0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako mačko navaditi na uporabo mačjega stranišča?

Kako mačko navaditi na uporabo mačjega stranišča?

09.09.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, mačje vedenje

Mačke so priljubljeni domači ljubljenčki in dva izmed glavnih razlogov sta njihova čistoča in nezahtevnost. A ni vedno tako enostavno. Ne pričakujte, da bo vsak mačji mladiček, takoj ko ga pripeljete domov, že vedel, kje naj opravlja potrebo. Nekatere uporabe mačjega stranišča vsaj delno navadijo že vzreditelji. Tudi če ne, ni še nič izgubljeno, le pravilno se je potrebno lotiti navajanja na stranišče in kaj kmalu boste imeli najbolj zgledno mačko daleč naokoli.

Velja zmotno prepričanje, da mladiče uporabe mačjega stranišča navadi njihova mama. Raziskovalci so to ovrgli. Velika večina mladičkov začne pri starosti približno 4 tedne samih od sebe kopati in uporabljati zemljo, pesek ali drug suh ne zbit material za opravljanje potrebe. Tako delajo tudi mladiči, ki svoje mame nikoli niso videli opravljati potrebe. Ta prirojeni instinkt mačk uporabimo za enostavnejše navajanje na mačje stranišče. Z navajanjem začnemo čim hitreje po tem, ko pripeljemo mladička ali starejšo mačko v naš dom.

 

1. Izbira primernega mačjega stranišča

 

Vse se začne z izbiro primernega stranišča. Še preden se odpravimo v trgovino ponj, premislimo, kam v stanovanju ga bomo postavili in izmerimo, koliko prostora imamo. Poznamo več različnih oblik mačjih stranišč. Pozorni bodite, da izberete takšnega, da bo imela vaša mačka v njem dovolj prostora za obračanje. Stranice naj ne bodo previsoke, saj mora mačka brez težav zlesti vanj. Na to bodimo še posebej pozorni pri izbiri stranišča za mačjega mladička, saj bo s polnim mehurjem težko splezal čez visok rob in bo to lahko vzrok za neuspešno navajanje. Če je mladička na mačje stranišče navajal že vzreditelj, je najbolje, da se pri njem pozanimamo, kakšna oblika mačjega stranišča je najprimernejša. Tudi za mladiča izberite prostorno in veliko stranišče, saj bo zelo hitro odrasel in nočete, da bi mu kmalu postalo pretesno.

                      

Klasično stranišče za mačko                                     Stranišče za mačko Furba

 

2. Izbira primernega peska

 

Tačke mladičev so še bolj občutljive, zato izberimo pesek, ki je čim mehkejši. Če bo mladičku na njem udobno in ga ne bo bodlo z ostrimi robovi, bo z veseljem kopal po njem in se hitreje navadil na opravljanje potrebe. Nekateri peski imajo dodane dišave, najbolj pogost je vonj po otroškem pudru. Vsaka mačka je samosvoja in možno je, da nekaterim mačkam vonj ne bo odgovarjal in zato ne bo želela opravljati potrebe na tem mestu. V tem primeru izberemo pesek brez vonja.

                     

Pesek za mačke Golden Grey                                      Pesek za mačke Golden Grey Master (dodatno zvišana vpojnost)

 

3. Kam je najbolje postaviti stranišče

 

Mladič še ne more nadzorovati svojega mehurja kot odrasla mačka in zato je izjemno pomembno kam postavimo mačje stranišče. Ne moremo pričakovati, da bo mladič s polnim mehurjem zmožen prečkati celo hišo in iti po stopnicah v drugo nadstropje, da bi nato opravil potrebo. Stranišče nastavimo na vidno mesto, kjer ga bo hitro in enostavno našel. Večkrat, kot ga ima v zornem kotu, večkrat se bo spomnil, kje mora opraviti potrebo. Na začetku je zato priročno, da mladiču omejimo (zapremo vrata, zagradimo) prostor, kjer se giblje. Tako bo vedno dovolj blizu stranišču. Druga možnost v večjih hišah je tudi, da mladiču nastavimo več mačjih stranišč na različna mesta.

Primerna lokacija je odprta, zato da mladič stranišče hitro zagleda. Postavljeno naj bo na mirno mesto, kjer ne bo veliko distrakcij. Zelo pomembno je tudi, da je to mesto, kjer se bo mladič počutil varno, brez da bi med opravljanjem potrebe vanj rinil smrček družinski pes ali se z njim ravno takrat želel igrati otrok.

