0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Ko pripeljete domov novo mačko

06.03.2012
Če želite pripeljati domov novo mačko, doma pa že imate eno, je potrebno upoštevati nekaj navodil, da se bosta spoznali na lep način in da se bosta lepo po mačje razumeli.

Če doma že imate mačko, za novo mačko pa se še niste odločili, potem bo bolje za odnose med njima, da je nova mačka že prej živela z mačkami. Prav tako je bolje pripeljati domov mačko, ki ni istega spola in ni iste starosti, kot domača mačka, saj se te najraje stepejo med seboj. Res je, da včasih ne gresta skupaj tudi mački, ki sta različnih starosti, recimo da je že domača mačka starejša, nova mačka pa mladič, toda v tem primeru bo šlo verjetno za dokazovanje statusa starejše mačke nad mlajšo v obliki nadlegovanja, kot pa v obliki pretepov.

Pomembno je tudi, da poizkušate izbrati mačko, ki ima podoben karakter, kot domača mačka. Bolj lena mačka bo bolj vesela lene sostanovalke, kot poskočne in nagajive, za katero bi se morala preveč naprezati, da bi jo imela pod nadzorom.

Po predstavitvi imejte novo mačko nekaj dni zaprto v posebni sobi, v katero ne spuščajte domače mačke. Tako se bo nova mačka navadila na novo okolje, iz nove sobe pa naredila svoj teritorij, na katerem se bo počutila varno. V sobo ji dajte stranišče, posode za hrano in vodo, ležišče, praskalnik in nekaj igrač.

Prvih nekaj dni do enega tedna, odvisno od vedenja obeh mačk, naj mački nimata neposrednega medsebojnega stika. Mačke imajo rade rutino, ne sprememb. Novo okolje lahko pri mački povzroči stres, ta pa lahko povzroči prehlad ali diarejo. Opazujte novo mačko, če se normalno prehranjuje in uporablja stranišče. Če mačka ne uporablja stranišča, je to lahko znak za bolezen, v tem primeru morate obiskati veterinarja.
Z novo mačko se boste morali tudi več ukvarjati. Posvetite ji čim več časa, da se poveže z vami. Pohvalite jo, ko gre opravit potrebo na stranišče, igrajte se z njo in jo božajte. Vse to na začetku v posebni sobi, stran od sumničavih oči domače mačke, da ne bo postala ljubosumna.

Nato pričnite s procesom medsebojnega spoznavanja, kjer se bosta obe mački navadili druga na drugo. Naj se najprej navadita na vonj. Odnesite na primer ležišče domače mačke v sobo nove mačke in pa igrače nove mačke v prostor, kjer je domača mačka. Tako postopoma izmenjajte več predmetov. Krtačite ju z isto krtačo, da prenesete nekaj vonja z ene na drugo mačko. Na vsako stran vrat položite tudi priboljšek, da se bosta mački vohali »pod vrati«. Če bosta ob tem kazali znake zanimanja in ne agresivnosti, potem bo čas, da se mački počasi spoznata.

Ko pride čas za spoznavanje, dajte novo mačko v boks ali kletko in jo pustite v sobi. Domača mačka naj pride v sobo, tako se bo pričel proces neposrednega spoznavanja. Na začetku lahko pride do pihanja in ježenja dlake. Če je vedenje preveč agresivno, boste morali postopek z boksom še večkrat ponoviti in ju tako neposredno navajati na medsebojni stik. Če med mačkama ni nobene agresije in če kažeta zanimanje druga za drugo, potem lahko odprete vrata boksa in novo mačko izpustite ven.

Nato spremljajte mačje vedenje še nekaj tednov. Ne pustite ju samih, če niste prepričani, da se popolnoma razumeta. Prvih nekaj tednov naj nova mačka ostaja v svoji sobi, kadar vas ni doma.