0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Kako skrbeti za starejšo mačko?

28.11.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, zdravje mačke

Na zdravje, počutje in življenjsko dobo naše mačke vpliva v prvi vrsti genetika, a tudi kakovostna prehrana in redna zdravstvena oskrba dodata svoje. A ne glede na vse je staranje proces, ki se tiče vseh in mu nihče ne uide. Tudi naša mačka se bo postarala in pri večini bomo med 7 in 10 letom starosti opazili posamezne spremembe. Če ne prej, pa pri 12-ih letih že skorajda zagotovo, saj naj bi bil to ekvivalent človeškim 61 letom starosti. Nekatere raziskave navajajo, da je kar pri 90% mačk v starosti 12 let opaziti znake artritisa. (Preberite še druge znake, ki niso zaskrbljujoči temveč so le znaki staranja - Znaki, da se naša mačka stara). Kateri so torej ključni nasveti za primerno skrb za našo starejšo mačko?

 

Prilagodite prehrano

Tudi pri starejši mački je kakovostna in primerna prehrana ključ do zdravja in dobrega počutja. Ko opazimo, da se naša mačka giblje počasneje in je na splošno manj aktivna, je čas za zamenjavo hrane. Izberite mačjo hrano prilagojeno starejšim mačkam. Ker vaša mačka sedaj potrebuje manj energije, je potrebno prilagoditi tudi hrano, ki mora vsebovati manj kalorij in beljakovin ter dodatke, ki krepijo vitalnost in imunski sistem starejših mačk.

Skrbno spremljajte težo vaše mačke, saj je nenadna sprememba telesne teže po navadi eden od prvih znakov bolezni. Priporočamo, da mačko enkrat mesečno tehtamo na natančni tehtnici, ki bo zaznala tudi manjše spremembe. Rezultate si beležimo in jih pokažemo veterinarju ob pregledu. Z veterinarjem se tudi posvetujte o primernosti telesne teže vaše mačke in kako lahko to sami spremljate, saj lahko z optimalno telesno težo znatno pripomoremo k zdravju in dobremu počutju mačke.

 

Prilagodimo življenjski prostor

Starejše mačke niso več tako agilne ter jim skoki in prekomerno gibanje povzročajo neudobje in morda celo bolečino. Poskrbimo, da bodo mački še vedno lahko dostopni vsi njeni prostori. Morda moramo v mačjem stranišču znižati stranice ali namestiti rampo, da bo mačka lažje zlezla vanj? Je njena postelja na lahko dostopnem mestu? Če spi v naši postelji, ji namestimo pripomočke, kot so stopnice ali rampa, da se bo lažje povzpela nanjo. Ne čakajmo do zadnjega trenutka, nove spremembe uvedimo že prej, da se ima mačka čas privaditi nanje še preden jih zares nujno potrebuje.

 

Več časa namenite negi

Starejše mačke manj časa in energije namenijo čiščenju svojega kožuha. Za njihovo dobro počutje bomo poskrbeli z rednim česanjem in odstranjevanjem odmrlih dlak. To lahko vpletemo med čohanje in ljubkovanje ter naši mački privoščimo se masažo z mehko krtačo prilagojeno mačji dlaki. Ne le, da bo naša mačka zaradi tega imela manj prebavnih težav zaradi kepic dlake v želodcu, masiranje tudi spodbudi pretok krvi in hranilnih snovi v koži, zato bo dlaka naše mačke bolj zdrava in sijoča. Hrana za mačke Sanabelle je narejena tako, da se kepice dlak lažje izločijo.

Starejše mačke manj energije posvečajo tudi praskanju. Zaradi tega jim tedensko pregledujmo dolžino krempljev ter jih pristrizimo (ali za to prosimo veterinarja), če je to potrebno. Če nego krempljev zanemarimo, se lahko vrastejo v tačke. Tudi če še ne pride do tako ekstremnega stanja, bo imela mačka s predolgimi kremplji težave, saj starejše mačke slabše skrivajo kremplje in se jim zato lahko zatikajo v preproge in pohištvo.

 

Gibanje je pomembno

Večina starejših mačk čuti otrdelost ali bolečine v sklepih. A kljub temu je zmerno gibanje pomembno za ohranjanje vitalnosti organov in mišic ter ohranjanje primerne telesne teže. Zato se z mačko redno igrajmo in jo s tem spodbujajmo k gibanju, da se pospeši gibanje srca in se mišice prekrvavijo. Pazimo, da so to krajši odmerki zmerne igre, saj imamo vseeno mačjo seniorko in ne navihanega mladička. Pri igri bodimo pozorni na morebitno oteženo in glasnejše dihanje mačke, kar bi lahko bil znak bolezni.

 

Izogibajmo se stresa in velikih sprememb

Starejše mačke še veliko težje prenašajo spremembe in jim vsaka sprememba v njihovem okolju povzroči izdaten stres. Ne uvajajmo hitrih sprememb in dajmo naši mačko več časa, da se privadi. Kadar odhajamo na počitnice brez nje, jo zaupajmo v oskrbo mački poznani osebi. Če je le možno, naj zanjo skrbi v vašem domu, saj bi selitev in novo okolje za starejšo mačko pomenila ogromno stresa, kar lahko ogrozi njeno zdravje. Če jo moramo vseeno prestaviti v novo okolje, ji prinesimo čim več njenih stvari, kot so njene igrače in morda odejica, kar ji bo pomagalo premagovati nelagodje ob spremembah.

 

Začnimo (še bolj) redno obiskovati veterinarja

Pri starejših mačkah je možnost bolezni še toliko višja. Začnimo z rednimi (vsaj 1x letno) preventivnimi obiski pri veterinarju, če prej tega nismo počeli. Naj veterinar dobro pozna našo mačko, saj bo tako najhitreje opazil pomembne spremembe. Le redni pregledi omogočajo sledenje stanja naše mačke in opažanje sprememb, ki so lahko prvi znak bolezni. Poleg tega se lahko z veterinarjem vedno posvetujemo glede naše mačke. Naj nam pove, na katere ključne znake naj bomo pozorni pri mački. Zapomnite si, preventiva je cenejša od kurative in možnosti ozdravitve so veliko boljše, če že zgodaj odkrijemo bolezensko stanje. In sedaj je čas, da na to postanemo še bolj pozorni. V primeru naslednjih znakov se posvetujte z veterinarjem:

  • Izguba apetita
  • Izguba telesne teže
  • Močno povečana potreba po pitju
  • Otrdelost sklepov, mišic, oteženo gibanje ali šepanje
  • Zatečene, pordele dlesni ali zadah iz gobca
  • Pretirana zaspanost, otopelost in nedejavnost
  • Bulice ali otrdine kjerkoli na telesu
  • Problemi z ravnotežjem
  • Nezmožnost zadrževanja urina
  • Dezorientiranost v prostoru
  • Neznačilno in spremenjeno vedenje, kot je skrivanje, agresija, pretirano oglašanje itd.

 

Hrana, ki jo priporočamo za starejše mačke: Sanabelle Senior - varuje presnovo starejših mačk, krepi naravni obrambni mehanizem, zmanjšuje nevarnost zaprtja.