0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Debelost pri psih

28.12.2009
Debelost je zdravju škodljiva, zato jo strokovnjaki opredeljujejo kot bolezensko stanje, za katerega je značilno, da se v telesu nabira bistveno več maščobe, kot jo je potrebno za optimalno delovanje organizma.

Sodoben način življenja in neomejene možnosti glede kakovosti in količine hrane vse pogosteje tudi psom povzročajo težave, povezane s prekomerno telesno težo.

Zato imamo za vaše pasje prijatelje rešitev v obliki dietnih hran Petcurean Now! Grain Free Senior & Weight ManagementRegal Lean Bites in Bosch Light.


Vzroki za debelost

Tako, kot pri človeku je tudi psih kar 95% debelosti povezano s preobilno hrano v določenem obdobju. Največji krivec so brez dvoma priboljški, ki jih psi dobijo od mize ali ostanki kosila, ki jih lastniki namenjajo svojim psom. Škodljive so lahko tudi manjše količine te neuravnovešene hrane.

V mnogo manjšem odstotku je debelost pri psih posledica bolezni, npr. nepravilnega delovanja nadledvične žleze, ščitnice ali pa bolezni trebušne slinavke. Poleg  prekomerne telesne teže pa imajo psi v teh primerih izražene še druge znake bolezni.


Nagnjenost k debelosti
Poleg prehrane so pri debelosti pomembni tudi ostali faktorji. K debelosti so vsekakor bolj nagnjene starejše živali in tisti psi, ki se premalo gibljejo, saj s tem porabijo manj energije. Poznano je, da so k temu nekoliko bolj nagnjene tudi določene pasme psov. Predvsem so k debelosti nagnjeni labradorci, koker španjeli in jazbečarji.


Ugotavljanje debelosti
Najlažji način za ugotavljanje prekomerne telesne teže pri psih je, da vašega ljubljenčka pretipate v področju prsnega koša. Ob primerni teži moramo na otip z lahkoto začutiti rebrne loke, ne smemo jih pa videti. Ob tem lahko tudi z lahkoto določimo debelino maščobnega tkiva.

Ta metoda je sicer subjektivna a relativno uspešna.

Optimalna telesna teža pri psih je drugače predvsem odvisna od velikosti, telesne konstitucije in obsega mišične mase.


Posledice prekomerne telesne teže
Poleg tega, da psi s prekomerno težo enostavno ne zmorejo že nekoliko večjih fizičnih naporov, kar je pogosto povezano tudi z njihovo slabo kondicijsko pripravljenostjo, se pri njih tudi poveča občutljivost za nalezljive bolezni.

Pogostejše so bolezenske spremembe na gibalih in hrbtenici pa tudi motnje v delovanju obtočil in dihal.

Tako niso redki nenadni pogini zaradi odpovedi srca. Rizične postanejo tudi vse morebitne operacije in podaljša se čas okrevanja po njih.


Kakšna dietna hrana je primerna?
Pri zmanjševanju telesne teže vašega ljubljenčka je primerna kakovostna uravnovešena pasja hrana z manjšo energetsko vrednostjo.

Hrana za pse Petcurean Now! Grain Free Senior & Weight Management je namenjena tako psom s prekomerno telesno težo, kot tudi starejšim psom. Zaradi naravnih sestavin, ki se jih najde v vsakem briketu NOW! hrane za pse, jih bo vaš pes zlahka prebavil in bo bolj zdrav pri svojih vsakodnevnih aktivnostih. Hrana je brez žit.


Pasja hrana Lean Bites je razvita posebej za odrasle pse, s prekomerno telesno težo. Zaradi lahke prebavljivosti je primerna tudi za starejše pse.

Hrana Lean Bites ima poleg zelo kakovostnih beljakovin tudi pet prvovrstnih maščob in olj, ki vzdržujejo dobro stanje kože in dlake. Dodatni vitamini, minerali, maščobne kisline omega 3 in 6 ter esencialne aminokisline zagotavljajo dobro počutje vašega psa.


Zmanjševanje telesne teže
V obdobju hujšanja hranimo psa izključno z dietno hrano, kot so prav za to namenjene Petcurean Now! Grain Free Senior & Weight ManagementRegal Lean Bites in Bosch Light. Izjemno pomembno je, da pri tem sodelujejo vsi družinski člani. Vsakršno dodatno hranjenje z drugo hrano namreč sproti izničuje ves trud, ki ga namenjamo hujšanju. Uspešnost zmanjševanja telesne teže nadziramo z rednim tedenskim tehtanjem psa.

Le z veliko gibanja primerno dietno hrano, redom in disciplino boste vašemu ljubljenčku zagotovili kakovostno in dolgo življenje.

Andrej Grilc
absolvent veterinarske medicine