0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako se psi odzovejo na drugega psa, ko se prvič spoznavajo

Kako se psi odzovejo na drugega psa, ko se prvič spoznavajo

05.05.2011
Ko se psi med sabo prvič srečajo, je lahko to ali zelo prijazno srečanje ali pa neprijeten spopad. Znanje o tem, kako prepoznati znake v vsaki situaciji, vam bo pomagalo zaščititi vašega psa in ostale pse pred poškodbami. Prav tako se je potrebno zavedati faktorjev, ki lahko privedejo do soočenja. Na ta način se lahko izognete posledicam, ki bi lahko vodile do težav.

Spodaj bomo opisali, kako se psi vedejo, ko se prvič srečajo. Spoznali boste, kako se spoznavajo, da zberejo informacije drug o drugem. Prav tako bomo pojasnili razloge, zakaj se veliko psov že na začetku vede napadalno.


Ko sta oba psa družabna

Psi, ki so opravili šolanje ali pa so že od majhnega navajeni na spoznavanje drugih živali, so ponavadi odprti do drugih psov. Če niso imeli z drugimi psi v preteklosti kakšnih negativnih izkušenj, bodo celo veseli in živahni v prisotnosti drugega psa. Kazali bodo znake sproščenosti, kot na primer tega, da bodo imeli odprt gobec, iz katerega bo visel jezik. Prav tako boste opazili, kako mahajo z repom, s čimer izkazujejo naklonjenost.

Drug drugemu se bodo približali od strani, namesto od spredaj. To je normalno, saj vsaka žival opazuje drugo, če kaže znake napetosti ali stresa. Ko spoznajo, da je drug pes prijazen in odprt za nadaljnje spoznavanje, se prične ovohavanje.

Psa spoznata drug drugega, tako da drug drugega povohata pod repom. Nato se bosta dregnila drug ob drugega ali pa se bosta spodbujala k igri. Zdravi in družabni psi sledijo opisanim vzorcem.


Ko se spoznavanje na prične dobro

V nekaterih primerih bo en pes, ali pa oba, napet pri spoznavanju. Do tega lahko pride zaradi več razlogov. Na primer, eden izmed psov si želi podrediti drugega in vzpostaviti avtoriteto. Dominanco bo izrazil tako, da se bo drugemu psu približal z nepremičnim pogledom in togo držo. Drugi pes se zaradi tega lahko prične vesti podobno ali pa se prvemu psu podredi. Podrejenost lahko izkazuje tako, da se uleže na hrbet in razkrije trebuh ali pa odvrača pogled.

V kolikor je en pes voljan popustiti, je manjša verjetnost, da se bo negativno soočenje nadaljevalo. Oba psa se lahko nato pričneta igrati, ko definirata statuse. Če noben izmed psov ni pripravljen popustiti, se lahko srečanje sprevrže v spopad.


Družabno nezrel pes

Premalo lastnikov posveča pozornost družabni plati svojega psa v času njegove mladosti. Takšni psi velikokrat odrastejo v nezaupljivega do drugih psov. Ko opazijo drugega psa, postanejo živčni in izkazujejo strah z lajanjem, renčanjem in prevzemanjem bojne govorice telesa.

Če je družabno nezrel pes na povodcu, lahko postane njegovo vedenje še bolj agresivno. To je zato, ker mu povodec preprečuje pobeg in ga sili v to, da se sooči z nevarnostjo. V takšni situaciji morajo biti lastniki zelo pozorni in imeti psa nenehno pod nadzorom.


Razlogi, zakaj pride do konfliktov

Lokacija, na kateri se psa prvič srečata, igra veliko vlogo v spoznavanju. Če se spoznata na domu enega izmed psov, je verjetnost soočenja večja. Pes, ki je na svojem področju, lahko zaznava drugega psa kot vsiljivca na svojem teritoriju. Ko se spoznavata na nevtralni lokaciji, kot na primer v parku, so negativna soočenja redka. Po tem, ko se srečata na nevtralni lokaciji, se lahko naslednjič brez težav srečata na področju katerega izmed psov.

Drug razlog, zakaj pride do negativnega soočenja, ko je pes na povodcu, je ta, da se pes ne zanaša na svojega lastnika, da ga bo branil, morda na svojega lastnika čisto pozabi, saj ga prevzame milijone let star nagon po preživetju.

Psi večinoma uživajo v spoznavanju drug drugega. V veliko primerih se kmalu pričneta igrati. Vseeno pa morate biti vedno pozorni na govorico telesa. Še vedno je najboljši recept za vašega psa, da bo z veseljem spoznaval druge ta, da že od majhnega spoznava druge pse in ljudi.