0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako rešiti blazine in nogavice pred vašim psom?

Kako rešiti blazine in nogavice pred vašim psom?

21.08.2012
So bili vaši copati že večkrat pogrešani? Ste jih po dolgotrajni iskalni akciji že kdaj našli razčetverjene ležati v postelji vašega psa? So blazine preživele pokol ali so bile tudi one le nemočne žrtve?

Zagotovo imate svojega psa mnogo raje kot svoje blazine, copate in ostalo lastnino, ki se rada raztrga na zanimive načine. Kljub temu pa ste se najverjetneje naveličali kupovati nove copate vsak teden, pobirati polnilo za blazine po celi hiši in zaklepati vašega najljubšega plišastega medvedka v omaro, kadarkoli se odpravite od doma.

Zakaj vaš pes tako rad raztrga blazine, copate in vse kar se raztrgati da?
Vzroki za takšno početje so lahko zelo različni in potrebujejo veliko razumevanja. Mladi kužki žvečijo stvari, ker je to izredno pomembno za normalen razvoj njihovih zob. Tako si kužki že v prvih mesecih svojega življenja z žvečenjem različnih predmetov olajšajo bolečino ob rasti zob, si krajšajo čas, se igrajo, ali pa s svojimi usti odkrivajo okolico. Grizljanje in žvečenje je torej precej povezano s pozitivnimi občutki olajšanja, zabave in sprostitve.

Tekom odraščanja svoje pse naučimo, da niso vse stvari namenjene žvečenju in grizljanju. Kljub temu pa je pri nekaterih psih ta navada globoko zakoreninjena ali pa se pokaže v določenih situacijah.

Kdaj?
Najpogostejši razlog za žvečenje in trganje stvari je preprosto zabava ali pa le preganjanje dolgčasa. Pogosto pa je žvečenje tudi način za sprostitev presežka energije ali stresa.

Kako lahko takšno vedenje preusmerimo?
Zavarujte hišo. Kadarkoli želimo pri svojem psu spremeniti kakršenkoli vedenjski vzorec, je prva stvar, ki se ji moramo posvetiti, okolje. Če le imate možnost, potem shranjujte svoje copate, blazine in vse "ogrožene" stvari, daleč stran od gobčka vašega psa.

Podarite mu igračo za žvečenje. Če v vaši prisotnosti pes prične žvečiti predmet, ki temu ni namenjen, ga hitro prekinite in mu v zameno ponudite novo igračo za žvečenje.

Uporabite razpršila za odganjanje. Kadar si resnično želite zavarovati določen predmet lahko uporabite razpršilo z vonjem ali okusom, ki bo psa odvrnil.

Poskrbite, da je vaš pes dovolj aktiven. Utrujen pes se bo le redko odločil za aktivno žvečenje vaše lastnine. Z žvečenjem mnogo psov nadomesti aktivno dejavnost, če jim le-te primanjkuje. Med gibanjem se sprožajo tudi endorfini, ki psa pomirjajo. Isti endorfini pa se sproščajo tudi ob žvečenju in morda se je vaš pes spravil na vaše copate prav zaradi pomanjkanja aktivnosti in endorfinov.

Prepričajte se, da vaš pes ne trpi za separacijsko anksioznostjo. Občasno je žvečenje in trganje stvari simptom mnogo resnejšega, psihičnega problema - separacijske anksioznosti. Če sumite, da je vzrok za nezaželeno obnašanje separacijska anksioznost, potem se podrobno poučite o tem stanju ali pa za nasvet vprašajte pasjega strokovnjaka ali veterinarja.

Bodite nežni. Nežnost, potrpežljivost, vztrajnost pri učenju in dovolj gibanja odpravijo 99 odstotkov destruktivnih vedenjskih problemov pri psih.

Uporabite kis. Površine in izdelke, za katere ne želite, da jih pes uniči, popršite z navadnim kisom. V zraku bo nekoliko močnejši vonj, ki bo po nekaj minutah izginil. Vonj po kisu je popolnoma neškodljiv za pse, le nekoliko jim je neprijeten, zato se ga bodo izogibali.