0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj pa, če v vašem domu niste sami?

Kaj pa, če v vašem domu niste sami?

07.12.2010
Bolhe so najpogostejši parazit, ki ga najdemo na svoji mački ali psu. Tekom svojega življenja ima vsak pes ali mačka vsaj enkrat bolhe. Najverjetneje je sicer, da se ga bojo lotile v toplih mesecih leta. Vendar so bolhe zmožne marsičesa. Tudi tega, da se pojavijo na našem psu, ko bi lahko po vsej logiki tega sveta, že zmrznile. Z veseljem se namreč naselijo v naše domovanje, kjer se brezsramno in zelo učinkovito razmnožujejo. Mi pa ne spimo, ker se naš pes ponoči praska in grize tako močno, da boli že nas.

Kako bodo bolhe vplivale na mojega ljubljenčka?




Bolhe se hranijo s krvjo in posledično močno otežijo življenje našemu kosmatincu, če se odločijo prebivati na njegovi koži. Najprej boste opazili, da vaš prijatelj veliko mero pozornosti, ki vam jo je namenil v dobrih starih časih sedaj posveča grizenju in praskanju samega sebe. Če se boste odločili preveriti kaj je vzrok praskanja in boste pozorno pregledali njegov kožuh, boste zagotovo zgledali kakšno malo bolhico, ki se hitro sprehaja skozi dlako vašega ljubljenčka.
Konstantno praskanje bo neredko vodilo k izpadanju dlake ter pordeli, razdraženi koži. S številčnostjo bolh in časom bo naraščala depresija vašega mačkona ali psa, zato lahko postane anemičen in že na videz zelo nezdrav.
Bolhe lahko povzročijo tudi kožne alergije npr. dermatitis ali pa na vašo zverino prenesejo druge parazite, kot je na primer trakulja.

Kako naj se prepričam, če ima res bolhe?
Tudi če vaš pes ali maček trpi zaradi bolh, jih ni vedno lahko najti.
Eden najboljših načinov je, da preverite, če se v kožuhu vašega psa nahaja umazanija, ki jo za seboj puščajo bolhe:
Vašega psa ali mačkona položite na bel kos papirja. Nato dobro prečešite dlako na njegovem hrbtu. Če se bolhe že dalj časa veselo prehranjujejo z vašim prijateljem, bodo na papir padale temne pikice umazanije. Če bi to umazanijo položili na vlažen papir, bi najverjetneje kmalu spremenila bravo v rdečo ali barvo rje. Takšna barva se bo pojavila zato, ker se kri, ki so jo bolhe izsesale iz vašega psa izrazi tudi v njihovih izločkih. Če se umazanija ne bo obarvala rdeče, je to najbrž le umazanija.

Kako naj se lotim bolh?
Če se znebimo le bolh na našem psu ali muci, to ne bo rešilo našega problema. Najverjetneje na njemu prebiva le približno 5% vseh bolh, ki niso bile povabljene v vaše življenje. Ostalih 95% živi nekje v hiši ali na vrtu. Zato se zavedajte, da to ni problem, ki ga lahko rešite v nekaj minutah. Lotite se morate namreč svojega ljubljenčka in njegovega okolja. Zelo pomembno je, da se lotite vsega na isti dan. Popolnoma nesmiselno je, da se lotite odstranjevanja bolh s svojega ljubljenčka in se ne lotite odstranjevanja bolh iz hiše ali obratno. Bolhe bi se v tem primeru ponovno naselile na eno ali drugo in pri tem ne bi izgubljale časa.

Primer: Umijete vašega psa in s tem ubijete 30 bolh, ki živijo na njegovem telesu. Najverjetneje nekje v vaši hiši živi še približno 400 bolh, ki so še v fazi jajčec, ličink ali bub, ki potrpežljivo čakajo in sanjajo o dnevu, ko bodo lahko skočile na vašega psa.

Začnite!
Vzemite v roke sesalec.




Kot smo omenili prej cca. 95% bolh živi nekje na vrtu ali v hiši. Če vas pes ali mačkon živi znotraj ali pa če v hišo prihaja le občasno, se boste s sesanjem znebili večine bolh na hiter in lahek način.

Kaj boste sploh sesali?
Jajčeca bolh




Bolhe, ki živijo na vašem ljubljenčku ležejo jajčeca. Ta padejo z njegovega kožuha in pristanejo na tleh ali preprogi.

Ličinke bolh



Iz jačec kmalu na plan pogledajo ličinke. So ponosne lastnice malih dlačic, ki opravljajo funkcijo nog in jim tako omogočijo premikanje.

Bube bolh



Nato se ličinke zabubijo. To pomeni, da okrog sebe zavijejo kokon in se začnejo spreminjati. Gosenice storijo isto preden se spremenijo v metulja. Iz tega kokona pa bo prišla odrasla bolha.

V fazi bube je bolha popolnoma odporna na insekticide. Kokon ne prepušča tekočine in zato bolham v tej fazi, ne bo do živega prišel noben insekticid. Zato sesajte kot niste še nikdar! Potrudite se, da v vrečko vašega sesalca spravite kar največ takšnih bub. Prav tako pa lahko vibracije, ki jih povzročate s sesanjem spodbudijo bolhe k temu, da se izkopljejo iz svojih zapredkov in tako postanejo “ranljive”

Kje naj sesam?
Jajčeca bolh padajo z dlake vašega ljubljenčka popolnoma naključno. Vendar se, ko postanejo ličinke, lahko premaknejo tja, kjer se počutijo najudobneje, s pomočjo dlačic, ki jim omogočajo premikanje. Najverjetneje, se bodo ličinke udobno počutile v temnih, majhnih prostorih. Zato se med sesanjem predano posvetite prostorom, ki se nahajajo pod omarami ali posteljo, v razpokah v podu, v malih temnih kotih, v odejah ali celo pod preprogo.

Nikar se ne ustavite zdaj!
Vzemite v roke sredstvo, s katerim boste uničili bolhe.

Najbolje je, da uporabite naravno sredstvo, ki bo najmanj škodovalo tako vam kot tudi okolici. Naravno razpršilo, ki ga ponujamo v naši trgovini, vsebuje le naravna rastlinska in eiterična olja. Kot rezultat učinkovite kombinacije le-teh, lahko pričakujemo takojšen učinek.

Lahko pa se odločite tudi za katero od kemičnih sredstev, ki so mnogo manj prijazna okolju.

Če boste uporabili insekticid nikar ne pozabite, da lahko nekatere živali kot so ribe in kuščarji insekticid ubije. Zato jih pravočasno spravite na varno. Pravzaprav je zelo priporočljivo, da preden uporabite insekticid iz prostora v katerem ga boste uporabili, odstranite vsakršno živo bitje.

Ne pozabite na dvorišče!



Bolhe lahko živijo tudi v produ ali pesku. Razpršite sredstvo proti bolham na skrita mesta kot je površina pod verando, linija ob ograji, male vrtne hišice in prostor kjer vaš ljubljenček rad počiva ali spi. Nikakor pa ni potrebno obdelati celotnega dvorišča, saj se na predelih, kjer je veliko svetlobe ličinke bolh zagotovo ne zadržujejo. Za dvorišče lahko uporabite isti sredstvo protio bolham, kot ste ga uporabili v hiši.

Ne pozabite tudi na posteljnino in igrače!



Operite vso posteljnino in igrače vašega psa ali mačkona.

Nato pa…
Vzemite v roke svojega kosmatinca.


Obljublja nadaljevanje,

Rebeka Žvagen