0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Dihur kot domača žival

23.04.2010
Splošno

Beli dihurji (Mustela putorius furo) so izredno gibčne, hitre in okretne živali. Imajo dolgo valjasto telo, kratke noge, podolgovato (stožčasto) glavo, prišiljen gobec in majhna zaokrožena ušesa. Uvrščamo jih med zveri, natančneje v družino kun – tako kot evropskega dihurja, kuno belico in kuno zlatico, jazbeca, vidro, podlasico. Kljub temu, da govorimo o belem dihurju, niso vse živali bele barve. Najpogosteje so podobne divjemu evropskemu dihurju. Poddlaka je rumenkasta, krovne dlake pa so temno rjave. Značilna je obrazna maska, belina okrog gobca in po robovih uhljev. Druge pogoste barve so bela, srebrno siva, rdečkasto rjava, ... Pogost pojav je albinizem - pomanjkanje pigmenta. Kožuh pri albinih je belkasto rumen, oči pa so rdeče.


Zgodovina

Beli dihur je najverjetneje udomačena vrsta, ki izhaja iz evropskega dihurja (Mustela putorius). Kljub skoraj identičnemu zunanjemu videzu, pa se pojavljajo nekatere razlike, ki so lahko posledica udomačitve in ločenega razvoja vrste ali pa so posledica različnih prednikov (npr. stepski dihur). Predvidevajo, da je človek dihurja udomačil pred približno 2500 leti. Najverjetneje so jih udomačili za lov na male glodavce. Med drugim so bili “posebni gostje” na ladjah, kjer so bili odgovorni za zatiranje podgan in miši. Še danes jih, predvsem v Veliki Britaniji, uporabljajo za lov na kunce. Vedno bolj pa se uveljavljajo kot hišni ljubljenčki v pravem pomenu besede.


Vonj

Kot vsaka vrsta živali imajo tudi beli dihurji svoj vonj. Odstranjevanje smradnih žlez, razen iz zdravstvenih razlogov, ni dovoljeno. Vonj nekastriranih živali, predvsem samcev v obdobju gonitve, je veliko bolj izrazit. Omilimo ga lahko tudi z rednim menjavanjem “posteljnine”, rednim čiščenjem kletke in ne prepogostim kopanjem. Veliko vlogo pri vonju ima tudi prehrana. Živali, hranjene z nekakovostno hrano, imajo močnejši vonj. Predvsem smrdijo njihovi iztrebki, ki jih je tudi znatno več (hrane zaradi neprimerne sestave ne prebavijo dobro). Z izbiro kakovostne hrane Totally Ferret boste zmanjšali tudi smrad vašega ljubljenčka.


Prehrana

Dihurji so mesojedi. Njihova prehrana mora vsebovati veliko beljakovin (nad 34 %), veliko maščob (nad 22 %) in malo vlaknin, saj teh zaradi specifike prebavnega trakta ne prebavljajo dobro. Hranimo jih lahko z briketirano visokokakovostno hrano. Pasja hrana za dihurje ni primerna (ne briketirana, ne konzervirana), saj vsebuje premalo maščob in proteinov ter ne vsebuje nujno potrebne aminokisline taurin. Zaradi kratkega prebavnega trakta proces prebave pri dihurjih poteka hitro (3-4 ure). Hrana in voda morata biti živalim na razpolago ves čas, upoštevajmo le, da mora biti hrana sveža. Izogibamo se produktom, ki vsebujejo sladkor, umetne konzervanse, umetna barvila in preveč vlaknin. Glede na njihove specifične potrebe imajo odrasli dihurji dosti višje potrebe po dobri prehrambeni oskrbi kot katerikoli drug mesojedec, npr. mačke. Za odrasle dihurje vam priporočamo hrano Tottaly Ferret Active. Visoko kvalitetne sestavine vsebovane v hrani so posebej prilagojene specifičnemu metabolizmu odraslih aktivnih dihurjev. Hrana je izjemno okusna in zelo primerna tudi za razstavne in vzrejne dihurje.


