0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Hranjenje psa s suho hrano

09.09.2013
Hrana je eden od najpomembnejših, če ne najpomembnejši faktor v življenju psa. Hrana mu daje energijo in ga preskrbi z vsemi pomembnimi hranili v pravih razmerjih, kar je formula za dolgo in zdravo življenje. S pravilno izbiro kakovostne hrane se lahko izognemo nemalo kateri zdravstveni težavi.

Suha briketirana hrana je ena od najpogostejših izbir pasjih lastnikov. Razlog za njeno priljubljenost je enostavna uporaba, saj ni potrebne nobene predpriprave in je enostavna za shranjevanje. S kvalitetnimi sušenimi hranami vaš pes dobi vse potrebne snovi v pravih razmerjih, grizenje briketov pa dodatno še čisti in ohranja zdrave pasje zobe.



Postopki obdelave

Suho hrano lahko obdelajo na več različnih načinov. Najpogostejše je ekstrudiranje, pri katerem surove sestavine kuhajo v napravi, podobni velikem parnem kuhalniku, kjer se doseže visoka temperatura in pritisk. Nato hrano osušijo, ohladijo in dodajo plast maščobe ali olj, ki hrani dodajo na aromi in okusu. Četudi pri takšni obdelavi hrana izgubi del hranil, je ta dobra za povečanje prebavljivosti hrane in pobije možne parazite.

Naslednji način je pečenje, kjer gre za obdelavo na nižji temperaturi in pri nižjem tlaku, zato hrana ohrani več dobrih hranil. Zaradi nižjega pritiska pa je potreben dodatek glutena, saj ta drži briket skupaj. Magnusson je hrana vrhunske kvalitete, pri čemer so briketi pečeni počasi pri nizki temperaturi v pečici. Pri takšni obdelavi ni potreben dodatek masti kot vrhnjega sloja za aromo, saj jo hrana že sama ohrani.

Najnovejša inovacija pri suhi hrani je hladno stiskanje. Pri tem hrana ohrani vse pozitivne lastnosti, saj se je ne obdela z visoko temperaturo ali tlakom, je pa zato shranjevanje malo bolj zapleteno. K9 Natural iz Nove Zelandije na tak način proizvaja surovo hrano za pse, ki kar najbolj oponaša prehrano volka v naravi.

V suhi hrani je le okoli 10% vlage, saj ji je ta z postopkom obdelave odvzeta. Pes pa že pri prebavljanju porabi kar nekaj tekočine, zato je priporočljivo brikete namakati. To storite tako, da jih v posodi prelijete z nekaj mlačne vode in pustite, da se malo napijejo preden jih ponudite psu. Tako se tudi v želodcu ne napihnejo toliko in psu s tem olajšamo prebavljanje, ter zraven že nadomestimo nekaj potrebne vode.



KOLIKO?

Količina oz. teža hrane, ki jo dnevno dajemu psu je odvisna od mnogih dejavnikov: starosti, aktivnosti, pasme, teže psa itd. Odvisna je tudi od hranilnih vrednosti, saj so nekatere hrane bogatejše s hranili in se jih zato hrani manj (Petcurean Go! se hrani tudi do ½ manj kot kakšne druge hrane) Navodila za hranjenje glede na težo psa najdete na embalaži vsake pasje hrane. Naj poudarimo, da gre tu le za ocenjeno oz. povprečno vrednost. Če je vaš pes zelo aktiven, bo zagotovo potreboval več hrane kot je priporočeno, ali pa se hrano celo zamenja za hrano za aktivne pse z višjim odstotkom beljakovin in maščob (npr. Bosch Active za aktivne pse).







 


Glede primerne teže za vašega psa vam bo znal najbolje svetovati vaš veterinar. Ko psa že nekaj časa hranimo z isto hrano in je njegova teža stabilna, lahko primernost postave za njegovo pasmo preverimo tudi sami doma. Pri povprečnem psu z idealno postavo naj bi se, ko stoji, z lahkoto otipalo, ne pa tudi videlo, zadnji dve ali tri rebra. Če gledate od zgoraj iznad psa, pa naj bi bilo tudi jasno vidno, kje se konča prsni koš in začne pas. Prekomerno težki psi so mnogo bolj nagnjeni k težavam s sklepi in notranjimi organi (v tem primeru priporočamo lažjo hrano z nižjim odstotkom beljakovin in maščob v hrani - npr. Bosch Light). Če svojemu psu želite dolgo in zdravo življenje, je vsekakor potrebno spremljati njegovo telesno težo in temu prilagajati količino hranjenja – seveda zmerno in počasi.



KDAJ?

Kar nekaj lastnikov svojega psa hrani tako, da ima pes venomer na voljo brikete v svoji skodelici in jih je po želji. Ta sistem se obnese pri nekaterih psih, je pa potrebno paziti, da količina briketov, ki jih dnevno dodajamo v posodico ni neomejena. Ko pes poje primerno dnevno količino hrane, naj posodica pač ostane prazna.
Dobro je, da pes hrano dobiva rutinsko, vsak dan ob približno istem času. Dnevno količino se lahko razdeli med 1-3 obrokov in se jih psu poda čez dan.

Če pa ima pes navado, da nato potrebo ponoči opravi kar v hiši, se to lahko rešuje s spremenjenim časom hranjenja. Takega psa se hrani prej, dopoldne in zgodaj popoldne, da tako hrani še pred večerom omogočimo prehod čez prebavni trakt.

Posebej je potrebno biti pozoren pri času hranjenja pri psih z nekaterimi zdravstvenimi problemi, npr. diabetesom.


Zamenjava hrane

Prebavni sistem psa potrebuje nekaj časa, da se privadi na novo hrano. Če jo torej kar naenkrat zamenjamo, znajo imeti bolj občutljivi psi drisko ali druge prebavne težave. Kadar psu zamenjate vrsto hrane, je dobro narediti zmeren prehod. Tako prvi dan psu damo npr. 75% stare hrane in 25% nove, čez dva dni razmerje povišamo na 50:50 in tako naprej… Tako ima pes čas se privaditi na novo hrano in se s tem izognemo večini morebitnih težav.


Shranjevanje

Da se ohranja aroma in svežina hrane, je to po odprtju najbolje shranjevati v nepredušni posodi. Tako se hrana ne suši, dodatno pa je to še zaščita proti žuželkam in zajedavcem, ki bi se lahko zaredili v hrani. Shranjena naj bo v temnem in hladnem prostoru.