0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako psa navaditi na sobno čistočo?

Kako psa navaditi na sobno čistočo?

26.08.2013

Hrana za pse Bosch po zelo ugodnih cenah: Bosch (klik) BREZPLAČNA dostava na vse 15 kg vreče, dostava takoj naslednji delovni dan če naročite do 12:00

 

Ena prvih stvari, ki jo moramo naučiti pasjega mladička, je sobna čistoča. To pomeni, da ga navadimo, da potrebe opravlja zunaj in ne v stanovanju. Tega se je potrebno lotiti čimprej, saj bo veliko težje, če se bo že navadil lulati kjerkoli. Dober vzreditelj bo mladičkom že v leglu omogočil, da bodo zapuščali kotišče in opravljali potrebo na travi. Vsekakor pa se moramo mi tega lotiti prvi dan, ko kuža vstopi v naš dom.


Recept za sobno čistočo je preprost, a zahteva čas in veliko mero doslednosti z naše strani. Kar najmanjkrat se mora zgoditi, da kužku uide tam, kjer mu ne bi smelo. Da bi to dosegli, moramo kužka vsakič, takoj, ko se zbudi, med igro, 15 minut po hranjenju ali pitju, in takoj, ko postane nemiren in daje občutek, da išče prostor, kjer bi se lahko olajšal, peljati na mesto, kjer želimo, da opravi potrebo. Prve tedne moramo biti pripravljeni tudi na nočno vstajanje in sprehajanje. Takoj, ko na željenem mestu opravi potrebo, ga prisrčno pohvalimo in nagradimo. Če mu bomo sproti še govorili LULAJ ali KAKAJ, ga bomo kmalu naučili, da bo potrebo opravljal na povelje.


Če mladiču uide, ga ne kaznujemo temveč spodrslaj spregledamo in smo naslednjič še bolj dosledni. Za prvih nekaj mesecev tudi umaknemo preproge, saj mladički za opravljanje potrebe obožujejo vpojne površine.



Če živite v bloku in ne morete psička po potrebi peljati ven dovolj hitro, mu lahko v stanovanju določite mesto, kjer lahko na začetku tudi opravlja potrebo. Tam mu pogrnite časopis ali pleničko (plenicke za psa ), na katero nakapate nekaj kapljic - kapljice za privajanje na cistoco. Kapljice psu dišijo in zato bo potrebo raje opravil tam, kot pa na kakšni drugi površini. Na ta način bo hitro razumel, čemu je namenjena plenička in potrebo, kadar bo nuja, tam opravljal tudi ob naši odsotnosti.


 

 

 


Mladiček še ne zna potrpeti, da ga peljemo ven, potrebo opravlja na približno tri ure. Ko kužka ne moremo imeti pod nadzorom je dobro, da je v kletki, saj načeloma psi ne želijo onečediti svojega ležišča in bo tako veliko verjetneje počakal, da ga bomo peljali na sprehod.
 

Hrana za pse Bosch po zelo ugodnih cenah: Bosch (klik) BREZPLAČNA dostava na vse 15 kg vreče, dostava takoj naslednji delovni dan če naročite do 12:00