Zdravje

Zdravstvene težave in ustrezno zdravljenje belih dihurjev se razlikujejo od najpogostejših težav, s katerimi se srečujemo pri psih in mačkah. Vsi veterinarji nimajo ustreznega znanja in izkušenj, zato se ob težavah vaše živali obrnite na veterinarja, ki je specializiran za eksotične živali in male glodavce.
Za samičke, ki niso namenjene vzreji, je sterilizacija iz zdravstvenih razlogov nujna! Samičke dihurjev imajo namreč podaljšano ovulacijo in njihov gonitveni ciklus lahko traja več mesecev - dokler jih samec ne oplodi. Zaradi povečanega izločanja spolnih hormonov v primeru podaljšane gonitve navadno pride do hude slabokrvnosti, pogosto pa se pojavi tudi gnojno vnetje maternice - piometra. Kastracija samčkov iz zdravstvenih razlogov ni potrebna, se jo pa priporoča, saj samci v obdobju gonitve postanejo agresivni in začnejo označevati svoj teritorij (markirajo). S kastracijo se tudi močno ublaži vonj živali. Priporočena je imunizacija proti pasji kugi, saj okužba pomeni sto odstotno smrtnost. Pri nas v Sloveniji cepimo s cepivom za pse, vendar le s polovično dozo. Če želimo z živalco v tujino, so cepljenje proti steklini, mikročip in potni list za hišne živali obvezni.


Nega

Nega dihurjev ni zahtevna. Njihovega kožuha ni potrebno negovati, razen v obdobju menjave dlake (spomladi in jeseni). Takrat je priporočljivo, da dihurje enkrat dnevno počešemo z gumijasto krtačo, da odstranimo odmrlo podlanko. Dihurjev ne smemo
pogosto kopati. Nekajkrat letno (2-3-krat) oz. po potrebi povsem zadošča. Prepogosto umivanje namreč spere s kože maščobo, preagresivni šamponi pa jo sušijo. Za močan in neprijeten vonj je ponavadi potrebno vzrok poiskati drugje (gonitveni ciklus, neprimerna prehrana, umazana posteljnina, ...).

Predolgi, nenegovani kremplji so lahko za dihurje nevarni in boleči. Dolgi kremplji otežujejo hojo in lahko povzročijo trajne deformacije stopal. Ker njihove konice postanejo krhke, se razcepljen del zlahka kam zatakne in poškoduje cel krempelj ali celo prst, zato je redno krajšanje nujno. Potrebno je tudi redno čiščenje ušes, ki pa je za večino dihurjev nadležno opravilo, saj imajo občutljiva ušesa. Če se živalca praska, drgne po ušesih ali stresa z glavo, je to precej zanesljiv znak, da je okužena z ušesnimi garjami oz. pršicami. Potreben je obisk pri veterinarju.


Kletka

Kletka za enega dihurja naj bo velika vsaj 80 x 60 x 60 cm, seveda s predpostavko, da dihurček preživi dovolj časa tudi zunaj kletke. Kletka je lahko manjša le, če jo žival uporablja izključno za spanje. Najbolje je, če jim lahko namesto kletke namenimo za bivanje in igranje kar sobo. Prostori, kjer so dihurji prosto spuščeni, morajo biti v ta namen posebej prirejeni in zaščiteni oz. moramo imeti živali ves čas pod nadzorom. Dihurji so namreč izredno zvedavi in slej ko prej jih bodo zamikale stvari, ki jih ne bi smele. Okretnost in inteligenca pa sta jim pri tem le v pomoč. Dihurji so lahko nastanjeni tudi v zunanjih kletkah, primerno zaščitenih pred vremenskimi vplivi in drugimi živalmi.


Nakup mlade živali

Pri nakupu pazite, da je žival, ki jo izberete, zdrava – naj bo živahna, imeti mora bistre oči brez izcedkov, čista ušesa, dlaka mora biti svetleča, ne pretrda in čista. Ravno tako naj bo čisto in primerno urejeno okolje, v katerem živi. Če je v kletki več dihurjev skupaj, preglejte, ali so vse živali brez vidnih bolezenskih znakov, saj je veliko bolezni nalezljivih. Spol pri izbiri ni pomemben, saj ne določa karakterja. Ob nakupu morate dobiti tudi potrdilo o opravljenih cepljenjih in morebitnem vstavljenem mikročipu. Mladiču morate ponuditi primerno hrano. Totally Ferret Baby je bila razvita posebej za mladiče dihurja. Je idealna visoka premium prehrana, ki zagotovi optimalen razvoj mladiča v najbolj občutljivem obdobju, to je v prvem letu odraščanja. Visoka biološka vrednost sestavin, ki so vsebovane v hrani, je prilagojena specifičnemu metabolizmu odraščajočega dihurja in zagotavlja uravnoteženo prehrano, ki ustreza zahtevam hitro se razvijajočega mladiča dihurja. Zaradi svoje hranljive koncentracije, je hrana primerna tudi za odraslega dihurja, kadar je v stresni situaciji (npr. v obdobju bolezni, brejosti ali ob zelo aktivni igri).


Andrej Grilc absv. vet. med.