0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Mačja ustna higiena

12.02.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, zdravje mačke

Ustrezna ustna higiena preprečuje razvoj nekaterih bolezni ustne votline in drugih težav. Obstaja nekaj načinov vzdrževanja ustne higiene, ki jih lahko uporabljamo doma, vendar pa mačke pri tem pogosto nerade sodelujejo. Zato je za dosego cilja potreben zelo postopen, nežen in potrpežljiv pristop. Poleg tega se mačke med seboj zelo razlikujejo po toleranci do novih okusov in predmetov, zato je najbolje poskusiti z različnimi načini in ugotoviti, kateri od teh mački najbolj ustreza.

 

Zakaj je ustna higiena pomembna?

Z ustrezno ustno higieno pri mačkah želimo preprečiti ali kontrolirati nastanek bakterijskih oblog in mineralizacijo oblog, pri čemer nastane zobni kamen. Bakterije, ki se nabirajo v ustni votlini lahko namreč povzročijo številne težave. Pogosto nastane vnetje dlesni, pri kateri so dlesni otekle in rdeče, prisotne pa so lahko tudi razne razjede na ustni sluznici. Če se vnetje razširi na podporna in okolna tkiva zoba, se lahko razvije ognojek in zob lahko izpade. Bolezen imenujemo periodontalna bolezen. Pravzaprav je to skupek številnih bolezni, ki prizadenejo tkivo, ki obkroža in podpira zobe. Bakterije, ki se pri teh boleznih namnožijo, lahko preidejo tudi v kri in preko nje do različnih organov. Tako vodijo v bolezni srca, ledvic, jeter ter možganov. Tudi virusne okužbe ali tujki v ustni votlini lahko povzročijo vnetje ustne votline, zaradi katerega imajo mačke težave pri prehranjevanju.

Bolezni preprečujemo tako, da zmanjšamo nabiranje bakterijskih oblog oziroma zobnega kamna. Pomembna je preventiva, saj mačke pogosto kažejo znake težav, ko je bolečina že huda in je bolezen že nekaj časa prisotna. Zunanje mačke si pomagajo že same, tako da glodajo kosti in žvečijo travo, ter s tem čistijo zobe in ohranjajo dlesni zdrave.

 

Kaj storimo, če opazimo težave?

Zavedati se moramo, da je blag neprijeten mačji zadah normalen. Če pa je vonj zelo močan in neprijeten, pa gre verjetno, za katero od bolezni ustne votline. Zdrave dlesni so rožnate in čvrste in niso zatekle, zobje pa čisti in nepoškodovani ter brez rjavega zobnega kamna. Če opazimo pri mački odstopanja od tega opisa, jo peljemo k veterinarju. Veterinarju povemo, ali ima mačka slab zadah in ali krvavi iz dlesni. Občasna krvavitev še ni razlog za preplah, vendar kadar je v kombinaciji s slabim zadahom in slinjenjem, nakazuje težavo. Potrebno je globinsko čiščenje ali celo puljenje zob. Tudi če ne opazimo morebitnih znakov vnetja dlesni ali periodontalne bolezni, mačko vsako leto preventivno peljemo na pregled ustne votline k veterinarju.

 

Kako lahko vzdržujemo ustno higieno doma?

 

1. Ščetkanje zob in masiranje dlesni

Zobne obloge lahko enostavno odstranimo s ščetkanjem mačjih zob. Najbolj učinkoviti smo, če to storimo vsak dan, oziroma vsaj nekajkrat na teden. Mačke lahko na ščetkanje postopoma navadimo, če smo previdni in nežni. Starejše mačke se temu včasih upirajo, mlade mačke pa navadimo veliko lažje. Najprej dlesni nežno masiramo s prstom ali z gazo. Naslednji korak je, da mački dovolimo, da povoha in poliže zobno pasto, najprej iz našega prsta, nato, pa iz zobne ščetke. Mačko moramo namreč seznaniti s pasto in ščetko. Zobne paste za mačke so varne za uporabo in imajo takšen okus, da ga mačke sprejmejo, na primer okus piščanca ali morske hrane. Človeških zobnih past ne uporabljamo, saj vsebujejo snovi, ki se jih ne sme pogoltniti in so nevarne. Tudi ščetke so narejene posebno za mačke in so iz tega razloga manjše in mehkejše, nekatere mačke pa imajo raje naprstne ščetke za dojenčke. Zobe pa je možno očistiti tudi brez zobne ščetke, in sicer tako, da damo na prst gumijasto prevleko ali gazo in jih nato zdrgnemo kar s prstom. Pred tem lahko prst pomočimo v tunino tekočino, ali pa uporabljamo sol in vodo. Zadnji korak pri navajanju mačke na umivanje zob je, da damo ščetko oziroma prst počasi v ustno votlino in jo začnemo premikati. Pomembno je, da smo pri ščetkanju zelo nežni, saj lahko v nasprotnem primeru dlesni poškodujemo. Proces navajanja mačke traja tudi 1 do 2 meseca.

Poleg ščetkanja zob pa je zaželeno tudi masiranje dlesni. Z masažo pospešimo celjenje in ojačamo dlesni, kar zmanjša verjetnost za njihovo vnetje in druge težave.

 

2. Gel ali ustna voda s klorheksidinom

Včasih lahko mačkam pri higieni pomaga tudi razkužilo klorheksidin, ki deluje proti bakterijskim oblogam. Klorheksidin se najprej pritrdi na tkivo v ustni votlini in površino zob in se postopoma sprošča v ustno votlino. Ustne vode in geli s klorheksidinom so varni za hišne ljubljenčke in redko povzročijo težave. Vseeno se pred njihovo uporabo, posvetujemo z veterinarjem. Ustno vodo poškropimo na notranjo stran lic, gel pa nanesemo na zobno ščetko ali namažemo na zobe. Nekatere mačke ne marajo njegovega okusa, medtem, ko ga druge sprejmejo.

 

3. Pravilna prehrana

Za ustrezno ustno higieno pa je potrebna tudi kvalitetna hrana za mačke. Mačke potrebujejo veliko beljakovin, zato mora biti v njihovi hrani veliko mesa. Potrebna pa je tudi zelenjava in vitamini ter minerali. Canagan ponuja hrano s piščancem s proste reje ali s škotskim lososom s slanikom in postrvjo. Obstajajo tudi posebne diete, ki zavirajo nalaganje bakterijskih oblog. Nekatere izmed njih vključujejo polifosfate, ki se nahajajo v zelenem čaju in delujejo proti zobnemu kamnu. Kot dodatek k prehrani pa je na voljo granulat za nego zob, ki odstranjuje zobne obloge, preprečuje nastanek zobnega kamna in skrbi za svež zadah. To omogočajo rjave morske alge v granulatu.

 

4. Priboljški, kosti in igrače

Lahko uporabljamo tudi priboljške proti zobnemu kamnu, vendar pa je v prvi vrsti pomembna pravilna prehrana. Kot priboljške lahko mački ponudimo kosti, ki ohranjajo zdrave dlesni in zobe ter mehansko odstranjujejo zobne obloge. Vendar pa ne smemo uporabljati svinjskih, ribjih ali piščančjih kosti, saj se te lahko zlomijo in povzročijo notranje krvavitve. Iz istega razloga so boljše surove kosti kot kuhane. Enak učinek dosežemo tudi z igračami za žvečenje, s katerimi si mačke čistijo zobe mehansko, jih ohranjajo zdrave in hkrati masirajo dlesni.

 

Preberite si tudi: