0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako osrečiti notranje živečo mačko?

Kako osrečiti notranje živečo mačko?

17.02.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, vedenje mačke, zdravje mačke

Notranje živeče mačke živijo lagodno mačje življenje – mehka postelja, obilica hrane, ki si je ni treba naloviti in vedno toplo naročje ljubečih skrbnikov. Poleg tega notranje mačke živijo znatno dlje od svojih zunanje živečih vrstnic, saj jih ne ogrožajo promet, druge mačke, plenilci, mnoge bolezni in podobno. A notranje življenje za mačko vseeno ni tako enostavno. Njihov naravni nagon jim še vedno narekuje lovljenje, zasledovanje, praskanje in označevanje teritorija. Ker tega ne morejo opravljati v polni meri, lahko hitro postanejo zdolgočasene, depresivne, nesrečne ali celo zbolijo. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo, kako mački priskrbeti stimulativno notranje okolje, ki bo zaposlilo in osrečilo vašo mačko.

 

ISKANJE HRANE

Velik problem notranje živečih mačk predstavlja prekomerna telesna teža. Notranje mačke imajo po navadi vedno na voljo obilico hrane, hkrati pa ne potrošijo toliko energije v gibanju kot zunanje mačke. Debelost vodi do mnogih zdravstvenih težav, med katerimi je najpogostejši diabetes.

Izberite kvalitetno mačjo hrano, primerno njeni konstituciji, starosti in načinu življenja. Namesto, da mački ponudite zvrhano posodico hrane, ji to raje poskrijte naokrog po hiši. Tako bo vaša notranja mačka morala uporabiti svoje naravno dane spretnosti za iskanje hrane, to jo bo zaposlilo za cel dan, več se bo gibala ter jedla počasneje. Mačke v naravi zaužijejo tudi do 20 majhnih obrokov na dan, saj gre po navadi za manjše glodavce in žuželke. Prilagodite način hranjenja njenim naravnim potrebam in vaša mačka bo srečnejša. Nikar se ne bojte, da bi zaradi tega dobila premalo hrane, vaša mačka se bo počutila več kot odlično.

 

USTVARITE ZUNANJE OKOLJE ZNOTRAJ

Omogočite veselje, ki je mačkam omogočeno zunaj, znotraj na varen način. Plezalna drevesa mačke naravnost obožujejo in predstavljajo enostaven način, kako osrečiti notranjo mačko. Mačke rade plezajo, opazujejo svoj teritorij z višine ter praskajo, zato mačje drevo zadosti mnogim njihovim potrebam. Mačkam je vertikalno gibanje prav tako pomembno kot horizontalno in mačje drevo jim to omogoča na varen način.

Na sončna mesta v hiši postavimo lonce z mačjo travo ali drugimi rastlinami, v katerih se bo lahko mačka skrivala in igrala. Lahko ustvarimo pravo mačjo džunglo. Seveda pazimo, da posadimo le rastline, ki so mačkam neškodljive. Med mačkam strupene rastline sodijo krizanteme, angleški bršljan, iris, lilije, tulipani, amarilis in mnoge druge.

Kakor je televizija zabavna za ljudi, je razgled skozi okno zabaven za mačko. Mački omogočimo dober razgled skozi čim več oken v stanovanju. Omogočimo ji varen dostop do okenske police ali ji celo dodajmo poličke, s katerih bo lahko mirno in varno opazovala okolico. Na zunanjo stran okna lahko postavimo ptičjo hišico oziroma hranilnik, da bo razgled za mačko še bolj pester. Seveda pri tem poskrbimo za njihovo varnost, spraznimo okolico in vedno preverimo, da je okno dobro zaprto.

Mačke se rade skrivajo v majhnih prostorih, kar jim da občutek varnosti in udobja. Priskrbimo jim čim več takšnih prostorčkov za skrivanje na različnih mestih in različnih višinah. Primerna skrivališča lahko kupimo ali jih ustvarimo sami, dovolj bo že na glavo obrnjena škatla z izrezanim »vhodom« ter našo staro majico v njej.

 

IGRA JE POMEMBNA

Posvetite dovolj časa dnevno igri z vašo mačko. Več predlogov najdete tukaj – Igre za notranje mačke.

