0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Lassie se vrača

15.11.2010
Ste kdaj pazili na majhnega otroka? Ali morda celo več majhnih otrok? Potem veste, da to ni tako lahka naloga. Če je bilo otrok več, ste morda imeli srečo, da so se začeli igrati med seboj in so se vas usmilili. Če pa ste pazili le na enega, po možnosti zelo živahnega otroka, ste najverjetneje uvideli, da vam ni pomoči. Vi ste tam, da ga zabavate. Konec koncev pa res izgleda čudaško, če vam do igre ni… Saj ste tam tudi vi sami in gotovo zdolgočaseni, ker nocoj res nimate za postoriti prav ničesar drugega več. Kajne?

Vzgojni ukrep, ki bi vas nedvomno rešil, bi bila zaposlitev za otroka. Če mu boste zaupali neko nalogo s katero bi vam otrok “res zelo pomagal”, bo otrok najverjetneje z veseljem sprejel odgovornost. Dali mu boste občutek, da je potrebovan. Občutek, ki večini živih bitij vzbudi voljo do življenja.

To idejo sedaj prenesite iz vzgoje otrok, na vzgojo svojega psa. Se ves čas jezite, ker krade vaše nogavice, žveči vaše copate, teka po sobi itd. ? Kaj pa, če mu je preprosto dolgčas? Kaj pa, če se vaš pes počuti nekoristnega? Velikokrat je slabo obnašanje posledica takšnih občutkov. Sploh pri psih, ki so zelo inteligentni, atletski ali živahni.

Veliko psov uživa v nalogah kot je pomoč pri paši ovac, vlečenje sani ali lovljenje zajcev. Morda prav v tem trenutku okoli vas teče lep Sibirski Husky in navdušeno laja. Vendar ni nujno, da takoj spakirate svoje stvari in se odpravite na sever (razen, če si to resnično želite).

Naj za vas raje kaj postori.

Da, prav ste slišali. Bodite izvirni. Dobro veste, kaj vse je počela Lassie. Zakaj tega ne bi zmogel tudi vaš Bobi? Pošljite ga ven, po časopis. Naj vam odpre vrata. Naj nosi vašo vrečko na poti iz trgovine. Najverjetneje že pozna ukaze, ki jih poznajo vsi psi: “Sedi”, “Prostor”, “Pridi”, “Tačko”, itd.? Uporabljajte jih. Naj sodeluje z vami. Uvedite pa tudi nove beside kot je: avto, zgoraj, ven, kosilo itd. Pogovarjajte se z njim. Naj ve, kaj sledi. S tem ga boste potegnili v svoj tok življenja in preprečite občutek izključenosti, anksioznosti ali tesnobe pri psu.

Najdite načine, da se bo vaš pes počutil potrebovanega in koristnega in optimalno bi bilo, da bi vam s svojimi novimi opravili tudi resnično koristil in pomagal. Ne ravnajte z vašim psom kot z nekom, ki je vaš hišni ljubljenček. Ravnajte z njim kot s prijateljem. Pravzaprav je možnost, da je vaš pes bolj razumen kot nekateri ljudje popolnoma nezanemarljiva.



Hvaležna svoji psički, da je napisala članek namesto mene,

Rebeka Žvagen