0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Kako mačke vidijo?

17.07.2012
Mačke so naravni lovci. V divjini so lahko uspešno preživele le z dobrim vidom. Mačji vid odlikujeta izjemno zaznavanje globine prostora in zelo dobra vidljivost v temi.

Mačje oko ima podobno sestavo kot človeško. Svetloba vstopa v mačje oko skozi zenico, nato potuje skozi lečo, ki projicira sliko na mrežnico na zadnjem delu očesa. Leča pri mački ni zelo razvita, ne morejo je prilagajati tako kot človek, zato je njen vid na bližji razdalji verjetno nekoliko zamegljen. To zamegljenost lahko izostrijo z zoženjem zenic. Njihov optimalni vid je na razdalji od 2 do 6 metrov.

Mačkam je pri preživetju pomagalo zelo dobro zaznavanje globine. Občutek za globino jim pomaga dobro oceniti, koliko energije morajo porabiti pri skoku, da pristanejo neposredno na plenu ali pa na ozki ograji. To jim omogoča binokularni vid. Boljši binokularni vid je značilen za plenilce, ki imajo obe očesi na prednji strani glave. Položaj očes pri binokularnem vidu omogoča zajeti skupno vidno polje obeh očes in tako poveča zmožnost zaznavanja globine. Živali, ki so običajno plen, pa imajo oči na strani glave (npr. zajci in srne), ker jim to omogoča boljši periferni vid, s katerim pokrijejo večje območje okrog sebe in tako prej opazijo plenilce.

Mačke ne vidijo v popolni temi bolje kot mi. Najprej mora v njihovo oko priti vsaj nekaj svetlobe, ki jo lahko čutilne celice v očesu zaznajo, da bi lahko videle. Toda v mraku ali v temi, kjer je kakšen vir svetlobe (na primer ponoči, ko svetijo zvezde ali luna), vidijo precej bolje od nas. To jim omogoča veliko število paličic. To so čutne celice v očesni mrežnici, ki zaznavajo svetlobo. Druga vrsta čutnic celic, ki jih najdemo v mrežnici pa so čepki, ki zaznavajo barve. Razmerje paličic proti čepkom v mačjem očesu je 25 proti 1, medtem ko je v človeškem očesu to razmerje 4 proti 1.

Drugi razlog, zakaj mačke tako dobro vidijo v mraku, pa se skriva v plasti tkiva tik za očesno mrežnico, ki se mu reče tapetum lucidum. Ta plast odbija svetlobo nazaj v globino očesa, da jo je več na voljo čutilnim celicam. Čez dan je svetlobe, ki jo prejmejo v oko, veliko, zato vidijo slabše. To lahko regulirajo z zoženjem zenice, tako da pride v oko manj svetlobe. V temi pa zenice na široko odprejo, da zajamejo čim več svetlobe in tako omogočijo odbojni plasti, da pride do izraza. To je tudi tista plast, zaradi katere se mački tako svetijo oči, če v temi posvetimo vanje.

Mačke ne mežikajo veliko, saj jim, tako kot recimo nam, ni potrebno osveževati površine očesa. To jim daje prednost pri lovu, kjer šteje vsaka milisekunda. Medtem, ko bi mačka zaprla oči in jih spet odprla, bi ji plen lahko že pobegnil. Če pa že mežikajo, običajno to počnejo le z enim očesom naenkrat. Ko boste imeli mačko v naročju in jo božali, boste videli, kako počasi takrat mežika. Ker zapira le eno veko naenkrat, lahko dobimo občutek, kot da nam je pomežiknila.

Mežikanje lahko uporabite tudi kot način komunikacije z vašo mačko. Naslednjič ko opazite, da vas mačka gleda v oči, ji pričnite zelo počasi mežikati nazaj. Zelo verjetno je, da vas bo posnemala. S počasnim mežikanjem bosta drug drugemu sporočala, da je vse v najlepšem redu. Počnite to čim bolj pogosto in vaša mačka bo postala zares srečna mačka. Tudi vas bo mežikanje mački sprostilo in vam dajalo blagodejne meditativne učinke.

Še nekaj zanimivosti o mačjih očeh:
  • Mačke imajo glede na velikost telesa največje oči med sesalci. Če bi imel človek razmerje med očmi in telesom takšno, kot ga ima mačka, bi bile njegove oči velike 15 cm.
  • Mačke lahko vidijo v barvah, vendar so delno barvno slepe. Imajo nekaj podobnega, kot človek, ki je barvno slep. Rdečo barvo vidijo kot zeleno.
  • Mačke potrebujejo le šestino od tolikšne količine svetlobe, kot jo potrebuje človek, da vidijo.
  • Razširjenost zenice pri mački sporoča tudi njeno počutje. Zožena zenica sporoča jezo ali razdraženost, medtem ko široko razprta zenica sporoča vzburjenje, dobro počutje, lahko pa tudi strah.
  • Mačka ne vidi preveč dobro od blizu, zato velikokrat povoha svojega lastnika, kadar se nenadoma pojavi blizu nje. Mačka tako preveri, če je lastnik pravi.