0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako mačka preživi padec z višine?

Kako mačka preživi padec z višine?

05.04.2012

Najbrž ste že slišali za kakšno zgodbo o mački, ki je padla z visokega nadstropja in padec preživela. Zaradi takšnih pripetljajev smo ljudje za mačke tudi skovali izraz, da ima mačka devet življenj. Za preživetje pa se mački ni potrebno zahvaliti svojim devetim življenjem, ampak svoji telesni zgradbi.

Preden smo ljudje udomačili mačke, so te živele na drevesih. Njihovo telo se je razvilo tako, da je preživelo padce z dreves, ki so bili v zgodovini divje mačke kar pogosti. Padle so takrat, ko so skočile za plenom in ga zgrešile, ko se je zlomila veja ali ko jih je z drevesa odpihnil veter.

Na Živalskem medicinskem centru v New Yorku so raziskovali padce mačk z višine. Proučevali so 115 mačk, ki so padle iz visokih nadstropij v New Yorku. Povprečje nadstropij je bilo 5,5 nadstropja. Izmed 115 mačk jih je 90 odstotkov padec preživelo, le 37 odstotkov pa jih je potrebovalo urgentno pomoč. Odkrili so, da so mačke, ki so padle iz 9. nadstropja ali več, utrpele manj poškodb kot tiste, ki so padle z nižjih nadstropij. Neka mačka, ki je padla z 32. nadstropja, je utrpela le poškodbo pljuč in odkrušen zob.

Kakšen mehanizem uporablja mačka, da preživi takšen padec in zakaj je večja verjetnost da bo preživela, če pade z višje višine? Mačke imajo veliko površino v razmerju s svojo težo, s čimer se ublaži udarec ob tla. Zaradi tega mačka pada tudi počasneje, kot bi recimo padal človek. Mačka doseže mejno hitrost pri približno 97 km/h, medtem ko jo človek doseže pri približno 193 km/h.

Poleg tega se mačka prične ob padanju tudi obračati tako, da pada z nogami proti tlom. S tem še dodatno ublaži padec. To je tudi razlog, zakaj ima mačka večjo verjetnost, da preživi, če pade z višjega nadstropja. Višje kot je nadstropje, več časa ima, da se v zraku obrne in tako pristane s tacami navzdol. Mačke pri padanju tudi razširijo tace. S tem ustvarijo učinek padala, s čimer še dodatno upočasnijo padanje. Pri pristanku pa njihove tace absorbirajo udarec.

mackapada3.jpg