0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako kužku pokazati, da se ne spodobi za stranišče uporabiti kar vsakega koščka tal?

Kako kužku pokazati, da se ne spodobi za stranišče uporabiti kar vsakega koščka tal?

26.10.2010

Za to, da se kuža privadi na življenje v hiši, potrebujemo čas, pozornost, potrpežljivost in predanost. Če te lastnosti uporabimo pri postopkih, ki jih bomo opisali v nadaljevanju, lahko tako močno zmanjšamo količino mokrih lužic v našem stanovanju. Vseeno se mora vsak lastnik psa zavedati, da se nesreče dogajajo in da tudi od svojega kužka ne smemo pričakovati absolutne popolnosti. Kužka lahko privadite na straniščno higieno v nekaj tednih, vendar morate za gotov uspeh tudi vi slediti učnemu postopku zelo natančno. Ko bomo dosegli to, da naš kuža ne bo imel “nesreče” dva do tri mesece, smo lahko zadovoljni, saj to pomeni, da smo ga uspeli privaditi na stranišče.

VZPOSTAVITE RUTINO


 

  • Za vašega kužka in posledično za vas bo najbolje, če ga boste pogosto peljali ven in boste pri sprehodih zelo dosledni in zanesljivi. Vsakič ko se zbudi po daljšem spanju, po jedi in po igranju bi mu morali zagotoviti priložnost, da gre na stranišče.
  • Izberite lokacijo za katero si želite, da bi postala njegovo stranišče. Najbolje je, da je ta lokacija čim bližje izhodu. Vsakič ko ga peljete na stranišče, ga na povodcu vodite natančno na tisto mesto. Če ga boste po vsaki opravljeni potrebi peljali na sprehod ali se z njim igrali, mu boste pomagali pri tem, da bo obiske stranišča ohranil v spominu kot nekaj dobrega. Če boste kdaj morali očistiti posledice kužkovega neuspelega obiska stranišča, v hiši vzemite umazane krpe ali papirnate brisačke, ki ste jih za to uporabili in jih nesite na njegovo mesto za stranišče. S tem mu boste pomagali k temu, da spozna, da je to območje, kjer bi moral opravljati svoje potrebe. Medtem ko opravlja svojo potrebo lahko uporabite besedo ali besedno zvezo kot “lulat”, da jo boste ščasoma lahko uporabili vsakič, ko boste menili, da bi bil za to že čas.
  • Pohvalite kužka vsakič, ko opravi svojo potrebo na mestu, ki je za to primerno. Ponudite mu kakšen priboljšek. Pohvalite in nagradite ga takoj, ko to stori, ne šele ko se vrne v hišo. To je zelo pomembno, saj ga le nagrada in hvala zunaj hiše lahko prepriča o tem, da je to primerno vedenje zunaj hiše.
  • Če je le mogoče mu organizirajte reden urnik obrokov. To da ga boste hranili vsak dan ob isti uri bo omogočilo to, da bo tudi izločal ob istem času. Vam in njemu bo to močno olajšalo vzgojo.


NADZOR
Svojemu kužko sploh ne dopustite priložnosti, da bi umazal tla v vaši hiši. Dobro je če ga opazujete ves čas, kadar je znotraj hiše. Bodite pozorni na znake, ki kažejo na to da si želi opraviti potrebo. Ponavadi začnejo vohati okolico in krožiti po sobi ali stanovanju. Ko opazite te znake, ga nemundoma peljite ven na povodcu do njegovega prostora za stranišče. Če res opravi potrebo, ga navdušeno pohvalite in mu ponudite priboljšek.

OMEJITEV
Če ga ne morete opazovati ves čas in je zelo pomembno, da vam ne onesnaži stanovanja, ga za tisti čas pustite v prostoru, ki je dovolj majhen, da kuža tam nebo želel opraviti svoje potrebe. Prostor naj bi bil dovolj velik, da stoji ali se udobno uleže ali obrne. Nekateri pravzaprav uporabljajo to metodo tako, da ga pustijo v tako majhnem prostoru nekaj ur nato pa ga peljejo opraviti potrebo. Morda je tudi tak način učinkovit vendar menim, da ni najbolj prijazen način učenja, ki ga lahko kot lasniki psa izberemo za svojega prijatelja.

