0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Mačja meta in njen vpliv na mačke

29.11.2010
Kaj točno je mačja meta?
Mačja meta spada v družino met. Meta je zelišče, katere listje, semena in cvetovi se uporabljajo za začinjanje hrane in v medicini. Obstaja okrog 250 vrst met in mačja meta je ena izmed njih. Listi mačje mete in stebla so kosmati, kot pri kodulji. Če liste mačje mete zmečkamo, te izpustijo aromatična olja, ki bo hitro privabilo mačke, ki bodo to listje pojedle. Ravno to aromatično olje ima moč, da se mačke spremenijo v slineče se blazneže.

Je mačja meta vrsta mamila?
Ne. Kot je že razloženo zgoraj, je mačja meta del družine met, ki vsebujejo aromatična olja, ki privabljajo mačke. Kot vemo, imajo mačke izjemno občutljiv čut za voh, ki jim omogoča, da zaznajo ta aromatičen vonj. Mačja meta vsebuje nepetalakton. To je ta kemikalija, ki povzroči, da mačke podivjajo.

Lahko moja mačka postane odvisna od mačje mete?

Ne. Večina mačk se v mačji meti povalja, se podrgne ob vse, kar je v bližini, nato pa omagano obleži. Nekatere pričnejo teči naokrog, kot da bi se jim zmešalo. Druge pričnejo celo godrnjati, stokati ali mijavkati. Te nore epizode običajno trajajo 10 minut ali manj. Takrat mačka rabi tudi do dve uri, da postane občutljiva na mačjo meto. Mačja meta tako mačke le sprosti, ne naredi pa jih odvisne.

Zakaj so tako nore nanjo?
Strokovnjaki niso prepričani, zakaj imajo mačke tako intenzivno reakcijo na kemikalijo nepatalakton, menijo pa, da posnema določene feromone, ki naredijo mačko izjemno srečno. Medtem ko naredi mačke razburljive, ko jo povohajo, pa jih potem, ko jo pojejo, naredi popolnoma zmehčane.

Se vse mačke tako obnašajo?
Izgleda, kot da je ogdovor ne. Občutljivost na mačjo meto je podedovana in približno 50 odstotkov mačk se nanjo ne odziva. Zato vaša mačka ni čudna, če se na mačjo meto ne odziva. Niti ne morete vedeti, če se mačka odziva na mačjo meto, vse dokler ni stara od tri do šest mesecev.

V naši prodajalni imamo: