0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj naj storim, da bo moja hišna mačka srečna?

Kaj naj storim, da bo moja hišna mačka srečna?

02.12.2010
S spreminjanjem naravnega okolja smo ljudje zunaj ustvarili mnogo več nevarnosti, kot bi si jih želeli. Pogosto se zaradi tega odločimo zaščititi svoje hišne ljubljenčke pred zunanjim svetom. Veliko mačk in mačkonov tako svoje življenje preživlja na notranji strani okenskega stekla, ter vidi “zunanji svet” le kot razgled iz okenske police.

Poskusimo si predstavljati, kako bi se mi počutili na mestu našega mačkona v takšnih pogojih. Morda je res, da ne bi zamudili veliko več od tiste privlačne sosedove perzijke, vendar bi bili najbrž precej obupani, če bi imeli na voljo preveč časa, da razmišljamo o tem. Pogosto je torej razlog za “neprimerno” vedenje naše mačke, kadar nas ni doma, dolgčas.



Kako nam mačka pove, da se dolgočasi?
Dober odmerek dolgčasa je recept za nenadno aktivnost. V nekaterih primerih to ni slaba stvar. Vendar v mnogih primerih dolgčas sproži destruktivno ali agresivno vedenje pri naši mački. Morda do sedaj niste pomislili, da si je mačka izbrala nov popoln prostor za uriniranje v vašem stanovanju, ker ji je bilo dolgčas. Morda sploh ne preneha več s čiščenjem svojega kožuha, ker se je prepričala, da je od sedaj naprej to smisel njenega obstoja. Morda razmišljate o tem ali je ceneje kupiti nov kavč vsak mesec ali pa najeti varuško za vašega mačkona.

Kako naj poskrbim za to, da se moja mačka ne bo dolgočasila?
Za začetek je najbolje, da svoji mački namenite toliko pozornosti, kolikor jo le lahko. Ne bojte se, kljub temu da imate opravka z mačko, vam jo bo vrnila. Vsako živo bitje ceni pozornost in tudi vaša mačja prijateljica ni izjema. Za čas ko vas ni doma, pa ji poskusite zagotoviti mačje igrače, praskalnike ali pa ji skrijte mačje priboljške v skrivne prostore vašega stanovanja in s tem poskrbite za pravo mačjo avanturo.

Če vas, že preden ste se odločili za mačko, skrbi, da ji morda ne boste zmogli posvetiti toliko časa kot ga potrebuje, vam močno priporočamo, da se odločite posvojiti dve mački. Idealno je, da posvojite dva mačja mladička iz istega legla. To je popoln recept za to, da vaši mački (v tem primeru dvema) ne bo dolgčas.



Mačje igre in igrače
V naši trgovini imamo na razpolago ogromno igrač za mačke. Nekatere mačke naravnost obožujejo popolnoma preproste igrače kot so mačje pink ponk žogice ali piskajoče miške. Marsikatera muca bo ogromno časa prebila ob igranju z žogo za priboljške. Tiste, ki pa so po naravi nagnjene k odvisnosti od raznovrstnih mačjih substance, pa se bodo noro zabavale z žogo z mačjo meto.
Seveda se tudi sami lahko pridružite igri in se s svojo mačko igrate skrivalnice ali pa si priskrbite kakšno atraktivno igračo na daljinsko upravljanje, ki bo poleg mačjega nedvomno krajšala tudi človeški čas.

Praskalniki, so nujni za hišne ali stanovanjske mačke, če si želite, da vaše pohištvo ostane nepoškodovano. Lahko pa poskrbite za pravi mali mačji zabaviščni park s praskalnim drevesom.



Na sprehod s svojo mačko?
Vrt je vsekakor dobrodošlo okolje, če si želite novega mačjega sostanovalca.
Če začnete mačko navajati že kot mladička, jo lahko navadite na oprtnico in povodec za mačke. Tadva pripomočka se morda zdita nekoliko “nenaravna” pri mačkah, vendar sta koristna. Sploh če bi bila sicer naša mačka ves čas v stanovanju. Nekatere mačke bodo tako sprejele oprtnico in povodec kot nujno zlo. Nekatere, predvsem starejše pa se bodo močno uprle. V takšnem primeru jih vseeno lahko peljemo ven pod našim nadzorom.

Poskrbite za zanimivo mačjo posteljo
Gotovo ima vaša mačka priljubljeno mesto, kjer počiva. Ali kar tri ali pet takšnih mest. Poskrbite, da jih vedno lahko doseže, ter da so urejena tako kot mački to ustreza. S tem boste pripomogli k njenemu dobremu počutju.

Vedenjski problemi niso izginili?
Kljub našemu trudu lahko mačka še vedno nadaljuje s svojim destruktivnim ali agresivnim vedenjem. S tem namenom bomo v naslednjih tednih objavili nekaj člankov, ki vam bodo morda v pomoč. Vsekakor pa se je takrat, ko menite, da situaciji niste kos, dobro posvetovati za vašim veterinarjem.

Nikar ne pozabite, da že lep čas kroži govorica o tem, da so mačja leta mnogo krajša kot človeška, zato moramo poskrbeti, da jih ne zapolnimo z dolgčasom. Kdo bi vedel? Morda je naš sestanek trajal le eno človeško uro, naši mački pa so počasi minevale tri dolgočasne mačje ure.

S pisanjem se je kratkočasila,

Rebeka Žvagen