UPS!

Eno pomembnejših dejstev, ki jih moramo poznati, ko privajamo svojega kužka na življenje v hiši je to, da se bodo “nesreče” vedno dogajale.

  • Ko ga ujamete sredi dejanja, storite nekaj, da ga pri tem zmotite, npr. oglasite se na res čuden način (vseeno bodite pozorni, da ga ne prestrašite). Nato ga takoj odpeljite na mesto kjer bi moral opravljati svojo potrebo in ga pohvalite, če jo tam opravi do konca.
  • Nikdar ne kaznujte kužka za opravljanje potrebe v hiši. Če najdete onesnaženo območje, je mnogo prepozno, da bi ga opozorili na to, da je storil napako. Vse kar lahko naredite je to, da pospravite. S tlačenjem njegovega smrčka v izločke ali kakršnim koli drugim krutim načinom kaznovanja boste dosegli le to, da se vas bo kuža bal ali pa da se bo bal opraviti potrebo v vaši prisotnosti. Živali ne razumejo kazni po dejanju, tudi če je to le nekaj sekund kasneje. Kazen bo povzročila mnogo več škode kot koristi.
  • To da dobro očistite območje, ki je onesnaženo je zelo pomembno saj so kužki zelo nagnjeni k temu, da nadaljujejo z opravljanjem potrebe tam kjer smrdi po urinu ali blatu.

Zelo pomembno je, da poskušamo nesreče čimvečkrat preprečiti z nadzorom, saj bo v primeru, če kužku prevečkrat “dovolimo” opraviti potrebo v hiši, on zmeden glede tega kje si želimo, da bi jo opravljal, kar bo močno podaljšalo proces privajanja kužka na stranišče.

UČENJE S PAPIRJEM
Od kužka mlajšega od šestih mesecev ne moremo pričakovati, da bo lahko nadzoroval svoj mehur več kot nekaj ur. Če niste doma več kot pet ur na dan naenkrat, to ni najboljši čas za to, da dobite kužka. Če že imate kužka in morate biti odsotni več kot pet ur na dan, potem boste morali navaditi svojega kužka na to, da bo opravljal svojo potrebo na za to določenem prostoru znotraj. Morate pa se zavedati, da bo to zavrlo njegovo učenje tega, da bi moral opravljati potrebo zunaj.

Učenje vašega kužka, da izloča na časopisni papir lahko ustvari življenjsko navado, kar pomeni, da bo morda vaš kuža še v starih častitljivih letih želel “označiti” vsak časopis, ki ga bo našel v hiši in to ne zato ker se ne bi strinjal z vsebino (je pa tudi res, da tega pravzaprav nikdar ne bomo izvedeli).
Ko boste prisiljeni k temu, da boste morali svojega kužka pustiti v hiši samega za kar lep čas, mu pripravite ločen prostor za stranišče. Za ta prostor lahko uporabite časopisni papir, škatlo s peskom ali prstjo ali posebno pasje stranišče. Če morate kdaj počistiti njegove izločke v hiši, položite umazane krpe ali papirnate brisače, ki ste jih za to uporabili prav na to mesto. Tako boste kužku pomagali prepoznati njegovo stranišče. Eden od manj umazanih pripomočkov, ki bo prav tako pomagal vašemu kužku, da prepozna svoje stranišče so kapljice namenjene prav temu.

Posebej super način, da navadite svojega mladička na čistočo je tudi Wee Wee Maid - hišni trener za privajanje na čistočo. Wee Wee Maid je učinkovit sistem za učenje, ki se odziva na tekočino. Po tem, ko kuža opravi potrebo, je nagrajen s priboljškom, ker jo je opravil na pravem mestu - tudi takrat, ko vas ni doma.



Veliko sreče vam in vašemu kužku na stranišču želi

Rebeka Žvagen