nam nekatera zgodovinska dejstva, legende ali pa celo vraže omogočajo, da pridemo bližje resnici.

Črne mačke so od nekdaj povezovali s čarovništvom. Splošno prepričanje v mnogih od poganskih religij je bilo, da lahko čarovnice zavzamejo podobo mačke ob sončnem zahodu. Po mnogih razlagah pogani čarovništva niso sodili. To naj bi se pričelo s prihodom krščanske vere. Gotovo je bil za nesrečo mačk precej odgovoren Papež Gregorij IX, ki je leta 1232 zapisal, da so mačke hudičev instrument in simbol herezije.

Že ob prvih sojenjih čarovnicam, ki so se dogajala v 13. stoletju, se je začelo soditi tudi mačkam. Mačke so bile krive za vse. Krive so bile za to, da se je nekomu polilo pivo ali pa za to, da se širi nevarna bolezen. Mnogi so verjeli v to, da ob ugrizu izločajo strup (tako kot nekatere kače) in da njihov dih povzroča bolezni. Vsaka mačka, ki so jo videli v družbi ženske, je bila nedvomno čarovniška pomočnica. Črne mačke so bile še najbolj “zlobne”, najverjetneje prav zaradi njihove barve, ki je še bolj neomajno “dokazovala” njihovo povezavo s hudičem. V 15. stoletju, ko je lov na čarovnice dosegel vrhunec, so zažgali na tisoče žensk in mačk, da bi s tem odgnali zle duhove. Mnoge ženske so bili obsojene na grmado le zato, ker so jih opazili s črno mačko.

Še danes lahko slišimo mnogo zgodb, pravil in vraž, ki so od ust do ust pripotovale do nas in nas poučile o mačkah s črno dlako:

  • Angleški Kralj Charles I je bil lastnik črne mačke, ki jo je oboževal. Na noč, ko je mačka umrla naj bi zatrdil: ”Moja sreča se je iztekla.” Kmalu za tem je bil aretiran zaradi izdaje in obglavljen.
  • Mnogi še danes verjamejo, da lahko mačke vidijo duhove.
  • V starih časih je kmet, ki je menil, da je njegova zemlja prekleta, lahko odstranil prekletstvo le na en način. Ustreliti je moral črno mačko s srebrno kroglo.
  • Na Škotskem verjamejo, da vam bo črna mačka, ki ste jo našli na verandi prinesla veliko srečo.
  • V Angliji pa verjamejo, da bo dekle pri hiši imelo mnogo snubcev, če v njej prebiva črna mačka.
  • Francoski mit vas lahko spodbudi k temu, da bi na svoji črni mački poiskali eno belo dlako. To prinaša veliko srečo.
  • Italijanska zgodba iz 16. stoletja govori o temu, da bo bolan človek kmalu umrl, če je na njegovo posteljo skočila črna mačka.
  • Žene ribičev so si pogosto priskrbele črno mačko, kadar so njihovi možje odšli na plovbo, saj so verjele, da bo to odgnalo nevarnost.
  • Po nekaterih virih naj bi se prepričanje o temu, da črna mačka, ki ti prekriža pot, prinaša nesrečo, začelo v zgodnji Ameriki. Ne glede na to ali je to res ali ne, pa takšna priložnost ne pomeni nesreče v vseh kulturah. V nekaterih kulturah naj bi to celo prinašalo srečo. Medtem ko pri nas še vedno lahko opazimo ljudi, ki raje spremenijo smer, ko jim črna mačka prečka pot.

 

Če ste tudi vi eni izmed njih, vas bo morda vaše nesrečne usode rešil eden od naslednjih načinov:

  • Pljunite trikrat čez levo ramo, da odpodite nesrečo.
  • Trikrat jo pobožajte (Mnogo bolje kot pljuvanje, kajne?).
  • Če ste v avtu, potem obrnite svoj klobuk in s prstom zarišite X na sedaj sprednjo stran. (Če nimate klobuka, vam očitno ni pomoči.)

 

Preberite si tudi: