0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako naučiti vašega psa, da naredi preval

Kako naučiti vašega psa, da naredi preval

12.10.2010
Učenje vašega psa, kako narediti preval, je lahko preprosto ali pa mučno. Nekateri psi se zlahka naučijo trikov, medtem ko drugi ne razumejo, kaj od njih hočete. Obstajajo pa preizkušene metode, kako naučite vašega psa narediti preval – spodaj sta navedeni dve. Preizkusite obe in uporabite tisto, ki vam in vašemu psu bolj odgovarja.

Vedeti morate, na kaj se odziva vaš pes. Če ima vaš pes rajši hrano, kot pa pozornost, preizkusite najprej drugo metodo. Če ima vaš pes rajši pozornost in pohvalo, preizkusite prvo metodo, kjer se uporablja pohvala. V vsakem primeru uporabljajte pozitivno spodbudo in ne kazni.

Psi so živali, ki potrebujejo občutek pripadnosti. Če ne morejo biti glavni v tropu, želijo, da ugajajo vodji tropa. To pomeni, da se bodo učili, če jim je na voljo primerna pozitivna spodbuda.
Tukaj sta dve metodi:

Standardna metoda


1. Začnite tako, da pes leži na boku.
2. Primite psa z obema rokama. Z eno roko ga primite za prednjo spodnjo taco, z drugo pa za zadnjo spodnjo taco.
3. Držite ga in ga obrnite na drug bok. Pogosto se bo vaš pes sam zavrtel do konca.
4. Za preval ga pohvalite. Če ga boste večkrat pohvalili, ko ga boste obrnili, bo vedel, da je to nekaj, kar želite da stori za vas.
5. Ne pozabite vmes uporabiti ukaza za preval. Naj bo kratek, najbolje enozložen ali dvozložen, kot na primer: vrti! To izgovorite vedno, ko delate z njim preval, da bo razumel besedo kot komando.

Preval lahko okrepite s priboljškom. Če se vaš pes bolje odziva na priboljšek, lahko poizkusite drugo metodo.

Metoda s priboljškom

1. Ponovno pričnite tako, da vaš pes leži na boku.
2. Priboljšek približajte njegovemu gobčku. Ko ga opazi, umaknite hrano stran od njegovega gobca. Premikajte priboljšek preko njegovih prednjih nog na drugo stran telesa. Tako bo začel premikati glavo v to smer.
3. Ko se popolnoma obrne, mu dajte priboljšek in ga pohvalite.
4. Vajo boste morali večkrat ponoviti, dokler se ne nauči, da je preval nekaj, kar želite, da naredi, in za kar bo dobil nagrado. Za uspešen preval tudi ne varčujte s pohvalo.

Postanite učitelj

Medtem, ko učite psa, morate biti potrpežljivi. Najboljši učitelji so potrpežljivi, učenje pa naredijo zabavno. Večja verjetnost je, da se bo vaš pes naučil določeno vajo, ko se bo počutil udobno. Če bo vedel, da je preval del običajne igre, bo bolj pripravljen slediti vašemu poučevanju.

Ko želite psa naučiti nov trik, se nekaj minut pred tem z njim igrajte. Če mu je neprijetno, ko ga primete za noge, ga naredite bolj neobčutljivega na to izkušnjo. Božajte ga in se igrajte z njim, kot običajno, nato se dotaknite njegovih nog in jih božajte, kot da je to del rutine. Po nekaj minutah se bo pes navadil na rutino. Ko ga boste pričeli obračati, mu bo bolj udobno in tudi zaupal vam bo, zato vam bo lažje sledil.

Če je vaš pes bolj plašen, boste najbrž morali preizkusiti to rutino večkrat, preden ga pričnete učiti, kako naj naredi preval. Če se vaš pes upira pri prevalu, ga prenehajte obračati. Poizkusi, da bi na silo obrnili psa ne bodo prinesli želenih rezultatov.