 

4. Kako redno naj stranišče čistimo

 

Pri odrasli mački stranišče čistimo čim pogosteje in idealno bi bilo, če je vedno brezhibno. Ko pa mačko na stranišče še navajamo, to ne velja enako. Dobro je, da v stranišču vedno pustimo malo (ampak res le malo) iztrebka. Ta bo mačko spomnil, kam spadajo iztrebki in čemu je namenjeno mačje stranišče. Tudi, ko se v prvih dneh zgodi nesreča, namesto da iztrebek takoj odvržemo, ga raje postavimo v mačje stranišče in tako mački pokažimo, kam le ta spada. Še vedno pa so mačke živali, ki ljubijo čistočo, zato redno presajajmo in menjajmo pesek.

 

5. Opomnimo mačko, da mora na stranišče

 

Mlade mačke so polne energije, vse jih zanima in toliko stvari morajo raziskati, da se hitro zgodi, da pozabijo na potrebe svojega mehurja oziroma prebave. Če jih želimo navaditi na stranišče, jih moramo v tem obdobju mi dosledno spominjati, kdaj je čas za opravljanje potrebe. Največkrat morajo mačke na potrebo takoj po spanju, igri ali hrani. Bodimo pozorni in dosledni in jih vedno takoj po kateri koli od naštetih dejavnosti odnesimo v stranišče. Le to najbrž ne bo dovolj, mladiči opravljajo potrebo mnogo pogosteje, kot odrasla mačka. Vsake toliko jih tako odnesimo v mačje stranišče in jim dajmo čas in možnost opraviti potrebo tam. Vzpostavimo rutino, ta bo mački pomagala privaditi se hitreje.

 

6. Včasih je potrebno igrati mamo mačko

 

Že mačji mladiči bodo instinktivno želeli zakopati svoje iztrebke, zato bo večina začela kopati po mačjem stranišču, ko jih postavimo vanj. Dajmo ji čas da prevoha naokoli in se odloči, kaj bo storila. Če dlje časa ne začne kopati sama od sebe, ji lahko nakažemo tako, da nežno primemo njeno sprednjo tačko ter z njo rahlo pokopljemo po pesku. Seveda moramo to storiti izjemno nežno in počasi, drugače bomo mačko le prestrašili in se tako oddaljili od skupnega cilja. Prav tako lahko s svojim prstom pokopljemo po pesku in ji pokažemo, kaj pričakujemo od nje. Delajmo se, da se zabavamo, da bomo pritegnili njeno pozornost. Kadarkoli mačka uporabi stranišče jo nagradimo in pohvalimo. Če ga ne, je ne kaznujemo niti oštevamo, saj bi tako dosegli le, da bi ji bilo stranišče neprijetno.

 

 

7. Nikoli ne kaznujmo izvenstraniščnih nezgod

 

Zavedajmo se, da se naša mačka še uči in navaja in zato nezgode niso nič takšnega. Ne povzdigujmo glasu in mačke ne kaznujmo, temveč premislimo, kaj lahko storimo, da bo iztrebek naslednjič v stranišču. Se je mačka morda igrala predaleč od stranišča in zato ni mogla do tja v času? Morda so robovi stranišča previsoki in zato težko spleza vanj? Morda se mačko nekdo predolgo crkljal in držal in zato ni mogla pravočasno do stranišča? Po prihodu mačke v novi dom je navajanje na stranišče prioteta, če bomo to upoštevali, se prilagodili in bomo dosledni, bo že v nekaj dneh naša mačka ugotovila, kaj želimo od nje. Uporabo stranišča ji delno narekuje že njen prirojen instinkt, mi pa ta instinkt le usmerimo proti plastični škatli s peskom, ki ji mi pravimo stranišče. Nezgode tako niso krivda mačke in s kaznovanjem lahko dosežemo le strah in nervozo, zaradi katerih se bo mačka vnaprej rajši na široko izogibala stranišču. Da ne omenjamo, da to vsekakor ni dober začetek postavljanja temeljev skupnega prijateljskega odnosa. Mesto nezgode vedno izdatno počistimo, saj bi vonj po urinu mačko vabil nazaj na isto mesto za opravljanje potrebe.

 

Ker so mačke po naravi čiste živali, ne dvomimo, da boste hitro dosegli sporazum o uporabi stranišča z novo sostanovalko. Dajte ji čas, bodite dosledni in mirni in že po nekaj dneh bodo rezultati očitno. Pa srečno!

 

Navajanje mačke na stranišče je le začetek. Če želite svojo mačko naučiti še mnogo več, preberite - Lahko mačko treniramo?