Tudi ko je mačka sama, ji zagotovimo dovolj igračk za razne aktivnosti. Igra namreč predstavlja večino gibanja in aktivnosti za notranjo mačko, kar bi zunaj dobila z zasledovanjem, sikanjem in lovljenjem plena, plezanjem, čuvanjem teritorija, boji z drugimi mačkami itd. Mački ponudimo dovolj raznovrstnih igračk, ki jih skrijemo po hiši. Z igračami rotirajmo, kar pomeni, da naj mački ne bodo veš čas na voljo vse igračke. S tem, da jih nekaj umaknemo in jih znova ponudimo čez nekaj dni, bomo dosegli, da se jih bo mačka znova razveselila, kot bi bile nove in bodo tako vedno ostale zanimive. Prav tako zanimivi in pomembni so tudi mačji praskalniki, še posebej če jih natremo z mačjo meto. Mačka si bo na njih obrusila kremplje ter se dobro pretegnila. Poleg tega bo imela manj potrebe po praskanju ostalega pohištva.

 

POTREBA PO RAZISKOVANJU

Mačke imajo raziskovanje že v krvi. Najbrž je prirojena radovednost opazna tudi pri vaši mački. Izkoristimo to in jim vedno ponudimo kaj novega za raziskovanje. Tipičen primer so škatle vseh oblik, ki mačkam nudijo neizmerno veselje. Če v zaprto škatlo izrežemo luknje in notri skrijemo žogico, igračko ali priboljšek, bomo mačko zaposlili za kar nekaj časa. Poleg škatel bo za raziskovanje zanimivo tudi vse ostalo, kar bo mački novo. Prazna papirnata vrečka iz trgovine, ptičje pero, ki ste ga našli med sprehodom ali odpadla veja, vse to in še mnogo več predstavlja zanimiv stik z zunanjostjo za vašo mačko ter izpopolnjuje njeno potrebo po raziskovanju. Vsak dan se lahko domislite česa novega, možnosti so neskončne.

 

DRUŽENJE V DVOJE

Za notranje mačke je najpomembnejši čas v dnevu, ki ga vi preživite z njimi. Vsak dan moramo vsaj nekaj časa nameniti druženju in igri z mačko. Zanje namreč ni boljše igre, kot je igra v interakciji z vami. O raznolikih igrah, ki se jih lahko z mačko igrate znotraj, smo že pisali. Poleg tega lahko skupen čas namenite tudi krtačenju ter preprostim nežnostim in čohanju. Vsak stik z vami mački pomeni ogromno in je pomemben za njeno zdravje in dobro počutje.

 

RAZISKOVANJE ZUNAJ

Vse kar lahko mački ponudimo znotraj je seveda super, a še vedno ni enako, kot je narava sama. Če le imamo možnost, tudi notranji mački ponudimo nadzorovan čas, ki ga preživi zunaj. Uporabimo lahko mačji povodec, ograjen prostor ali celo razmislimo o zunanjem mačjem igrišču, če imamo svoje dvorišče. Omislimo si mačjo oprsnico ter povodec in se skupaj z njo odpravimo na raziskovanje zunanjega sveta. Sprva bo mačka najbrž precej plaha, a iz dneva v dan bo postaja bolj drzna in brezmejno raziskovanje jo bo zagotovo prevzelo in osrečilo. Če imamo možnost, lahko mački namenimo tudi poseben ograjen prostor zunaj. Zunanja mačja igralnica je idealna možnost, za kar potrebujemo z vseh strani (tudi od zgoraj) zagrajen prostorček, ki ga napolnimo z različnimi igračkami, rastlinami in plezalnimi drevesi. Če nimamo lastnega dvorišča, lahko mački omogočimo zunanji dostop preko zunanje kletke, ki jo dobro pritrdimo na zunanjo steno stanovanja in mački omogočimo dostop do nje preko balkona ali okna. Tako lahko mačka varno preživlja čas zunaj in nemoteno opazuje okolico na svežem zraku po svoji volji.

Sobivanje z ljudmi je v življenje mačk prineslo veliko sprememb, ki mačkam niso vedno najbolj naravne in ne izpopolnjujejo vseh njihovih naravnih potreb. A če se potrudimo in temu posvetimo nekaj časa, lahko varnost notranjega sveta združimo z vznemirljivostjo zunanjega, To je idealen recept, da bo naša notranja mačka živela polno in srečno življenje, mi pa bomo lahko mirni in uživali v njeni družbi še dolga leta.

 

Preberite si tudi: