0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Igre za notranje mačke

28.12.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, mačje vedenje

Notranje živeče mačke so morale prilagoditi svoj naravni način življenja človeškemu ritmu. Notranje okolje mački ne nudi enako mero priložnosti za vznemirljivo raziskovanje, divji lov za plenom, skrivanje v gosti podrasti, plezanje na visoka drevesa, označevanje lastnega teritorija ter stike z drugimi živalmi. A vse to lahko v dobri meri nadomestimo, če mački posvetimo dovolj svojega časa, aktivnosti in domišljije. Igra je glavna aktivnost notranjih mačk, ki jih zaposli tako fizično kot psihično in s pravilnimi in mačkam zanimivimi igrami lahko nadomestimo mnogo veselja, ki ga mačkam nudi zunanji svet. Za vas smo pripravili nekaj zabavnih predlogov za igre znotraj, v katerih bosta uživala tako vaša mačka, kot tudi vi.

 

LOVLJENJE PLENA

Klasična igra z vrvico, ki jo mačke vedno rade lovijo. Igro lahko naredimo še veliko bolj zanimivo ter zahtevno za mačko. Napravimo si celo poligon ter vlecimo vrvico pred mačko preko raznolikih ovir v hiši. Naj mačka pleza preko stola, pod klubsko mizico, čez polico, preko vrha mačjega drevesa in med blazinami. Mačka bo še bolj motivirana, če na konec vrvice navežemo igračko (na primer v obliki miške) ter oponašamo naravno gibanje plena, sem ter tja z vmesnim ustavljanjem. Dovolimo mački, da kdaj vmes svoj plen tudi zares ujame ter zgrabi.

 

SKRIVANJE HRANE

Priboljške ali brikete lahko skrijemo na različna mesta v hiši, mačka pa si bo morala svoj obrok poiskati, se pri tem malo utruditi in seveda zabavati.

 

PREMIKAJOČE IGRAČKE

V trgovini za male živali dobite raznolike premikajoče igračke, ki se jih navije in tako sproži njihovo gibanje. Preprosta. A še kako učinkovita zabava. Mačka bo uporabila svoj naravni plenilski nagon in lovila po tleh premikajočo se igračko. Poleg tega obstajajo tudi druge vrste premikajočih igračk za mačke, ki bodo mačko zabavale brez vaše pomoči.

 

UJEMI LUČKO

Laserji, baterijske svetilke, LED lučke ali druga svetila, ki ustvarijo žarek svetlobe so še kako zanimivi za lovljenje. Vi in mačka se bosta lahko zabavala ure in ure. Vse kar potrebujete je laser ali svetilka. Žarek usmerite v tla ali nizko na steni. Mačka bo kmalu ugotovila za kaj gre in kako zabavno je, ter se podala v divji lov za lučko. Enostaven način, kako dobro razmigati mačko.

 

LOVEC NA PTICE

Še ena zabavna igrica zasledovanja plena. Zavrtimo CD ali na internetu najdimo posnetek ptičjega oglašanja. Na vrvico navežimo ptičje pero in ga mački izmikajmo, ona pa naj ga zasleduje in lovi. Mačka se bo počutila kot neustrašen in drzen lovec na ptice.

 

MAČJI RIBIČ

Spodbudimo mačko k lovljenju v vodi. Seveda naj ne lovi naše zlate ribice, temveč lahko sami pripravimo podobno igro. Vse kar potrebujemo je večja posoda z vodo ter igračke in predmeti, ki plavajo na vodi. Plastične igračke, pingpong žogice ali plutovinasti vinski zamaški se odrežejo izvrstno. Predmet ali dva vrzimo v vodo ter se zabavajmo ob opazovanju mačke, ki jih bo poskusila ujeti.

 

ZABAVNI TRIKCI

Večina ljudi misli, da so le psi tisti, ki se jih da naučiti kakšnega zabavnega trikca. Tega so prav tako sposobne mačke. Sicer jih je malo težje motivirati za sodelovanje z nami, a z nekaj spodbude in slastnimi priboljški nam bo zagotovo uspelo. Več o tem si lahko preberete tukaj: Kako lahko mačko treniramo?

 

DIVJI LOV V KADI

Zanimivo igro lovljenja lahko mački priredimo v kopalni kadi. Seveda pod pogojem, da je ta prazna in suha. Mačko moramo na kad najprej navaditi, da bo v njej brez strahu in nelagodja, nikar je ne silimo biti notri. Če se v kadi dobro počuti, lahko notri spustimo pingpong žogico, tako da se bo ta odbijala od stranic. Zaradi gladke površine jo bo mačka težko zagrabila in bo s tem povzročila še dodatno odbijanje. Ko se mačka malo naveliča, lahko dodamo še eno žogico več.

 

ŠKATLE

Najbrž na ni potrebno reči niti besedice več. Škatle so predmet, ki jih večina mačk obožuje bolj kot karkoli drugega. Iz njih lahko naredimo izvrstno skrivališče, v katerem se bo mačka počutila varno in udobno. Škatlo obrnimo na glavo in vanjo izrežimo luknjo za vhod, na podenj pa položimo blazino za ležanje ali našo staro majico. V zaprte škatle lahko naredimo nekaj manjših lukenj, nato pa notri skrijemo priboljšek ali igračko. Na strop večje škatle lahko na krajši elastiki obesimo igračko, v stranice pa izrežemo okenca, skozi katera bo mačka poskušala igračko zgrabiti. V manjše zaprte posode lahko naredimo luknjice, napolnimo jih s priboljški, nato pa naj se jih mačka potrudi spraviti ven. Več škatel povežimo skupaj ter tako ustvarimo tunel ali celo labirint, na koncu katerega mačko čaka nagrada.

 

Igre so izjemnega pomena za vitalnost, zadovoljstvo ter dobro počutje naše mačke. Igre predstavljajo odličen način za sproščanje energije, premagovanje stresa, fizično vadbo ter ohranjanje zdravja. Vsaj dvakrat dnevno si vzemimo nekaj minut za igro z mačko, če pri tem uporabimo nekaj domišljije, bo lahko igranje še toliko bolj zabavno. Igra z mačko utrjuje vajino vez in tesen odnos, poleg tega bosta oba uživala v skupnih trenutkih, ki jih bosta imela le zase. Želimo vam obilico  veselja in norenja, ko bosta preizkušala vse zgoraj naštete predloge.

 

Preberite si tudi: