0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zanimiva dejstva o mačkah

13.05.2011
Ko preživimo dolga leta z mačko, velikokrat menimo, da vemo o njej skoraj vse. Tukaj pa je navedenih 10 stvari, ki vam jih morda mačka sama od sebe še ni predstavila.

1. Domača mačka lahko teče s hitrostjo 50 km/h. Hitrost običajno povežemo z živalmi kot so divje mačke, gazele in hrti. Toda tudi vaša mačka je lahko zelo hitra žival.

2. Možno je, da ima vsak mačji mladič v istem leglu drugega očeta. Dobro je, da je mačka sterilizirana, da ne obstaja nevarnosti nezaželene brejosti.

3. Mačke hodijo po prstih in morda so zaradi tega znane po svoji elegantni mačji hoji. V baletu obstaja plesni gib, ki se mu reče pas de chat – mačji korak. To je majhen skok v stran. Sicer pa je skoraj vsak gib, ki ga naše mačke naredijo, ljubek.

4. Mačja ključnica ni povezana z ostalimi kostmi. Zakopana je v mišice, zaradi tega se lahko mačke splazijo skozi majhne odprtine. Ko se plazi skozi kakšno luknjo, zgleda, kot da ne bi imela kosti, tako je prilagodljiva. Sicer pa ima mačka večje število kosti kot človek.

5. Mačka se bo odzvala na mačjo meto, le če ima za to namenjen gen. Ne rodi se vsaka mačka s tem genom in ne pokaže se takoj v mladosti, če jo ima rada. Zato se ne da pričakovati, da se bodo že mlade mucke odzvale na mačjo meto, tako kot se starejše.

6. Mačji uhelj obrača 32 mišic, mačka pa ga lahko obrača 10 krat hitreje, kot pes svojega. Mačka lahko obrne vsak uhelj za 180 stopinj.

7. Mačka ima žleze za oddajanje svojega vonja v licih. Če se drgne ob vaše noge, pomeni, da vas »označuje zase«. Mačka vas ima res rada. Na isti način bo označila pohištvo in oblačila. Vse kar ima rada, je njeno. To je tudi njen način, s katerim sporoči, da je bila tukaj.

8. Mačke lahko svoje čeljusti premikajo le gor in dol. Ne morejo jih premikati tudi od levo in desno, tako kot pes ali človek.

9. Mačji brki so izjemno občutljivi. Ne samo, da mački pomagajo določiti kje se nahaja v temi, ampak jih tudi premika in s tem pokaže, kako se počuti. Prvi dve vrstici brkov se lahko premika neodvisno od spodnjih vrstic.

10. Mačke so obvezno mesojede. Nujno morajo imeti v prehrani meso. Zato, tudi če ste vi vegetarijanec, vaša mačka to ne sme postati. Brez mesa v prehrani bi mačka poginila.