0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj storiti, če se je vaš hišni ljubljenček izgubil?

Kaj storiti, če se je vaš hišni ljubljenček izgubil?

10.01.2011
Ne zapravljajte časa!
Če se je vaš ljubljenček izgubil, je najpomembnejša stvar, ki jo morate storiti, da ukrepate TAKOJ. Vsaka krajša zamuda lahko škodi vašim prizadevanjem, da bi našli žival. Tudi če ste vašega ljubljenčka opremili z mikro čipom, naj vam to ne da lažnega občutka varnosti. Mikro čip vam ne zagotavlja, da se bo vaš ljubljenček gotovo vrnil domov.

Preiščite svoj dom
Najprej preiščite svojo posest, temeljito. V iskanje vključite klet, garažo, zračnike in celo cevi. Morda se vaš ljubljenček ni izgubil, vendar se je preprosto nekje “zataknil”. Takšne nesreče so zelo pogoste pri mačkah, dihurjih in celo pticah. Nekateri ljubljenčki se bodo, v primeru, da so prestrašeni ali poškodovani, celo potuhnili ali skrili, kljub temu da bodo slišali vaše klice. Nujno je pogledati v vsako majhno skrivno luknjo in skrbno preiskati vsak kotiček vašega domovanja in vrta. Ne pozabite na uporabno vrednost baterijskih svetilk!

Preiščite okolico
Pogovorite se s svojimi najbližjimi sosedi in si pridobite dovoljenje, da preiščete tudi njihovo posest. Nato začnite z iskanjem po okolici na splošno. Med raziskovanjem pa kličite svojega ljubljenčka po imenu. S seboj vzemite njegov najljubši priboljšek ali pa igračko. Vzemite s seboj tudi sliko svojega ljubljenčka in na vaši poti govorite s kar največ ljudmi. Ko jih boste povprašali, če so slučajno kje videli vašo izgubljeno živalico, bo vam in njim slika v veliko pomoč.

Posterji z izgubljenimi ljubljenčki delujejo!
Posterji ali letaki so med vsemi metodami iskanja izgubljenega ljubljenčka kar najbolj učinkoviti.
Poskrbite, da vaš vsebuje zelo jasno sliko vašega ljubljenčka in vašo telefonsko številko. Prilepite ali razdelite jih v okolici vašega doma. Okolica naj bo širša. Težko si je predstavljati, vendar lahko naše živalice pridejo zelo hitro zelo daleč. Poskrbite, da bodo posterji prilepljeni tudi do tri kilometre stran od vašega doma. Prilepite jih na mesta, na katerih bodo vidni kar največ ljudem. Poskrbite, da jih bodo opazili vozniki, medtem ko bodo stali pred rdečo lučjo. Polepite okolico trgovine z živili, kavarn in ostalih “pomembnih mest” v soseščini. Premislite o tem, da bi tistemu, ki najde vašega ljubljenčka ponudili nagrado. Ni vam potrebno zapisati zneska.

Mediji vam lahko pomagajo
Prav tako objavite oglas o izgubljenem ljubljenčku v lokalni časopis ali pa ga naročite na radiu. Nato redno preverjajte medij, za primer morebitnega odziva na vaš oglas.

Telefonirajte
Prekličite vse veterinarske ambulante v bližini. Če se je vaš ljubljenček na pustolovščini poškodoval, so ga morda sprejeli v eni od njih. Tudi če se opis, ki vam ga dajo po telefonu, le bežno ujema z opisom vašega ljubljenčka, se vseeno odpravite tja in preverite. Dva opisa iste živali, ki sta podana od dveh različnih ljudi, se presenetljivo redko ujemata.

Obiskujte pasja zavetišča
Počnite to zelo redno. Veliko možnosti je, da se vas oskrbniki ne bodo trudili poklicati ob vsaki izgubljeni živali, ki jo najdejo. Ne zanašajte se niti na telefon. Včasih informacije o novo prispelih živalih, ne dosežejo vseh zaposlenih v zavetišču. V zavetišču vseeno pustite letak s sliko vašega ljubljenčka in vašo telefonsko številko. Tudi v primeru, če je ima vaš ljubljenček mikro čip ali pa nosi tablico z vašim imenom in naslovom.

Pomagajte svojemu ljubljenčku pri navigaciji
Veliko živali lahko zazna vonj, tudi če so zelo daleč stran. Pomagajte svojemu izgubljenemu ljubljenčku tako, da okolico vašega doma zasujete s predmeti, ki oddajajo njemu znan vonj. Naravnost idealno je, če pred vrati pustite svojo prepoteno majico, ki ste jo nosili ob jutranjem teku. Ali pa posteljno pregrinjalo vašega ljubljenčka, njegovo stranišče, njegovo igračo, itd.

Kdor išče ta najde.



Rebeka Žvagen