0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako se bo vaš dihur razumel z drugimi hišnimi ljubljenčki?

Kako se bo vaš dihur razumel z drugimi hišnimi ljubljenčki?

02.11.2010
Ali se bo naš dihur razumel z ostalimi hišnimi ljubljenčki? Odvisno.
Odgovor na to vprašanje je odvisen od osebnosti in značilnosti obeh: dihurja in drugega hišnega ljubljenčka. Dihurji so bili skozi čas velikokrat uporabljeni kot iztrebljevalci glodavcev, saj je njihov naravni instinkt, da lovijo in pobijajo miši, podgane, zajce itd. (vse glodavce). Medtem pa naj bi bili po naravi popolnoma nenevarni vsem ostalim živalim kot so mačke ali psi. Do njih bo dihur prijazen, ne glede na to, da je morda prav ta žival nevarna njemu. Nekaterim psom (pogosto, vendar ne nujno terierjem) pa je namreč lov in pobijanje dihurjev v krvi.

Dihur + Dihur + Dihur = ?

Večina dihurjev bo sprejela novega dihurja v svoji skupini. Življenje v kolonijah je za te živali nagonsko in po tem, ko se prilagodijo drug na drugega ter se odločijo kdo bo glavni, se le redko pripeti kakšen nesporazum, ki pa je običajno majhen in nepomemben, kot je recimo kdo bo pojedel nek priboljšek ali se igral z določeno igračo. Če imate že zelo dolgo samo enega dihurja, bo sicer trajalo precej dlje, da sprejme prišleka v hišo kot pri mlademu dihurju. Mladi dihurji so neredko nad novimi prišleki celo navdušeni.
Vseeno pozorno opazujte dihurja medtem ko se še privajata drug na drugega. Najverjetneje se bosta veliko ruvala in se živahno ter brez prestanka trudila drug drugega prikrajšati za mir, vendar se nikdar ne vmešajte. Vmešate se lahko le v izrednem primeru, na primer, ko eden od njiju krvavi ali pa se obupano poskuša skriti pred drugim. Dihurjev ne silite, da živijo v isti kletki. Sprva jim morate zagotoviti ločen prostor, dokler se sami ne odločijo, da se bodo družili in se zabavali skupaj. In nikar ne obupajte, če se vaša dihurja ne bosta oboževala že po enem dnevu!



Dihur + Mačka = ?
Dihurji se lahko zelo dobro razumejo z drugimi živalskimi vrstami. Pravzaprav so dihurji zelo agresivne živali, ki pa trpijo za močnim pomanjkanjem strahu pred živalimi, ki so večje od njih. Običajno mačke niso preveč navdušene nad takšnim nespoštljivim vedenjem, vendar se nekega dolgočasnega dne morda odločijo, da si jih bodo vseeno ponovno in bolj podrobno ogledale. Rezultat tega je, da se bodo dihurji in mačke lahko razumeli zelo dobro med seboj. Vseeno pa je priporočljivo, če jih opazujete kadar se igrajo, saj lahko mačka s svojimi kremplji poškoduje dihurja, če se ne bo znal obnašati primerno njenemu statusu.



Dihur + Pes = ?
Psi so lahko zelo nevarni za dihurje, vendar je njihova zlonamernost popolnoma odvisna od psa. Nekateri psi bi brez pomisleka postali najboljši prijatelji novega dihurja in bi ga bili pripravljeni celo ubraniti pred vsako nevarnostjo. Nekateri psi pa se preprosto ne bi mogli upreti temu, da bi zaprli svoje čeljusti medtem ko imajo med njimi njegovo dolgo telo. Med predstavljanjem novega dihurja vašemu psu, boste najverjetneje na kocko postavili vso potrpežljivost, ki jo premorete. Morda se vam bo zdela zamisel, da nataknete nagobčnik na svojega psa preden mu predstavite dihurja, dobra, saj je en hiter ugriz vse kar potrebuje pes, da ubije dihurja. Tudi če ste zatdrno prepričani, da bosta vaš dihur in vaš pes, v trenutku postala najboljša prijatelja, vam toplo priporočam, da ju ne pustite samih. Psi so si sposobni zelo hitro premisliti, kadar pride do malih, poskočnih živali.

Vsekakor je za odnos psa ali mačke do dihurja zelo pomemben tudi način, na katerega mu dihurja predstavite. Prav tako pa je pomembno to, da je jasno, da nobeni od živali ne dajete prednosti ali občutka, da jo imate raje kot drugo.

Če vaš dihur začne loviti vašega psa ali mačko, se boste vmešali.

Če vaša mačka ali pes napada vašega dihurja, boste to ustavili.

Tako se bosta obe živali počutili enakopravni in vsi boste srečni!



Dihur + Ptič ali Glodavec ali Karšnokoli drugo majhno bitje s srčnim utripom = #$%$/?
Če ste lastnik ptiča ali glodavca ali katere druge male živali in si želite posvojiti dihurja, pa bi bilo morda dobro, da vso stvar še enkrat premislite. Dihurji preprosto obožujejo vlečenje, tresenje in skrivanje stvari, ki so manjše od njih. To vključuje še posebej tiste, ki so žive in se zato neznansko zanimivo odzivajo. Če je eden od družinskih članov vašega gospodinjstva ptič, hrček, podgana, morski prašiček ali katerakoli druga majhna žival je morda najbolje, da mu niti ne poskusite predstaviti dihurja, da bi videli, če se razumeta. Ena hitra in igriva poteza lahko ubije ali pa skoraj ubije večino naših malih hišnih ljubljenčkov.



Z dihurji se odlično razume,

Rebeka Žvagen