0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Mačji brki

17.03.2012
Mačke s svojimi brki zbirajo informacije o svetu okrog sebe. Mačji brki so izjemno občutljivi in lahko zaznajo najmanjše vibracije in spremembe vetra. Poleg tega lahko mački pomagajo predvideti, če ji bo uspelo zlesti skozi ozko luknjo. Mačji brki so pomembni tudi za ravnotežje. So približno dvakrat ali trikrat debelejši, kot ostala mačja dlaka, zakoreninjeni pa so globoko v notranjost podkožja. Predel, kjer se nahajajo mačji brki, je zelo oživčen, zato so brki zelo občutljivi.

Mačka ima na smrčku 24 brk, 12 na vsaki strani, ki so razporejeni v 4 vrste. Brki mačke pasme Devon Rex so valoviti.

Dlake z isto zgradbo, kot mačji brki, toda nekoliko krajši, so tudi na mačjih obrveh, bradi in na zadnji strani njenih prednjih tačk. Mačka poskuša z dlakami na tački ugotoviti, kaj se skriva v prostoru, po katerem raziskuje s tačko.

Mačke uporabljajo brke tudi za navigacijo. Ker so tako občutljivi, da lahko začutijo zračne tokove in njihove spremembe, lahko mačka tudi v temi ve, kje v prostoru se nahaja. Brki lahko mački povejo, če bo lahko prišla skozi ožji prostor. Brki so le nekoliko daljši, kot je širina mačjega telesa. Če mačka vtakne glavo v odprtino in začuti, da se brki ob strani dotikajo robov odprtine, potem ve, da ne bo mogla priti skozi.

Po položaju mačjih brk lahko vidimo tudi, kakšne volje je mačka. Zadovoljna mačka bo imela brke razširjene. Radovedna jih bo porinila nekoliko naprej. To naredi zato, da bi dobila več informacij od predmeta, ki jo zanima. Običajno jih porine naprej tudi takrat, ko vstopi v sobo. Ko bo mačka nezadovoljna ali prestrašena, bo potegnila brke nazaj.

Mačjih brk ne smete nikoli striči. Brez brkov mačka izgubi vse tiste sposobnosti, ki smo jih našteli. Slepe mačke se lahko same znajdejo v prostoru ravno zahvaljujoč svojim brkom.