0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kateri prigrizki so škodljivi za hrčke?

Kateri prigrizki so škodljivi za hrčke?

01.06.2014
Iščite po ključni besedi: glodavci, hrček

Hrčki so radovedni in požrešni mali glodavci in če jih pustimo prosto tekati naokoli, hitro najdejo kakšne ostanke, ki jim teknejo. Da jim poleg vsakodnevne prehrane občasno ponudimo tudi kakšne prigrizke je zaželeno. A mnogokrat hrčki zbolijo ali se ne počutijo dobro, ker pojedo kaj neprimernega in škodljivega za njih. Zato preden naslednjič svojemu hrčku ponudite prigrizek, preverite, da ga ni na spodnjem seznamu hrčkom nevarne hrane:

 

1. Čokolada

Karkoli, kar vsebuje kofein je hrčkom zelo škodljivo. Kava ne le da vsebuje majhen delež kofeina, vsebuje tudi teobromin, ki je škodljiv za večino živali. Medtem ko kofein hrčku le pospeši bitje srca, ga teobromin lahko dejansko zastrupi. Če hrček zaužije čokolado lahko pride do prebavnih težav, težav s srcem in celo do srčnega zastoja.

2. Krompirjev čips

Krompir v splošnem ni dober za hrčke. Ko je ocvrt pa je še toliko slabši. Količina maščobe, ki jo vsebuje čips lahko hrčku povzroči hude prebavne motnje. Poleg tega čips vsebuje tudi veliko kalorij, zato lahko hitro pride do debelosti, ki vodi do drugih zdravstvenih težav.

3. Fižol

Ker je fižol izjemno bogat z vlakninami, je velika možnost da hrčku povzroči hudo drisko. Pri tako majhni živali je dehidracija hitro lahko izjemno nevarna. Zato se fižolu v prehrani hrčka raje izognimo, sploh pa ga nikoli hrčku ne ponudimo surovega.

4. Čebula

Čebula je škodljiva za večino živali. V isto skupino spadajo tudi česen, drobnjak in por, ki se jim prav tako na široko izognimo. Ta živila namreč vsebujejo kemikalije, ki so za živali strupene. Škodujejo rdečim krvničkam in povzročajo anemijo (slabokrvnost). Da se pokažejo prvi znaki lahko traja tudi nekaj dni, zato slabega počutja našega hrčka sprva najbrž sploh ne bomo povezali z zaužitjem čebule. Umaknimo je z dosega hrčka in mu je nikoli ne ponujajmo.

5. Citrusi

Vsi citrusi imajo visoko vsebnost kisline. Ta je potencialno škodljiva za želodec hrčka. Kislina citrusov za hrčka sicer ni smrtno nevarna, a mu bo povzročila bolečine in nelagodje v želodcu, ter prebavne težave.

6. Semena jabolka

Jabolko je zdrav in priporočljiv prigrizek za hrčke. Paziti pa moramo, da mu odstranimo semena (peške), saj te vsebujejo cianid, ki je strupen. Količina cianida v peškah jabolka je dovolj majhna, da človeku ne škodi, majhnemu bitju kot je hrček pa lahko povzroči nemalo težav.

7. Zelena

Zelena bi se nam mogoče zdela kot zdrav zelenjavni prigrizek za našega hrčka, a temu nikakor ni tako. Zelena za hrčka predstavlja 2 nevarnosti. Prvič, vsebuje veliko natrija. Če ga žival zaužije preveč, lahko pride do zastajanja vode v telesu in napihnjenosti. To vodi k nadaljnjim zdravstvenim težavam. Kot drugo pa zelena predstavlja tudi nevarnost zadušitve. Ima namreč dolga vlakna, ki se hrčku lahko zataknejo. Če želimo hrčku vseeno ponuditi zeleno, jo razrežemo na zelo majhne koščke in jo ponudimo v majhnih količinah.

8. Grozdje in rozine

Nekateri hrčki radi in brez težav jejo grozdje in rozine (brez pešk!). A grozdje lahko povzroči odpoved ledvic. Nekaterim hrčkom grozdje ne škodi, a ni garancije, da tudi našemu ne. Kar dolgo traja, da se pokažejo prvi simptomi in ves ta čas smo lahko prepričani, da našemu hrčku grozdje ne škodi. Zato je bolj varno, da se grozdju raje izognemo in hrčku ponudimo katero drugo vrsto sadja in zelenjave.

9. Avokado

Prav vsak del avokada vsebuje strupeni persin. Najbolj strupeni so listi, a tudi sadež vsebuje količino persina, ki je lahko za hrčka usodna. Zato nobenega dela avokada ne ponujajmo hrčku, niti peške za igro in glodanje ne.

 

Torej, pri izbiri prigrizkov za našega hrčka bodimo zmerni in preden poskusimo s čim novim, se o tem malo pozanimajmo. Veliko hrane, ki je za človeka zdrava in vsak dan na jedilniku, je – kot vidimo, za hrčke lahko celo usodna. Razen zgoraj naštetih vrst so za hrčke zdravi oreščki in sadje ter zelenjava. Pazimo le, da odstranimo koščice in to narežemo na majhne koščke. V nobenem primeru pa ni dobro pretiravati s prigrizki, saj je prekomerna teža ključ do nadaljnjih zdravstvenih težav. Zdaj pa le mirne vesti privoščimo našemu hrčku krhelj jabolka ali kos korenčka.

 

Zdrava in uravnotežena hrana za hrčke - XtraVital in XtraVital Care +

Zdravi in okusni priboljški za hrčkePriboljšek z gozdnimi sadeži, Priboljški z zelenjavo, Mineralni kamen z okusom jabolka