0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Kako psi vidijo

28.04.2011
Pasji vid je veliko bolj kompleksen, kot so nekoč mislili. Ne le, da lahko psi zaznajo barve, njihov vid je v nekaterih pogledih tudi boljši od človeškega.

Vaš pes vidi svet z višine od 10 cm do pol metra, odvisno od tega, koliko je velik. Razvil se je, da bi služil njegovemu načinu življenja. Psi z vidom ocenjujejo predmet na tri različne načine. Prvi je glede na gibanje, drugi je glede na kontrast in tretji glede na barvo.

Psi zaznajo migetanje svetlobe pri visokih frekvencah. Za razliko od ljudi, pri katerih se migetajoča svetloba združi v eno pri frekvenci med 50 in 60 Hz, psi vidijo migetanje vse do frekvence 70 Hz. Zato se psi večinoma ne zanimajo za to, kaj se dogaja po televiziji, kjer so prikazi sestavljeni iz spreminjajočih se slik. Kar mi zaznamo na televiziji kot logično sliko, psi vidijo kot hitro migetajočo kolekcijo oblik in svetlobe.

Pasji občutek za zaznavanje gibanja je veliko boljši od človeškega. V bistvu je zaznava gibanja s pasje perspektive tako dobra, da lahko zaznajo gibanje več kot pol kilometra daleč. Psi prepoznajo predmet, ki se giblje, na razdalji 900 metrov, medtem ko statični predmet zaznajo na razdalji nekaj več kot 500 metrov.

Način, kako pes vidi, je odvisen tudi od tega, kakšne pasme je pes in kako skupaj ima oči. Daljši kot ima pes gobec, večje vidno polje ima. Človekovo vidno polje je približno 180 stopinj. Mops ima na primer vidno polje 220 stopinj, medtem ko ga ima dolgonosi afganistanski lovski pes 290 stopinj.

Psi nimajo velike globinske slike. Ker imajo tako velike zenice, lahko ob gledanju oddaljenih stvari vidijo le predmete v središču slike. Vse ostalo v sliki postane megleno.

Tako kot človeške oči, vsebujejo tudi pasje palčke in čepke. Poudarek pri pasjih očeh pa je na palčkah, medtem ko so pri človeku zelo pomembni čepki. Zaradi tega lahko v temi ali v zatemnjenih prostorih vidijo štirikrat bolje kot mi. Pasji predniki, torej volkovi, so morali imeti boljši vid ponoči zaradi njihove lovske narave. Poudarek na čepkih omogoča človeku, da zazna večji spekter barv. Nasprotno z večinskim prepričanjem, da psi vidijo le črno belo, to ni res. Zaznajo lahko vijolično, indigo, modro in mogoče tudi rdečo. Težko ločijo med barvami, kot so zelena, rumena, oranžna in rdeča. Modro in zeleno barvo zaznajo kot belo ali sivo. Čeprav imajo manj sposobnosti za zaznavanje barv, pa so boljši pri ločevanju bolj subtilnih delov v sivih barvah.