0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Kepice dlak

26.11.2010
Ali večkrat zalotite svojo mačko med izkašljevanjem kepic dlak? Kepice dlak sicer predstavljajo velik del mačjega življenja, vendar glede na to, da smo se ljudje že precej ljubeče vmešali v njen vsakdan, smo lahko še prijazni in svoji mački ponudimo pomoč tudi pri kepicah odvečne dlake. Že s preventivnimi metodami ji lahko olajšamo vsakdan.

Zakaj in kako?
Mačke bi najbolje opisali kot čiste in uglajene hedoniste. Mnogo dajo na svoj videz in lagoden življenjski slog. V skladu s svojo “filozofijo” so razvile navado, za katero bi lahko uporabili besedo samolizanje. Od nekdaj sem se spraševala, če mačke ližejo same sebe, ure in ure, le zaradi higienskih ali pa morda tudi iz povsem uživaških razlogov? Vsekakor bi to vprašanje lahko začelo mnoge zanimive debate, vendar dejstvo je, da mačke to počnejo.

Kot posledica tega se pojavi kašljanje, ki ga kdaj pa kdaj zaslišite v svojem stanovanju, kljub temu da ste sami doma s svojim mačkonom. Dlake, ki jih je polizal med čiščenjem samega sebe se niso prebavile, saj so se med procesom prebavljanja zapletle in se združile v kepice dlak, ki se lahko zataknejo v mačjem prebavnem traktu ali želodcu. Mačja prebava je tako mnogokrat močno otežena.

Simptomi:
  • Bljuvanje, davljenje, izkašljevanje
  • Bruhanje
  • Zaprtje
  • Driska
  • Izguba apetita
  • Oteklost trebuha
  • Hujšanje
Ali so nevarne?
Mačke so od nekdaj negovale svojo dlako s svojim grobim jezikom, ki jim je omogočil to, da so s sebe odstranile vso odvečno dlako. Velikokrat so odpadlo dlako tudi pogoltnile in se je ta oblikovala v kepice, vendar so, resnici na ljubo, vseeno preživele. Bruhanje ali bljuvanje kepic dlake je za mačke povsem naravno početje. Vaši mački to ne škodi. V nekaterih primerih, pa se lahko zgodi, da se kepica dlake spremeni v veliko kepo, ki je mačka ni sposobna izbljuvati ali kako drugače izločiti iz telesa. Če se to zgodi, jo bo moral kirurško odstraniti veterinar.

Kaj lahko storite?
Sodelujte s svojo mačko. Pri mačkah pravzaprav ne morete storiti nič drugega. Pomagajte ji pri odstranjevanju odvečne dlake, ki je za razliko od nje, vi ne boste pojedli. Češite jo in jo krtačite. S tem boste preventivno preprečili nastanek kepic dlake v njenih prebavilih. Pri nas dobite tudi česala, ki vam bodo pri tem pomagala.

Odlična hrana za odpravljanje in preprečevanje težav s kepami dlak je hrana za mačke Sanabelle. Vse hrane Sanabelle imajo "hairball passage system" - vsebujejo posebej določene vlaknine, ki preprečujejo tvorjenje kep dlak. Za že nastale kepe dlak pa omogoča neoviran prehod skozi črevo.

Ta članek je za vas zapletla,

Rebeka Žvagen