0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Je hrček pravi hišni ljubljenček za vas?

Je hrček pravi hišni ljubljenček za vas?

20.10.2010
Super je, ko se odločimo za novega hišnega ljubljenčka, vendar moramo pomisliti tudi nanj in njegove potrebe. On se morda ne bi odločil za nas, vendar resnici na ljubo nima izbire. Hrčki so najpogosteje samotarske živali, ki ne uživajo ob tem, da se jih dotikamo in nekateri nam bodo to tudi odločno pokazali, poleg tega so tudi najbolj aktivni ponoči in ne bodo najbolj zadovoljni, če se bomo neprestano vtikali v njihov bioritem. Njim pa ne smemo zameriti, če se bodo oni vtikali v našega. Konec koncev, smo prav mi tisti, ki smo odgovorni za to, da si z nami delijo svoj življenjski prostor. Če se dobro zavedamo njihove osebnosti, ji lahko prilagodimo svojo in s hrčkom postanemo prijatelji, kar pa je vedno dragocena izkušnja. Radi bi vas spoznali z značilnostmi različnih vrst hrčkov, da v nov odnos ne boste vstopili povsem nepripravljeni.

Hrčki so sesalci, ki pripadajo družini glodavcev. Imajo ogromna sekalca, ki neprestano rasteta, zato morajo hrčki prav tako neprestano glodati, da preprečijo, da bi zrastla preveč.
Pripadajo družini Cricetidae, ki se deli na različne rodove. Znotraj vsakega roda je veliko različnih vrst hrčkov. Ogromno različnih vrst hrčkov naseljuje skoraj puščavna območja, kjer živijo pod zemljo. Njihovo bivališče je sestavljeno iz mnogih tunelov in ločenih podzemnih soban, kjer hrčki skladiščijo hrano in spijo.
Hrčki so nočne živali. Najraje prespijo vroče dni in se zbujajo ob hladnih večerih. Dober vid ni njihova odlika, zato pa imajo zelo dober voh in odličen sluh.

Le nekaj vrst hrčkov poznamo kot hišne ljubljenčke, vendar je vseeno hrček eden najbolj popularnih majhnih glodavcev kot hišni ljubljenček v mnogih državah.

Tule bomo opisali nekaj vrst hrčkov, ki so najbolj uveljavljene kot hišni ljubljenčki:

Sirijski hrček
Pogosto imenovan tudi Zlati hrček zaradi njegove originalno zlate dlake, kljub temu ga danes lahko najdemo v različnih barvah. Je najpogostejši hrček med hišnimi ljubljenčki. Dolg je približno 18 do 21 cm in ima zelo kratek rep. Njegova stopala so neporaščena s štirimi prsti na sprednjih in petimi na zadnjih nogah. Ima razširljive mošnje na licih s katerimi zbira in prenaša hrano in steljo. Z njimi lahko nosi kar polovico svoje teže težko breme. Je zelo samotarska žival in najverjetneje ne bo želel živeti še s kakšnim hrčkastim prijateljem po starosti osmih do desetih tednov zato je zelo pomembno, da mu zagotovite samostojno bivališče, saj ste sicer lahko priča resnemu pretepu, ki se lahko konča celo smrtno. Kot vsi ostali hrčki je nočna žival, ki se zbuja ob večerih. Je dober hišni ljubljenček za majhne otroke, vendar jih vseeno imejte pod nadzorom kadar ga pestujejo. Povprečna življenjska doba našega zlatega prijatelja je dve do dve leti in pol, lahko pa živijo tudi dlje in to, da kdaj dosežejo častitljivo starost treh ali štirih let sploh ni nenavadno.




Ruski pritlikavi hrček

Ruski pritlikavi hrček naseljuje stepo in puščavska območja Centralne Azije in Severnovzhodno Kitajsko, kjer živi v peščenih sipinah. Velikokrat ga v trgovinah z malimi živalmi zmotno označijo kot Sibirijskega hrčka.
Zraste od 10-12cm v dolžino in samci so večji od samic. Ima debelo zaokroženo telesce in razširljiva vrečasta lica. Ruski hrčki imajo kosmata stopala. Je eden bolj družabnih hrčkov, zato bo z veseljem živel z drugimi hrčki svoje vrste ne glede na spol, če mu jih bomo predstavili, ko bo še mladiček. Sicer se raje zabava ponoči vendar ima sposobnost, da lahko postane zelo aktiven za kratek čas tudi čez dan. So zelo dobri hišni ljubljenčki, vendar so manjši od Sirijskega hrčka in v skladu s svojo velikostjo tudi mnogo manj tolerantni do ljudi, ki z njimi ne znajo pravilno rokovati. Zaradi njihove velikosti moramo biti pazljivi pri izbiri kletke, saj se lahko zelo lahko prerinejo skozi reže kletk. Povprečna življenjska doba tega hrčka je od enega leta in pol do dveh let. Vendar nas vseeno lahko razveseli s tem, da živi tudi dlje.




Ruski zimsko beli pritlikavi hrček (Sibirijski hrček)

Ruski beli hrček je bolj kompaktne oblike kot njegov Ruski prijatelj, ima bolj vidne oči, rimski nos in ukrivljeno hrbtenico zaradi česar njegovo telo izgleda bolj kroglasto. Zrastejo 8-10cm in tudi tu so samci večji kot samice. Imajo kosmata stopala in razširljiva vrečasta lica. Ruski zimsko beli hrček ga kličemo zato, ker običajno pozimi njegova dlaka postane svetlejša. Za ta pojav so krivi dnevi, ki se krajšajo in njegov kožuh lahko postane le svetlejši, lahko pa dobi bele “madeže” ali pa se kar cel obarva belo.
Socialne navade ima enake kot njegov Ruski brat, zato je primeren za skupno življenje z drugimi hrčki, če mu jih predstavimo dovolj zgodaj in ni zelo strpen do ljudi, ki ga ne znajo pestovati zaradi njegove majhnosti. Njegova življenjska doba je prav tako dolga od leta in pol do dveh let, vsekakor pa si vsi želimo, da živi dlje in ob neredkih prilikah nam naš vsako zimo beli prijatelj to željo tudi izpolne.

Ruski pritlikavi hrček in Ruski zimsko beli pritlikavi hrček se lahko med seboj parita, zato je včasih težko določiti ali smo pravkar spoznali predstavnika ene ali druge vrste ali morda celo hibrida.




Kitajski hrček
Izvira iz Severne Kitajske in Mongolije in načeloma sicer ne spada med pritlikave hrčke, vendar je običajno tako označen zaradi svoje zelo majhne velikosti. Načeloma pripada skupini hrčkov, ki so najbolj podobni podganam.
Najverjetneje je prav zaradi mišjega izgleda eden izmed manj pogostih hrčkov, ki bivajo v naših domovih. Vseeno pa k temu prispeva tudi to, da se ne razmnožuje tako zelo “preprosto” kot ostale vrste hrčkov.
Ima suho mišje telo, ki je dolgo 10 do 12 cm in samci so večji od samic. Ima opazen rep in samci imajo zelo opazno mošnjo z modi. Za Kitajske hrčke je značilna temno rjava barva po hrbtu z najtemnejšo črto, ki se razteza čez hrbtenico in bel trebušček vseeno pa jih lahko najdemo tudi v drugih barvah.
Kar nekaj časa si bomo morali vzeti, da jih ulovimo, saj so izredno plašni in hitri, vendar imajo v primerjavi z drugimi hrčki zelo prijazen temperament in redko postanejo agresivni. Ker so plašni, običajno niso zelo aktivni, kadar jih pestujemo, zato niso zelo popularni pri otrocih, ki si želijo hišnih ljubljenčkov s katerimi bi se lahko igrali. Zato pa so Kitajski hrčki čudoviti hišni ljubljenčki za tiste, ki si želijo le opazovati njihovo zanimivost, predvsem če jih postavimo v veliko in razburljivo okolje.
Njihova življenjska doba je od dveh let in pol do treh let vseeno pa lahko živijo dlje.




Roborovski hrček
Prihaja iz Zahodne in Vzhodne Mongolije in Severne Kitajske. So najmanjši hrčki od vseh vrst hrčkov, ki jih poznamo kot hišne ljubljenčke, saj so veliki le 4-5 cm v dolžino. Običajno je njihov hrbet peščeno zlate barve in njihov trebušček bel. Prav tako bela pa sta dva mala koščka dlake nad njihovimi očmi, kar Roborovske hrčke naredi še posebno prisrčne. Vseeno jih lahko najdemo tudi v drugačnih barvah.
So zelo aktivni in hitri in zaradi tega prav tako niso eni najbolj razširjenih vrst hrčkov v naših domovih. Kljub temu da so zelo prijazni, niso primerni za otroke, saj jih je skoraj nemogoče pestovati in so veliko bolj primerni za opazovanje.
Njihova življenjska doba je dolga od treh do treh let in pol vendar vseeno lahko živijo dlje.