0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako lahko pomagamo psu, ki se boji grmenja?

Kako lahko pomagamo psu, ki se boji grmenja?

04.06.2011
Strah pred grmenjem je pri psih zelo pogost, ne glede na pasmo ali spol. Velikokrat postanejo živčni že pred nevihto, ker zaznajo spremembe zračnega tlaka. Strah pred grmenjem se kaže z različnimi znaki kot so prekomerno slinjenje, hitro dihanje, žival lahko tudi zbeži oziroma se poškoduje, ker želi zbežati. Ponavadi se z leti ta strah le stopnjuje.

Največkrat nastopi okrog petega leta starosti živali. Strah pred grmenjem je zelo težko premagati, lažje pa ga ublažimo. Velikokrat se izkaže, da se grmenja bojijo psi, katerih lastniki panično reagirajo oziroma se ga bojijo tudi sami. Zelo pomembno je, da kuža ne dobi slabe izkušnje z grmenjem. Dobro je, da ga takrat zamotimo ali z igračo ali s kakšnih drugačnim ukvarjanjem. Če imamo možnost lahko izvajamo vaje poslušnosti na prostem, učenje trikcev, gremo na razgiban sprehod, skratka kar koli, da bo grmenje povezal s pozitivno izkušnjo. Vedno pa ga imamo zunaj na povodcu, saj se lahko zgodi, da se prestraši in v paniki zbeži.

Psa, ki se boji grmenja NIKOLI ne tolažimo! S tem le dobi potrditev, kako je ubog in tako se strah le še stopnjuje. Najbolje je, da ga takrat ignoriramo a nikoli ne oštevamo.

Nekaterim psom pomaga, če vključimo radio ali televizijo. Nekateri se zatečejo v prostor, kjer se počutijo najbolj varne. V ekstremnih primerih brezglavega bežanja pa se lahko zgodi, da se kuža celo poškoduje. V takšnih primerih je potrebno poseči po pomirjevalih. Če vaš kuža spada v zadnjo skupino, se posvetujte z veterinarjem.

Pri grmenju lahko vašemu psu pomagajo:
Vam in vašim ljubljenčkom želimo čim manj neviht!