0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako veste, da je vaša mačka srečna?

Kako veste, da je vaša mačka srečna?

28.06.2012
Tako kot mi, tudi mačke sporočajo svoje počutje skozi govorico telesa. Mačke uporabljajo različne dele telesa in različne oblike zvoka, s katerimi nam sporočajo svoja čustva. Spodaj je naštetih nekaj znakov, s katerimi mačka sporoča, da je dobre volje.

Mijavkanje

Mačke so lahko zelo glasne, še posebej takrat, ko so dobre volje. Zdi se, kot da bi vam rade povedale vso zgodbo o tem, zakaj so tako srečne. Če je višina tonov njenega oglašanja visoka, je mačka zadovoljna. Če so toni oglašanja nižji, je lahko slabe volje. Če vaša mačka preveč mijavka, si tukaj preberite, zakaj je temu tako: mačje mijavkanje

Poza

Če je mačka zadovoljna, med spanjem tačke stisne k sebi. S tem sporoča, da se počuti sproščeno in domače. Mačka, ki se počuti agresivno, bo iztegnila svoje tačke in našopirila dlake na hrbtu. S tem pokaže, da je večja, kot sicer. Prestrašena mačka pa se bo stisnila k tlom in s tem sporočila, da nikogar noče ogrožati.

Položaj repa

Rep nam lahko veliko pove o tem, kako se mačka počuti. Mačka, ki je dobre volje, postavi rep pokonci. Če ima mačka rep pokonci, konica repa pa je nekoliko ukrivljena, je mačka še vedno dobre volje, vendar se počuti nekoliko negotovo. Prestrašena mačka razširi dlake na repu, da izgleda bolj dominantno. Ko ima mačka rep med nogami, je žalostna ali pokorna.

Oči

Mačje oči lahko izražajo zelo veliko. Ko se jim oči razširijo, pomeni, da so zelo srečne. Oči se jim razširijo takrat, ko jim napolnite posodo s hrano. Gotovo ste jo že gledali v oči, ona pa je mirno mežikala. S tem je sporočala svojo umirjenost in zadovoljstvo.

Mačji brki in gobček

Ko so mačji brki rahlo usmerjeni nazaj, je mačka sproščena. To je tudi nevtralen položaj brkov. Ko jih kaj zanima iz okolice, usmerijo brke naprej. Kadar je prestrašena, jih potegne nazaj k obrazu. Z zehanjem sporoča, da je sproščena in dobre volje, čeprav lahko na isti način sporoča tudi dolgčas. Kadar se počuti zares sproščeno, bo iz ust porinila jezik.

Glava

Če je njena glava iztegnjena naprej, pozdravlja osebe ali mačke, ki so pred njo. S tem tudi spodbuja druge mačke, naj storijo isto – iztegnejo glavo in jo povohajo. V tem primeru lahko iztegnete roko, da jo mačka povoha in jo na tak način pozdravite. Če je mačka vesela in sprejme vaš pozdrav, se bo s svojo glavo pričela drgniti ob vašo roko. Če bo zelo vesela, vas bo narahlo butnila z glavo.

Ušesa

Mačka je zadovoljna in sproščena, ko ima ušesa usmerjena naprej. Od časa do časa jih obračajo okrog in tako sprejemajo zvoke iz okolice, toda še vedno je sproščena, saj so se obrnila le ušesa in ne glava ali celo telo. Ko ušesa splošči oziroma jih potegnejo k glavi, jo je strah. Kadar je eno uho sploščeno, drugo pa ne, se počuti negotovo. Ni prepričana, kaj se dogaja v okolici, zato še ne ve, kako naj se odzove. Do tega lahko pride zaradi prevelikega števila zvokov ali gibanj okrog nje.