0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako pravilno skrbeti za mačje kremplje

Kako pravilno skrbeti za mačje kremplje

20.04.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, zdravje mačke

Mačke nam s svojim značilnim vedenjem lepšajo dneve. Njihovo mjavkanje, valjanje po tleh in drgnjenje ob naše noge nas razveselijo in pomirijo. Ampak, kaj je spet to? En dan stara blazina za naslanjač in že uničena! Mačji kremplji so lahko prava nadloga, če za njih primerno ne skrbimo.

 

Notranje mačke potrebujejo praskalnike

 

Ja, poleg vseh nam ljubih mačjih vedenjskih značilnosti, je v njihovem naravnem obnašanju tudi brušenje krempljev. Pogosto se na mačke jezimo, ko nam spraskajo vrata, pohištvo, preproge in kavče, vendar pa je praskanje njihov način krajšanja krempljev, ki rastejo celo življenje in je kot tako nujno potrebno. Kremplji morajo namreč ostati ostri in zdravi, da mačkam pomagajo pri lovu, plezanju in igri ter puščanju sporočil za druge mačke. Če so predolgi, so mačke pri tem manj spretne, poleg tega pa lahko začnejo rasti v blazinico na šapi, kar je zelo boleče in lahko povzroči infekcijo.

 

Tiste mačke, ki veliko časa prebijejo zunaj, s krajšanjem nimajo težav. S praskanjem, hojo po lesu in drugih grobih materialih ter kopanjem po vrtu dosežejo, da so kremplji ves čas enake in primerne dolžine. Temu pa včasih ni tako pri mačkah, ki bivajo samo znotraj stanovanja.

 

Vse mačke, ki živijo v stanovanju, morajo imeti na voljo praskalnike ali praskalna drevesa. To so predmeti iz lesa in drugih grobih materialov, ki so namenjeni praskanju. Ideja je preprečiti uničevanje pohištva, preprog in odej. Po celem stanovanju postavimo več praskalnikov različnih oblik in materialov. Če ima mačka v stanovanju najljubši kotiček, kjer si sedaj na kosu pohištva brusi kremplje, ji praskalnik postavimo tja. Praskalnike lahko tudi natremo z mačjo meto, da bodo mačkam še bolj všečni. Tako damo notranji mački priložnost, da sama skrbi za svoje kremplje ter uravnava njihovo dolžino. To je zelo pomemben del mačjega samo-negovanja.

 

Kdaj je potrebno kremplje krajšati?

 

Včasih mačke kljub uporabi praskalnikov niso popolnoma uspešne pri odstranjevanju starejših slojev krempljev. V teh primerih so predolgi in lahko povzročajo težave. Da so kremplji predolgi, vemo po tem, da se začnejo zatikati v blago naših oblek, odejic, preprog ter po tem, da jih lahko vidimo, ko mačka počiva. Posebej problematična sta stranska kremplja na notranji strani prednjih tačk, saj se včasih ne dotikata tal. Zato se ne obrabljata in sta lahko tako dolga, da se vraščata v živo tkivo. Če se to zgodi, krempljev sami ne strižemo, ampak obiščemo veterinarja, saj je rana, ki nastane za mačko boleča in bo morda muca potrebovala sredstva proti bolečini ali antibiotike.

 

Prav tako je potrebno krajšati kremplje nekaterim starejšim mačkam, saj si same brusijo kremplje manj pogosto. Vendar pa moramo biti pri predolgih krempljih pozorni, saj so lahko tudi znak osteoartritisa, ki je bolezen sklepov in obsklepnih mišic in veziv. Tudi v primeru, da ima mačka polidaktilijo oziroma dodaten prst, je dodaten krempelj treba krajšati, saj se pogosto ne dotika tal in se tako ne more obrabiti, zaradi česar preveč zraste.

 

Kako se lotimo striženja krempljev?

 

V omenjenih primerih je torej smiselno striči mačje kremplje, vendar pa je to pogosto težavno. Striženje je za mačke stresno, kljub temu, da ob pravilnem postopku ne boli. Mačke so namreč občutljive glede svojih šap, in ne pustijo, da jim krajšamo kremplje. V primeru, da se mačka zelo boli in je agresivna, raje obiščimo veterinarja.

 

Mačko moramo najprej navaditi na dotikanje tačk in iztegovanje krempljev. Idealno bi bilo, da jo s tem seznanimo že kot mladička. Na dotikanje jo navadimo tako, da pogosto nežno masiramo šape, na začetku manj časa in ko je mačka sproščena in zaspana. Če tačko umakne, je ne držimo na silo, ampak poskusimo še enkrat po tem, ko se umiri. Poleg masiranja tudi pritisnemo iz obeh strani prsta, da se krempelj iztegne. Za nagrado ji privoščimo priboljšek, govorimo z njo z nežnim glasom, jo krtačimo oziroma storimo tisto, v čemer najbolj uživa. Sčasoma začne uživati tudi v masažah.

 

Mačka mora biti seznanjena tudi s pripomočkom, ki ga bomo uporabili za krajšanje krempljev. Pustimo, da ga povoha in jo seznanimo z zvokom. Medtem, ko ji masiramo šapo in iztegnemo krempelj, naredimo klik, še posebej, če bomo uporabili ščipalke za nohte. Zaželeno je sicer, da uporabljamo posebne škarjice, namenjene prav krajšanju krempljev.

 

Pri striženju je dobro, da imamo pomočnika, ki mačko drži, pri nekaterih mačkah pa je celo lažje, da cel postopek opravimo sami. Kremplje krajšamo vsakih nekaj tednov oziroma po potrebi. Krajšanje opravljamo v mirnem okolju, brez dejavnikov, ki bi mačko motili ali vznemirjali. Mačka mora biti popolnoma sproščena in mirna, lahko je to po jedi, ko je malo zaspana. Muco vzamemo v naročje ali jo postavimo na mizo. Kazalec damo pod prst, palec pa nanj in nežno pritisnemo skupaj, tako kot smo vadili pri masiranju. 

 

Pomembno je, da odstrižemo le odvečno roževino, saj v nasprotnem primeru poškodujemo žile in živce. Najti moramo mejo med rožnato barvo, kjer se končujejo živci in žile in svetlim zaključnim delom kremplja. Če nismo prepričani, kje je meja, raje prosimo veterinarja, da nam pokaže. Vedno odstrižemo pod to mejo. Raje skrajšamo manj kremplja in to počnemo bolj pogosto, kot da odstrižemo preveč. Če krempelj zakrvavi, to pomeni, da smo skrajšali preveč. Razkužimo in za nekaj časa povijemo s povojem. V tem primeru je možno, da nam muca ne bo dovolila več striči krempljev.

 

Ne krajšamo vseh krempljev naenkrat, še posebej, če mačka še ni navajena. Prvič odstrižemo samo en krempelj. Po tem naj mačka dobi nagrado, karkoli ji najbolj ustreza. Naslednji dan odstrižemo dva kremplja, nato tri ... Če se mačka lepo odziva, nadaljujemo, v nasprotnem primeru, pa se ustavimo, ko ima mačka dovolj in ji takoj za tem damo priboljšek. Če je mačko po nekem času še vedno strah, naredimo premor za vsako tačko, lahko s priboljškom. Potrebno je, da smo potrpežljivi in da ne delamo na silo. Potrudimo se, da je striženje za muco igra in poskusimo biti čim hitrejši. Če se upira, je ne kaznujemo in se nanjo ne deremo. Krempljev ne krajšamo, če je nervozna ali vznemirjena. Mladičkom lahko kremplje tudi samo spilimo, saj so veliko mehkejši.

 

Če opazimo, da so kremplji naše mačke predolgi, se posvetujmo z našim veterinarjem. Ta nam bo znal svetovati glede potrebne nege, pokazati pravilen postopek ter razložil, kolikokrat in kako naj mački strižemo kremplje. Vsekakor je striženje skrajna rešitev. Če je le možno, krajšanje krempljev prepustimo mačji samooskrbi, saj je to pomembna življenjska funkcija, ki ima veliko pozitivnih učinkov na počutje mačke. priskrbimo ji raznovrstne praskalnike ter opazujmo, kako se zabava, medtem, ko si sama krajša kremplje.

 

Preberite še: