0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako mačko navaditi, da pride k nam, ko jo pokličemo?

Kako mačko navaditi, da pride k nam, ko jo pokličemo?

09.10.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, mačje vedenje

Učenje mačke, da pride k nam, kadar jo pokličemo, je hkrati zabavno in uporabno. Ko bosta priklic že dobro obvladala, boste lahko mačko vedno priklicali k sebi, da pride na čohanje, igro ali večerjo. Uporabno je tudi, kadar je mačka spuščena zunaj in jo želite priklicati nazaj v hišo. Takšno učenje pa ima mnogo pozitivnih lastnosti tudi za mačko, saj je to odlična vadba za mačje možgančke, poleg tega pa boste na takšen način okrepili medsebojno vez.

Mnogo ljudi podcenjuje učljivost mačk. Mačke so prav tako inteligentne kot psi in jih z lahkoto naučimo mnogo reči, a le če jih bomo znali zadostno motivirati. Mačka mora biti zelo motivirana, da bo sodelovala z nami in ubogala naše ukaze, drugače se bo raje zaposlila sama.

Veliko mačk obožuje čas hranjenja in bodo takrat najbolj motivirane za sodelovanje. To lahko izkoristimo in vedno, preden začnemo odpirati pločevinko ali vrečo z briketi naredimo enak zvok – to je lahko le žvižg, plosk ali pa beseda kot je »pridi« oziroma ime mačke. Če bomo dosledni in to naredili vedno tik preden začnemo nalagati hrano, bo mačka klic povezala s prihodom k nam in posledično nagrado. Pazimo, da mačka pride k nam, ker zasliši klic in šele nato hrano in ne zgolj zaradi zvoka pripravljanja hrane. To vajo počasi stopnjujmo in po tednu ali dveh lahko nadaljujemo na naslednjo stopnjo.

Izberimo priboljšek, ki ga ima naša mačka najraje. Pokažimo ji ga ter pustimo, da ga povonja, da bo vedela, kakšna slastna nagrada jo čaka. Izberimo miren prostor v hiši, kjer bo kar najmanj distrakcij za mačko. Najbolje je, da izberemo čas pred hranjenjem, saj bo takrat mačko hrana kot nagrada najbolj motivirala. Postavimo se le kakšen korak ali dva stran od mačke ter naredimo znak, ki smo ga že prej uporabljali pred hranjenjem. Ko mačka pride k nam, jo takoj nagradimo s priboljškom. Nekatere mačke priboljšek nerade vzamejo direktno iz roke, zato ga lahko spustimo na tla. Če je naša mačka izjemno igrive sorte, jo lahko nagradimo tudi z igro z njeno najljubšo igračko. Ko nam uspe in mačko primerno nagradimo, se zopet postavimo malo stran in jo pokličemo. Kmalu bomo opazili, da nam mačka sledi in se nam vedno približa. Vsakič naredimo le nekaj ponovitev. Počasi iz dneva v dan lahko povečujemo razdaljo ob odpoklicu. Mačko vedno nagradimo, saj bo sodelovala pri učenju le, dokler bo vedela, da jo na koncu čaka nagrada.

V naslednjih tednih lahko težavnost postopoma stopnjujemo. Nadaljujemo z enim do dveh treningov na dan, vsak naj bo dolg največ 5 minut, da mačka ne izgubi zanimanja. Priklic vadimo v različnih sobah v hiši, postopoma pa tudi zunaj, če imamo možnost. Vključimo različne motnje, priklic lahko vadijo različne osebe, začnemo jo klicati iz ene sobe v drugo itd.

Če do sedaj naša mačka še nima izkušenj z učenjem, lahko začnemo z učenjem kakšnega enostavnejšega ukaza, kot je da se dotakne našega prsta s smrčkom, se usede ali leže na ukaz. Tako bo osvojila koncept izvajanja naših želja in nagrade ter ugotovila, da je učenje zabavno. Nato lahko nadaljujemo na težje vaje. Vse to bo mačko psihično utrudilo, hkrati pa utrdilo našo vez z njo.

Če se mačka tudi po nekaj tednih še vedno ne bo odzivala na naš klic, je možno, da ima težave s sluhom. Gluhost še posebej pogosto prizadene bele mačke z modrimi očmi. Če pri naši mački sumimo, da slabše sliši, jo odpeljimo na pregled k veterinarju. Tudi če imamo doma naglušno mačko, to ne pomeni, da se je ne da naučiti priklica. Zvočni signal tako nadomestimo z kretnjo. Težava je le, da naše mačke ne bomo mogli priklicati na daljavo in kadar nas ne vidi, temveč le z vidne razdalje.

Vam in vaši mački želimo veliko veselja ob učenju!

Preberite si tudi: