0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Krajšanje pasjih krempljev

06.03.2014
Nega pasjih krempljev je pomemben del redne nege psa, ki je ne smemo zanemarjati in ji vsaj enkrat mesečno posvetiti nekaj časa. Če se pes veliko giba po asfaltu in drugih trdih površinah, se kremplji po navadi brusijo sami. A pri večini psov, ki živijo v stanovanju, se sami ne obrabijo dovolj in jih je potrebno krajšati. To je zelo pomembno, saj predolgi kremplji psa ovirajo pri hoji, lahko se pojavijo celo deformacije šapic. Ne pozabimo tudi na peti krempelj, ki je ponavadi zelo zavit in se lahko celo zaraste v kožo.


Kako vemo, da so kremplji predolgi?

Psa postavimo na ravno površino. Če se kremplji dotikajo tal, so predolgi in jih bomo morali skrajšati. Nazoren znak je tudi zvok krempeljcev na parketu, ko pes hodi po stanovanju. Kremplje preverimo in po potrebi skrajšamo približno enkrat mesečno.


Kakšno orodje potrebujemo?

Nikoli za to ne uporabljajmo navadnih škarij, saj bomo krempelj tako le razcepili. Potrebovali bomo posebne klešče za krajšanje krempljev. Klešče morajo biti ostre in namenjene prav pasjim krempljem, da krempelj lepo odrežejo, ne pa razcepijo in odkrušijo. Pri nas lahko izbirate med kleščami, škarjami in giljotino za striženje krempljev vašega psa.


Kako se tega lotimo?

Kremplje lahko krajšamo sami, ali pa to prepustimo veterinarju ali osebi v pasjem salonu, ki imata s tem več izkušenj. Če se tega lotimo sami, moramo biti previdni, sploh prvič, večkrat kot bomo to počeli, lažje nam bo šlo. Psa umirimo in ga udobno namestimo v sedeč ali ležeč položaj. Lahko ga pri tem drži in nam pomaga tudi druga oseba, a dokler se pes premika ne strižemo. Trdno (a vseeno z občutkom) primemo taco in odrežemo konico kremplja pod kotom 45°, tako da bo v ravnini s tlemi, ko pes stoji. Grobe robove, ki ostanejo po krajšanju krempljev, nato zgladimo s posebno pilico, ki je namenjena posebej pasjim krempljem. Pri striženju ne smemo pozabiti na peti krempelj.


Kolikšen del kremplja odrezati?

Pasji krempelj je sestavljen iz zunanjega trdega dela in ekstremno občutljivega mehkega notranjega dela, po katerem potekajo žile in živci. Najbolj pomembno je, da kremplja ne odrežemo preveč oz. previsoko, saj s tem zarežemo v »živi del« nohta. Tam so krvne žilice, zato je prirezovanje v tem delu za psa boleče in krvavi. Pri svetlih krempljih lahko »živi del« vidimo s prostim očesom, medtem ko so pigmentirani kremplji temni in se tega ne vidi. V tem primeru krempelj odrežemo tik za ukrivljenim delom. Bolje je, da krempelj krajšamo postopoma, raje večkrat po malo. Ko na prerezu zagledamo belo-sivkasto barvo na sredini, je zagotovo čas za prenehamo s striženjem. Pri dolgih krempljih se živi del podaljša in seže skorajda do konca kremplja. Takrat moramo kremplje krajšati za čisto malo vsak teden, dokler postopoma kremplja ne vrnemo v primerno stanje.


Kaj če iz kremplja začne krvaveti?

Očitno smo zarezali previsoko in moramo biti bolj previdni. Raje kremplje režemo bolj pogosto in odstrižemo manjši del. Če pa se nam to vseeno pripeti, za ustavljanje krvavitve uporabimo sredstvo za zaustavitev krvavitve, če tega nimamo pa si lahko pomagamo tudi s koruznim zdrobom ali moko. Krvavitev bomo ustavili tudi, če nekaj minut čvrsto pritiskamo na rano.


Ko končamo…

Pri mlajših in manj potrpežljivih kužkih bodo najbrž že med striženjem potrebni premori. Vseskozi smo mirni in nežni, saj želimo, da se pes striženja krempljev ne boji in mu tudi v prihodnje ne bo neprijetno. Ko končamo, ga pohvalimo, se z njim poigramo, mu privoščimo slasten priboljšek ali se odpravimo na sprehod, razkazovat nove manikersko in pedikersko oblikovane krempeljčke.

 

Primerna orodja za krajšanje krempljev:


Preberite še: Skrb za pasje tačke