0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Displazija kolkov

21.06.2010
Displazija kolkov je pomembna razvojna bolezen sklepov zadnjih nog pri psih. Pri tej bolezni igra veliko vlogo dednost, zato se veterinarji in vzreditelji po vsem svetu trudijo s selekcijo omejiti prenos bolezni na potomce. Poleg dednosti na razvoj bolezni v veliki meri vplivajo tudi faktorji okolja, kot so prehitra rast, pretirane fizične aktivnosti mladega psa in neprimerna spalna površina. Vse to vodi v hitro obrabo in izpah kolčnega sklepa ter do hudih nepovratnih sprememb v kolčnem sklepu.

Znaki
Lastniki pri kolčni displaziji svojega psa najhitreje opazijo počasnejše gibanje. Žival nerada stopa na zadnje noge, predvsem pri hoji, teku v hrib, ali pri hoji po stopnicah navzgor. Živali se hitreje utrudijo, ne želijo se povzpeti na zadnje noge. Pri teku se psi nagibajo in prenašajo težo na prednje noge, zadnje noge imajo bolj skupaj. Mišice medeničnega dela so slabše razvite zaradi manjše obremenjenosti in rabe. Kasneje se znaki stopnjujejo zaradi bolečine.

Vzroki za nastanek
Bolezen je dedna in se prenaša na potomce. Za pojavljanje kolčne displazije je največji krivec človek, ki je s križanjem pasem poleg zaželenega vizualnega izgleda razvili pri psih tudi nenaravno telesno konstrukcijo. Displazijo povzročajo plitka ponvica sklepa, nepravilno oblikovana glavica in vrat stegnenice in ohlapne vezi. Displazija je pogostejša pri bolj mišičastih pasmah psov. Pri težjih psih in velikih pasmah naj bo gibanje zmerno.

V zgodnji fazi se kolčna displazija kaže z majhno oteklino, brez toplih in bolečih tkiv med gibanjem, ki bi izzvali šepanje. V resnejših stopnjah bolezni napreduje splošna šibkost zadnjih udov, kar vodi v paralizo mišic in postopno omrtvičenost zadnjih nog.
V zadnjem stadiju se pojavlja nekontrolirano uriniranje in blatenje, kar je posledica izgube oživčenosti mišic zapiralk. V takšnih primerih se lastniki najpogosteje odločijo za evtanazijo.

Prehrana in kolčna displazija
Pasjega mladiča moramo hraniti s kakovostno hrano, ki mora vsebovati dovolj mineralov za zdrav razvoj skeleta. Seveda pa ne smemo pretiravati, paziti moramo, da pes ne zraste prehitro, saj to vpliva na slabšo kakovost njegovih kosti in da nima prekomerne telesne teže, ki bi dodatno obremenjevala sklepe. Hrani Petcurean Now! Puppy in Bosch Puppy  vam omogočata po priporočenih količinah optimalno rast vašega ljubljenčka.

Zdravljenje
Displazije, kot take ne moremo zdraviti. Simptome lahko omilimo z dajanjem analgetikov, kortikosteroidov, ki na žalost povzročajo veliko stranskih učinkov. Kot relativno uspešno se navaja tudi kirurško zdravljenje, s katerimi zmanjšujemo bolečino in podaljšujemo motorično sposobnost psa ter zagotovimo dokaj normalno življenje. Omenja se pektinektomija (odstranitev mišice m.pectineus), osteotomija glavice stegnenice (odstranitev glavice stegnenice) trojna osteotomija medenice (rotacija sklepnega dela medenice) in ustavitev umetnega kolka.

Kako se ocenjuje kolčna displazija
Pregled na kolčno displazijo opravimo z rentgenskim pregledom. Pri tem se moramo držati pravil mednarodne kinološke zveze. Pse pred slikanjem sediramo. Slikamo jih v hrbtni legi (ventrodorzalna projekcija) z nogami iztegnjenimi nazaj. Pred 4 tednom starosti je delni izpah že lahko prisoten, vendar je radiološko nedokazljiv. Po 4 tednu starosti pa delni izpah in retardiran razvoj kraniodorzalnega roba acetabuluma že lahko radiološko dokazujemo. Pri starosti 6 mesecev je pravilnost radiološko diagnosticirane kolčne displazije pri pseh 25%, pri 12 mesecih 75% in pri 24 mesecih 95%. Za to je zaželeno, da se za ta diagnostični poseg odločimo, ko pes doseže starost dveh let.

Ocenjevanje

A1 + A2 brez vidnih sprememb
B1 + B2 sumljivo na kolčno displazijo, prehodno stanje
C1 + C2 lahka stopnja kolčne displazije
D1 + D2 srednja stopnja kolčne displazije
E1 + E2 huda stopnja kolčne displazije
Končna ocena se ravna vedno po klinično slabšem kolku.

Kaj lahko naredimo
Psa hranimo z visoko kvalitetno hrano, ki jo lahko kupite pri nas in pazimo na telesno težo psa (pomembno je ustrezno razmerje kalcija in fosforja v hrani). Pozorni moramo biti pri izbiri mladiča in zahtevati od vzreditelja oceno kolčne displazije matere in očeta mladiča. Kupujmo le mladiče, ki imajo rodovnik. Cena rodovniškega psa se nam povrne zaradi manjših zdravstvenih težav. Psi z ugotovljeno displazijo namreč ne dobijo vzrejnega dovoljenja. Med obdobjem rasti psa ne pretiravamo s telesnimi aktivnostmi.
Pomembna je tudi ustrezna spalna površina. Za preprečevanje displazije in lajšanje bolečin je posebej primerna OrthoBed ortopedska postelja.

Zaključek

V Sloveniji je trenutno obvezno rentgensko slikanje kolkov za več kot 50 pasem psov. Za pse s pozitivnim rentgenskim izidom pa obstajajo številne terapevtske metode, s katerimi popravimo prirojene napake na sklepih in jim s tem omogočimo normalno in kvalitetno življenje.

Res je, da se displazije kolkov ne da pozdraviti, obstajajo pa izdelki, ki blažijo bolečine. Eden izmed zelo učinkovitih so HD tablete za blažitev bolečin v sklepih in mišicah.