0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako mački preprečiti praskanje pohištva

Kako mački preprečiti praskanje pohištva

26.09.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, mačje vedenje

Praskanje pohištva, opreme, preprog in zaves ljudje vidimo kot uničevanje. A z vidika mačke gre le za naravno vedenje, njihov biološki instinkt jim narekuje takšno vedenje in v tem ne vidijo prav nič napačnega. Kako torej doseči sporazum, s katerim bo »volk sit in koza cela« oziroma »mačka srečna in pohištvo celo«?

Najprej moramo razumeti, zakaj naša mačka to sploh počne. Vedeti moramo, da njen cilj ni uničevanje oziroma spravljanje lastnika v slabo voljo. Za praskanje imajo mačke več različnih motivov:

  • Praskanje predmetov je eden od načinov, s katerim mačke komunicirajo. Mačke imajo na blazinicah tačk žleze, ki oddajajo specifičen vonj, ki se pri vsaki mački razlikuje. S praskanjem na predmetu torej pustijo svoj vonj, ki deluje kot unikaten podpis. S tem dajejo drugim mačkam informacije o sebi, poleg tega pa to velja kot oznaka njenega teritorija. Tudi vidno razpraskana površina med mačkami velja kot oznaka teritorija. S tem, ko mačka spraska naš najljubši naslanjač morda želi le sporočiti svetu in vam, da si vas lasti in da ste vi njen človek.
  • Čeprav si mačke s praskanjem v resnici ne nabrusijo krempljev, kot je včasih veljalo, pa s tem obrusijo odvečne najstarejše plasti s krempljev. Mačke tako s praskanjem same poskrbijo za svojo manikuro, kar je pomembno za zdravo rast krempljev.
  • S praskanjem mačke tudi sproščajo stres in odvečno energijo. Mačka, ki bo nervozna ali zmedena, bo začela praskati. Tako si bo pomagala umiriti in sprostiti. Podobno vedenje opazimo tudi pri ljudeh, ki si, kadar so živčni, grizejo nohte, se praskajo po glavi, tolčejo s prti po mizi, itd.
  • Mačke v praskanju seveda tudi uživajo, za njih je to sproščujoče. Po počitku za mačko ni nič boljšega, kot je počasno pretegovanje, ki mu sledi praskanje. Poleg tega je praskanje pomemben del razgibavanje mačke, saj pri njem sodeluje večina mišic v mačjem telesu.
  • Pogosto mačke opraskajo predmete tudi med igro. Praskanje predmetov med intenzivno igro ni nič nenavadnega, saj na ta način mačka sprošča višek energije in se odloča, kakšen bo njen naslednji korak.

Sedaj razumemo, zakaj naša mačka praska in zakaj je to pomemben del mačjega naravnega vedenja. A to nam še vedno ne da utehe ob pogledu na uničen kavč in potrgane zavese. Kako bomo torej dosegli, da mačka ne bo več praskala našega pohištva?

Obvezno kupimo primeren praskalnik za našo mačko, ali ga, če obvladamo nekaj osnovnih ročnih spretnosti, naredimo kar sami. V primeru, da imamo več mačk, se držimo pravila en praskalnik za vsako mačko in idealno še plus eden za dodatno izbiro. Ob nakupu in postavitvi praskalnika pa moramo biti pozorni na kar nekaj malenkosti, drugače s tem ne bomo še nič rešili. Praskalnik postavimo na vidno mesto, v okolici katerega mačka dnevno preživi veliko časa in ji bo jasno viden. Če živimo v večji hiši in še posebej če se mačka giblje v različnih nadstropjih, bo najbolje, da na različna mesta namestimo več praskalnikov. Dobra pozicija je na mestih, kjer je do sedaj uničevala največ pohištva, saj bo sedaj lahko le preusmerila svoje vedenje na praskalnik.

Praskalnik mora biti visok vsaj toliko, kolikor je visoka mačka, ko stoji dvignjena na zadnjih nogah. Praskalnik mora biti stabilen, tudi ko se mačka nasloni nanj. Poleg tega ne sme biti pretežak, če obstaja možnost, da se prevrne na mačko. Površina praskalnika naj bo groba in trda, mački bodo najbolj všeč površine, ki spominjajo na deblo drevesa. Mehke puhaste površine ne bodo zadovoljile njihove potrebe po praskanju.

