0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj menite – so mačke udomačene ali divje?

Kaj menite – so mačke udomačene ali divje?

27.10.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, vedenje mačke

Pse smatramo za udomačene živali. Lahko jih naučimo naj sedejo, naj nam prinesejo igračko ali časopis, kje naj lulajo in kje naj kakajo.

Mačko je že umetnost naučiti kje se spodobi opravljati potrebo. Kaj šele, da bi jo poskušali naučiti naj sede v zameno za priboljšek. Zdi se kot da vse počne po svoji volji. Bi jo zato sploh lahko imeli za udomačeno žival?

Človek je začel sobivati z mačko nekoliko kasneje kot s psom. Medtem ko naj bi skupaj s psom hodil na lov že pred več kot 15.000 leti, naj bi mu mačka pričela varovati žito pred glodavci 9.000 let nazaj.

Poleg tega je pes igral drugačno vlogo v odnosu do človeka. Ker mu je pomagal pri lovu na divjad, je bila ključnega pomena komunikacija med psom in človekom. Pomembno je bilo, da mu je dal ukaz za sledenje in da je psa uspel priklicati nazaj.

Toda za udomačitev ni ključno, da žival uboga človeška povelja. Najboljša definicija udomačitve je sožitje med človekom in živaljo, torej odnos ki je v korist obema.

Mačka je skozi zgodovino igrala popolnoma drugačno vlogo kot pes, toda še vedno je bila v korist človeku in človek je bil v korist njej. Žitne kašče je varovala pred mišmi in ker so bile te v neposredni bližini človeških domov in ker smo oboji sesalci in ker imamo sesalci radi toploto in toplino, smo se v mrzlih večerih stisnili skupaj in se tako navezali drug na drugega.

Nam se zdijo mačke kar dobro udomačene, še posebej če upoštevamo zgornjo definicijo sožitja. Četudi jih imamo danes večinoma za domače ljubljenčke in niti ne več za lovljenje miši, smo vseeno radi v družbi drug drugega. No, morda smo mi raje v njihovi družbi kot one v naši.

In čeprav menda mačke ne potrebujejo lastnikov, se vseeno odločijo, da bodo živele z ljudmi, kar je velik poklon našemu odnosu.

V zahvalo lahko vaši mački ponudite odlično hrano za mačke Canagan. Filozofija hrane Canagan je v tem, da upošteva prehranjevanje njihovih prednikov, to je predvsem veliko svežega mesa, ki ga mačke obožujejo. Poizkusite, gotovo vas bo potem imela še rajši!

Kaj pa menite vi? So mačke udomačene ali divje?