Ko domov prinesemo nov praskalnik, mačka morda sprva ne bo vedela, čemu točno je namenjen. Vzemimo si čas, da jo spoznamo s tem novim predmetom in je v nič ne silimo. Mačke bo še posebej privlačil, če ga natremo z mačjo meto. Če vidimo, da se ga naša mačka boji, ga lahko za začetek prevrnemo, saj bo tako nižji in manj grozeč. Kadarkoli se mu mačka približa, jo pohvalimo in jo božamo med praskanjem in raziskovanjem praskalnika. Kaj kmalu bo ugotovila, kako zabaven je ta nov predmet.

Ker se bo mačka najbrž, še posebej na začetku, še vedno vračala tudi k praskanju na njenem prejšnjem najljubšem mestu – pohištvu, moramo hkrati začeti tudi preprečevati to vedenje. Kadar jo zalotimo pri tem namenu jo opozorimo z glasnim ukazom »NE«. Še bolj učinkovito bo, če pri tem na tla spustimo kovinsko škatlico napolnjeno s kovanci. Glasen zvok bo mačko odvrnil od namere in preusmeril njeno pozornost. Prejšnje prijetne občutke, ki jih je doživljala ob praskanju pohištva moramo sedaj narediti neprijetne. Najbolj učinkoviti bomo s sprejem z vodo. Najbolje je, če mačko zasačimo, še preden se loti praskanja. Drugače pa jo bo curek vode ustavil tudi, ko že začne s praskanjem. Večina mačk ne mara vode in takšno neprijetno presenečenje bo hitro povezala s praskanjem na tistem mestu. Bodimo dosledni in vztrajni in kaj kmalu bo mačka z užitkom praskala le še praskalnik. Seveda pa naj nas njeno vedenje nič ne razjezi, še vedno imejmo v mislih, da je to njeno prirojeno vedenje in tega nikakor ne počne zato, da bi nas jezila.

Če bomo mačko uspešno navadili na praskalnik, a se od časa do časa še vedno ne bo mogla posloviti od praskanja svojih najljubših kosov pohištva, nam ne preostane drugega, kot da jih še dodatno zavarujemo. Zaprimo vrata in s tem onemogočimo mački dostop v sobe, kjer imamo shranjeno za nas najvrednejše pohištvo. Pokrijmo občutljive dele pohištva z močno tkanino in jih tako zaščitimo. Če pohištvo pokrijemo s plastiko se mu bo mačka najverjetneje začela izogibati, saj jim vonj in otip plastike nista všeč. Njene najljubše predele za praskanje lahko tudi oblepimo z obojestranskim lepilnim trakom. Mačke imajo zelo občutljive blazinice in sovražijo lepljive površine, zato jih bo to najbrž odvrnilo od praskanja teh površin. Pod prevleke na svojih najljubših predmetih lahko namestimo tudi napihnjen balon, ki bo mačko prestrašil s pokom, če bo tam začela praskati in jo tako odvrnil od praskanja na tistem mestu.

Nekateri lastniki svojim mačkam redno krajšajo kremplje, saj s tem zmanjšamo njeno potrebo po praskanju. Če mačke na to ne bomo navajali od malih nog, ji bo to opravilo kasneje najbrž neprijetno. Vzemimo si čas in jo počasi, nežno in z veliko pohvale postopoma navajajmo na krajšanje krempljev. Ker gre za zelo občutljive dele in moramo vedeti, kaj delamo, naj nam sprva vse pokaže in razloži naš veterinar, kasneje pa bomo s primernimi škarjami to lahko opravljali tudi sami.

Koristno je tudi, da mački omogočimo odhode ven, kadar je to mogoče. Če bo mačka imela izbiro, si bo za praskanje najraje izbrala drevesno deblo, kar spodbujamo in pohvalimo. Če se bo mačka tako sprostila zunaj, bo imela manj želje po napadih na naše pohištvo.

Zavedajmo se, da so naše mačke še vedno v prvi vrsti živali, ki so se morale prilagoditi na življenje z ljudmi. A njihova narava ostaja in tej se moramo tudi mi do neke mere prilagoditi. Bodimo potrpežljivi, namenimo mački dovolj pozornosti in pohvale in kaj hitro jo bomo prepričali, da bo svoje naravne potrebe zadovoljevala po naše. Tako bomo oboji srečno sobivali brez težav in slabe volje.

 

Preberite si tudi: